VO- Invictus Games les 1

1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMaatschappijkunde+3Middelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoLeerjaar 1

Cette leçon contient 19 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Introduction

De Invictus Games is een internationaal sportevent voor militairen en veteranen! Heel veel landen doen mee, net als bij de Olympische Spelen. De Invictus Games komen 16-22 april 2022 naar Den Haag. Zijn jullie er ook bij? ‘Invictus’ komt uit het Latijn en betekent ‘onoverwinnelijk’! Mooi toch? Daar gaan we mee aan de slag! Deze twee lessen voor groep 7 en 8 en de brugklas gaan over het belang van sport, de onoverwinnelijkheid van de mens, je eigen krachten ontdekken en samenwerking. Alleen red je het niet altijd, om onoverwinnelijk te zijn heb je een superteam nodig. Maak je borst maar nat! Daarnaast gaan de lessen over wat het betekent om in het leger te vechten voor bijvoorbeeld je eigen land, vrijheid of gerechtigheid. En wat nou als je daardoor gewond raakt? Kun je je daar iets bij voorstellen? Sport kan je fysiek én mentaal helpen sterker te worden. Sporten kun je met één of twee armen, slechtziend en met of zonder rolstoel. Het gaat om wat je juist WEL kunt. LET OP: Er zijn wellicht kinderen in je groep die zelf uit een conflict- of oorlogssituatie komen. Dan kan deze les confronterend zijn. Jij kunt dit het beste inschatten. Alle lessen kun je zelf aanpassen. Je kunt slides verwijderen of toevoegen waar nodig. LET OP nr. 2: Met de ene groep gaat het sneller dan met de andere groep. Je kunt deze les goed in tweeën knippen. Wij adviseren in dit geval om de les het eerste uur tot slide 10 te behandelen. Het volgende lesuur kun je deze slide 10 weer als startpunt gebruiken.

Instructions

Instructie en bijlagen
  • Instructieblad  
  • Werkblad 3-stappen-interview (1 per leerling)
  • Een uitnodiging om deel te nemen aan de Invictus Games Den Haag 2022 in april, je kan er met je klas heen! Meld je aan via: peter@invictusgames2020.nl
  • Werkblad met ‘energizers’ om zelf aan de gang te gaan met fysieke positieve energie in je klas.
Doel van de les
De leerlingen maken kennis met de Invictus Games, met militairen, veteranen en de krijgsmacht. Het belang van sport voor fysieke en mentale gezondheid wordt benadrukt en besproken. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met de onoverwinnelijkheid van zichzelf en klasgenoten. Ze ontdekken kwaliteiten en krachten van zichzelf en van een ander.

Werkvormen
Klassikaal, filmpjes en werkvorm 3-stappen-interview

Competenties en vaardigheden

Samenwerken, reflecteren, mening uitspreken, luisteren naar anderen, empathie, emoties en kwaliteiten van zichzelf en anderen herkennen en benoemen.

Instructions

Feuilles de travail

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Intro

De Invictus Games is een internationaal sportevent voor militairen en veteranen! Heel veel landen doen mee, net als bij de Olympische Spelen.

De Invictus Games komen 16-22 april 2022 naar Den Haag.  Zijn jullie er ook bij?

Deze twee lessen gaan over het belang van sport, de onoverwinnelijkheid van de mens,  je eigen krachten ontdekken en samenwerking. Alleen red je het niet altijd, om onoverwinnelijk te zijn heb je een superteam nodig.  Maak je borst maar nat!

Daarnaast gaan de lessen over wat het betekent om in het leger te vechten voor bijvoorbeeld je eigen land, vrijheid of gerechtigheid. En wat nou als je daardoor gewond raakt? Kun je je daar iets bij voorstellen?
Sport kan je fysiek én mentaal helpen sterker te worden… Het kan je zelfs onoverwinnelijk maken.
Daar gaan we mee aan de slag!

P.S. Met de ene groep gaat het sneller dan met de andere groep. Je kunt deze les goed in tweeën knippen. Wij adviseren in dit geval om de les het eerste uur tot slide 10 te behandelen. Het volgende lesuur kun je deze slide 10 weer als startpunt gebruiken.
 


Slide 2 - Diapositive

Wat zijn de Invictus Games..?

De Invictus Games zijn een soort Olympische Spelen voor militairen en veteranen die mentaal of fysiek gewond zijn geraakt.

Sport kan je fysiek én mentaal helpen sterker te worden. Sporten kun je met één of twee armen, slechtziend en met of zonder rolstoel. Het gaat om wat je juist WEL kunt.

 ‘Invictus’ komt uit het Latijn en betekent ‘onoverwinnelijk’! Mooi toch?

P.S. De editie van de Invictus Games Den Haag 2020 is verschoven naar 2022. Daarom staat er in de filmpjes en op de website nog overal 2020.


Slide 3 - Diapositive

Bekijk het filmpje

Bekijk een van de volgende de introductieclips.
Kijk zelf even beide filmpjes en kies er een die jij geschikt vindt voor je groep.

