Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.
Éléments de cette leçon
De televisie
Slide 1 - Diapositive
Wat weet je al over de televisie?
Slide 2 - Diapositive
Hebben jullie een Televisie thuis?
A
ja
B
nee
Slide 3 - Quiz
Hoe zag de eerste televisie eruit?
A
B
C
D
Slide 4 - Quiz
Was de televisie vroeger anders dan die van nu?
A
Ja
B
Nee
Slide 5 - Quiz
Waren er toen de televisie net bestond kinderprogramma's?
A
Ja
B
Nee
Slide 6 - Quiz
Wat is het verschil tussen de televisie nu en die van vroeger?
A
Nu is de televisie in kleur
B
Nu hebben we een afstandsbediening
C
Nu kun je veel zenders kiezen
D
Nu is er altijd wat op de televisie
Slide 7 - Quiz
Lesdoelen
Aan het einde van de les kunnen jullie vertellen:
- wanneer de eerste televisie is uitgekomen
- wat de verschillen zijn tussen vroeger en nu
- over de televisies door de jaren heen
Slide 8 - Diapositive
Slide 9 - Vidéo
00:55
In welke eeuw werd de televisie uitgevonden?
A
18e eeuw
B
19e eeuw
C
20e eeuw
D
21e eeuw
Slide 10 - Quiz
00:57
Hoe zagen de televisies er vroeger uit?
A
het waren enorme kasten met een klein schermpje
B
het waren grote televisies met een groot scherm
C
het waren super kleine en dunne televisies met een groot scherm
D
het waren super kleine en dunne televisies met een klein scherm
Slide 11 - Quiz
Testbeeld
Dit kleurrijke beeld is een testbeeld. Aan het testbeeld kon je zien of je de kleuren van je tv goed had ingesteld. Je zag het vroeger vaak op het scherm als er geen programma's werden uitgezonden. Tegenwoordig zenden bijna alle televisiezenders 24 uur per dag uit en zie je het testbeeld dus bijna nooit meer.
Het begin van televisie in Nederland
Op 2 oktober 1951 is de eerste officiële televisieaflevering in Nederland te zien. De uitzending is groot nieuws. De volgende dag staat in een van de kranten: "Gisteren keken we naar een toverspiegel, die televisie heet en die net als in sprookjes zo duur is dat je voorlopig een prins of prinses moet zijn om er één te kunnen kopen…"
Samen kijken
Rond 1950 verkoopt het bedrijf Philips in Nederland de eerste televisies. Veel mensen zijn bang dat de televisie het einde is van het 'gezellige' gezin. Philips probeert in zijn reclames te laten zien dat het thuis juist gezelliger wordt als je allemaal samen naar de televisie kijkt. De indeling van de huiskamers verandert in elk geval wel door de tv!
Televisie voor kinderen
In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn er niet veel kinderprogramma's op de televisie. Dat verandert langzaam maar zeker als in de jaren '60 televisie steeds belangrijker wordt. Er komen meer zenders en meer kinderprogramma's. De Fabeltjeskrant, met meneer de Uil, is daar een bekend voorbeeld van. Welk programma is jouw favoriet?
Het journaal
Op 5 januari 1956 wordt er voor de eerste keer het NTS (nu NOS) journaal uitgezonden op de Nederlandse televisie. In het begin worden er maar drie journaals per week uitgezonden. Dat worden er steeds meer. Nu zendt de NOS meerdere journaals per dag uit. Speciaal voor kinderen is er twee keer per dag het NOS Jeugdjournaal. Kijk jij ook?
Loeki de Leeuw
Op 2 januari 1967 is er voor het eerst een reclamespot op de Nederlandse televisie te zien. Reclames worden uitgezonden door de STER. Tussen 1972 en 2004 was er tussen de STER-reclamespots door telkens een grappig filmpje van Loeki de Leeuw zien. Misschien ken jij hem wel van de Gouden Loeki. Dat is de prijs voor de beste tv-reclame.
Verschillende zenders
Tegenwoordig kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week televisie kijken. Er zijn wel 35 verschillende kanalen. Maar in de begintijd was er maar één kanaal. Daarop werden maar een paar uur per dag uitgezonden. Iedereen met een televisie zag dezelfde programma's! Dat veranderde pas toen in 1964 Nederland 2 en in 1988 Nederland 3 erbij kwamen.
Computer
Dit is een van de eerste computers voor thuisgebruik. Hij werd gemaakt in 1977. Na de televisie betekent de computer de volgende 'informatierevolutie'. Tegenwoordig kun je met de computer, internet en je mobiele telefoon of tablet supersnel informatie ontvangen en versturen. Overal en altijd! De wereld lijkt zo steeds kleiner te worden.
Sociale media
Ken je dit vogeltje? Het is het logo van Twitter. Twitter, Hyves en Facebook zijn voorbeelden van sociale media. Via sociale media kun je met je vrienden 'chatten', en foto's en filmpjes uitwisselen. Maak jij gebruik van sociale media?
Radio-omroepen
De AVRO, VARA, NCRV, KRO en VPRO zijn omroepen waar je vast wel eens van gehoord hebt. Ze hebben alle vijf de R van Radio in hun naam. Deze vijf omroepen bestonden al toen de televisie nog niet uitgevonden was. De eerste radio-uitzending in Nederland was in 1919. Twintig jaar later had bijna iedereen een radio in huis.