Optie 1
Filmpje 1 is de openingsclip voor de Invictus Games Den Haag.
Je ziet een van de deelnemers die zijn been heeft verloren in de hoofdrol.
Fragmenten van de missie zijn vermengd met het heden.

Voorbeeldvragen filmpje 1:
  • Wat deed dit reclamefilmpje met je?
  • Wat denk je dat de boodschap van deze reclame is?
  • Wat voor invloed heeft de muziek?
  • Hoe denk je dat jij ermee om zou gaan als je je been verliest?

Optie 2
Filmpje 2 is een promofilmpje waarin je verschillende sporten, landen en edities van de spelen voorbij ziet komen. Let op: dit filmpje is in het Engels zonder ondertitels, maar geeft een mooi beeld.

Voorbeeld vragen filmpje 2:
  • Wat gebeurde er allemaal in dit filmpje?
  • Welke sporten zag je allemaal voorbij komen?
  • Welk gevoel krijg je bij dit filmpje?
  • Wat denk je dat het doel is van dit filmpje?
  • Welke sport doen jullie zelf?

Slide 4 - Diapositive

Prins Harry

De initiatiefnemer van het sportevenement is de Britse prins Harry. Hij liet zich inspireren door de Warrior Games, een vergelijkbaar evenement dat gehouden wordt in de Verenigde Staten.

De eerste editie van de Invictus Games werd gehouden in 2014 in Engeland. Daarna zijn ze al in America, Canada en Australië gehouden. In 2020 zouden de Games in ons Den Haag plaats gaan vinden, maar door corona is dit helaas al twee keer opgeschoven. Dit jaar, in april 2022, gaat het dan toch écht plaatsvinden!

En komen sportteams van wel 16 verschillende landen naar Den Haag.

Slide 5 - Diapositive

Waarom Invictus Games..?

Invictus betekent dus onoverwinnelijk. Heel toepasselijk want het gaat over het nooit opgeven en altijd proberen te  overwinnen, wat er ook gebeurt. De Invictus Games gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en voor breder begrip en respect te zorgen voor degenen die hun land dienen of gediend hebben.

Invictus symboliseert de vechtlustige geest, van fysiek en/of mentaal gewonde militairen.

Slide 6 - Diapositive

Wat zijn militairen..?

De Invictus Games is dus een internationaal multi-sportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt tijdens hun werk/tijdens een missie.

Vraag de klas waar ze aan denken bij het woord ‘militair’
Brainstorm met de klas en schrijf mee op het bord.
Waar denken jullie aan bij het begrip ‘militair’?

Tip: Verdeel het bord in twee delen, en beschrijf nu enkel één deel, dan past het begrip ‘veteraan’ van de volgende slide er straks nog naast en kun je goed vergelijken.

Voorbeeldvragen om te sturen:
  • Wie ben je dan en wat doe je eigenlijk precies?
  • Waar vecht je voor?
  • Zijn er verschillende militairen?
  • Kent iemand een militair?
  • Etc.

Info: Als militair zorg je voor vrede en veiligheid binnen Nederland, maar ook daarbuiten. Je kunt worden uitgezonden naar crisisgebieden overal ter wereld. Dat kan zijn voor een vredesmissie, maar ook voor humanitaire hulpverlening. Humanitair betekent mensgericht.

Extra informatie Defensie en Krijgsmacht:
Over Defensie
Defensie beschermt wat ons dierbaar is. Militairen verdedigen Nederland, de (economische) belangen en bevriende landen. Ze komen op voor anderen en ondersteunen bij rampen.

Nederlandse Krijgsmacht
De Nederlandse krijgsmacht heeft 4 legeronderdelen:
  • de Landmacht   (veiligheid op de grond, militairen)
  • de Marine   (veiligheid op zee, mariniers)
  • de Luchtmacht (veiligheid vanuit de lucht, militairen)
  • de Marechaussee (een politiekorps met militaire status. De medewerkers zijn zowel militair als politieman of -vrouw)



Slide 7 - Diapositive

Wat zijn veteranen?

Stel vervolgens de vraag wie of wat een ‘veteraan’ is.
Brainstorm met de klas en schrijf mee op het bord.
Waar denken jullie aan bij het begrip ‘veteraan’?

Voorbeeldvragen:
  • Wie ben je dan en wat doe je eigenlijk precies?
  • Wanneer noem je iemand een veteraan?
  • Hoe zou een veteraan er uitzien?
  • Wat is het verschil met een militair?
  • Kent iemand een veteraan?
  • Etc.

Info: veteranen van Nederland zijn alle militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden, of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Ethiopië, Angola, Haïti en voormalig Joegoslavië.

Slide 8 - Diapositive

Gewond! Fysiek/mentaal
Militair kan een gevaarlijk beroep zijn. Je zet soms letterlijk je leven in om een land of anderen te verdedigen.

Als je op missie bent als militair dan kun je dus ook gewond raken. We leven in Nederland gelukkig in vrede maar ook Nederland heeft een leger met militairen die soms in andere landen helpen bij missies. Landen waar het niet veilig is en er gevaar dreigt.

Als je daar op missie bent, is het soms echt oppassen om niet neergeschoten te worden of per ongeluk op een bom te stappen.
Naast dat je een arm of een been kan kwijtraken doet zo’n oorlogsgebied ook nog eens veel met je hoofd.  Daar kunnen militairen ook erg veel last van hebben als ze weer thuis zijn.

VOORBEELD:
In de volgende slide is een filmpje over Joyce en haar geleidehond Rhône.

Slide 9 - Diapositive

Filmpje Joyce en hond Rhône.


Reflectievragen:
Vraag vervolgens wat de leerlingen van het filmpje vonden.
  • Waar heeft Joyce last van?
  • Wat doet Rhône voor Joyce?
  • Wil je ook een hulphond? ;)
  • Hoe helpt het zwemmen haar?
  • Welke sport doe jij?
  • Als je down bent, waar word jij weer lichter of gelukkig van?

Slide 10 - Diapositive

Sporten helpt! (ook Joyce)

Joyce is mentaal gewond teruggekomen van haar missie. Haar hond Rhône helpt haar ontzettend maar ook zwemmen heeft haar weer nieuwe energie en een doel gegeven.

Vraag aan de leerlingen:
  • Hebben jullie zelf weleens meegemaakt dat je niet lekker in je vel zat?
  • Zou sporten/ bewegen jou helpen? Waarom wel of niet?
  • Kennen jullie iemand voor wie sporten onmisbaar is?

TIP: geef zelf als docent ook een voorbeeld als je er eentje hebt.  



Slide 11 - Diapositive

Iedereen is anders!

Door veel te sporten word je fitter en sterker. Maar wist je dat je mentaal (met je hoofd) ook een enorme kracht kan hebben?!

Mensen zeggen niet voor niets: ‘Als je ergens écht in gelooft, dan lukt het!

We kunnen het niet altijd helemaal verklaren maar de kracht die je uit jezelf kunt halen is supergroot.


Slide 12 - Diapositive

Waar ligt jouw kracht?

Wat is jouw kracht eigenlijk? Je kan bijvoorbeeld goed zijn in rennen. En waar ben je met je hoofd goed in? Kan je bijvoorbeeld goed luisteren, ben je een echte doorzetter of denk jij altijd heel goed na voordat je iets doet…?

We gaan elkaar interviewen over elkaars krachten, fysiek en mentaal!


Slide 13 - Diapositive

3-stappen-interview

Deel de werkbladen uit. We gaan het 3-stappen-interview doen!


Slide 14 - Diapositive

Stap 1 Individueel

Stap 1: Schrijf op het formulier twee dingen waar je fysiek goed in bent en twee dingen waar je mentaal goed in bent.
Geef eventueel voorbeelden.



Stap 1: Schrijf op het formulier twee dingen waar je fysiek goed in bent en twee dingen waar je mentaal goed in bent.
Geef eventueel voorbeelden.



Slide 15 - Diapositive

Stap 2 In duo’s

Stap 2: De leerlingen gaan elkaar in duo’s interviewen. Gebruik de hulpvragen op het formulier en maak aantekeningen. Je moet het straks ook nog kunnen navertellen!

TIP: stel elkaar ‘hoe, wat, waar, wanneer’-vragen.
  •  Hoe komt het dat je daar goed in bent?
  • Wat zorgt ervoor dat je dat kan?
  • Wanneer gebruik je deze kracht?



Slide 16 - Diapositive

Stap 3 In viertallen

Stap 3: Koppel de tweetallen aan een ander tweetal zodat je viertallen krijgt. Vertel aan het ander duo waar jouw klasgenoot goed in is! Je vertelt dus niet over jezelf maar over de ander. Vertel alle details.

Noteer de krachten van het andere duo in de vakken.



Slide 17 - Diapositive

Wat hebben jullie gehoord?

Jeetje, wat een talenten en krachten bij elkaar! Bespreek dit na met de klas:

  • Wie wil er wat delen over de opdracht?
  • Wie heeft er iets gehoord waar hij of zij verbaasd over was?
  • Heeft iemand zich in de ander herkend?
  • Waren er veel verschillende krachten?
  • Hoe was het om over de ander te vertellen?

Slide 18 - Diapositive

Invictus klas!

Jeetje wat een talenten en krachten bij elkaar in één klas! Noteer eventueel de verschillende krachten uit de klas op het bord. Dan heb je een bord vol talenten!

Stel dat jullie met zijn allen deze krachten zouden bundelen, dan zijn jullie onoverwinnelijk! Invictus dus!

Daar gaan we in de volgende les verder mee aan de slag. Dus verlies je blaadje niet! Lever het in bij de docent of verzamel ze op 1 locatie in het lokaal.

En gaan jullie ook de Invictus Games kijken op tv? Stay tuned!

Slide 19 - Diapositive

Lege slide

Plus de leçons comme celle-ci