10 studie tips: effectief en efficiënt studeren

Voor de bovenbouw havo
Studie tips:
Effectief en efficiënt studeren 
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
OSBVoortgezet speciaal onderwijs

Cette leçon contient 21 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Voor de bovenbouw havo
Studie tips:
Effectief en efficiënt studeren 

Slide 1 - Diapositive

Waarom is het zinvol om effectief en efficiënt te studeren? Dit vindt havo 4: 
-Zodat je kunt uitrusten (omdat je minder lang bezig bent met je huiswerk), zodat je minder moe bent en je beter kan concentreren.
-Zodat je hogere cijfers kan halen en dus minder boze ouders hebt
-Hoe eerder je klaar bent met alles, des te meer tijd heb je voor jezelf over of om aan een ander vak te werken.
- Minder stress, dus dan voelt je minder snel rot en onzeker. Het is ook gezonder om minder gestresst te zijn
- Het helpt je voor je studie later:  dan ken je al de trucjes om te leren en lukt de studie beter
- Je kan meer begrip krijgen voor de vakken: je krijgt er meer plezier in

Slide 2 - Diapositive

De onbekende student
Een student (sorry zijn naam ben ik vergeten) lukte het maar niet om succesvol zijn studie vol te houden. Steeds na het eerste jaar had hij zoveel onvoldoendes gehaald dat hij met zijn studie moest stoppen. Zijn ouders werden het behoorlijk zat en zelf vond hij het inmiddels ook niet leuk meer.  De student ging op onderzoek uit en kwam erachter dat hij steeds verkeerd gestudeerd had. Door anders te gaan studeren lukte het hem om in minder tijd alleen nog maar voldoendes te halen. De student was zo enthousiast dat hij een TOP 10 van zijn beste studietips hier met jou wil delen. 


Slide 3 - Diapositive

1. Richt een goede studieruimte in
Zoek een rustige plek waar je kan studeren.  Ga niet studeren in een kleine ruimte, maar zoek een rustige ruimte met veel licht en veel zuurstof. Veel zuurstof is erg belangrijk, omdat 40 % van de zuurstof die je inademt direct naar je hersenen gaat. 
Denk er ook aan dat je niet te veel eet en niet veel suikers eet. Veel water drinken heeft een positief effect op je studievermogen.

Slide 4 - Diapositive

2. Boek links, aantekeningen rechts
Waarom? Omdat alles wat je links ziet wordt ontvangen in je rechter deel van je hersenen .Het linker deel van je hersenen kan goed lineaire informatie verwerken, zoals teksten. Het rechter deel van je hersenen kan goed structuur begrijpen en overzicht creëren. Bij linkshandigen is dit net andersom. 

Slide 5 - Diapositive

3. Bestudeer de inhoudsopgave
De inhoudsopgave geeft een structuur weer waaraan je details makkelijker kunt onthouden. De structuur is vaak eenvoudig te begrijpen, maar wanneer je begint te studeren zonder overzicht te hebben op de leerstof is het moeilijk alles te onthouden. Lees de inhoudsopgave goed door om de stof goed te begrijpen. Je kunt ook de inleiding van het hoofdstuk goed doorlezen. 
Je weet je wat je gaat leren en waarom.

Slide 6 - Diapositive

4. Stel jezelf vragen om de kern uit de tekst te          halen
Een proactieve houding (als je iets doet voordat iets gebeurt, bijvoorbeeld om iets te voorkomen) tijdens het studeren is erg belangrijk. Stel jezelf vragen over de tekst om de stof beter te begrijpen en onderscheid te maken tussen hoofdzaken  en bijzaken. Door jezelf vragen te stellen onthoud je de stof beter en kun je het ook langer onthouden. Het neemt wel meer tijd in beslag, maar de tijd die je hier in stopt betaalt zich later dubbel en dwars weer terug.

Slide 7 - Diapositive

5. Maak een samenvatting
Door het schrijven van een samenvatting ben je actief bezig met het verwerken van de leerstof. Je moet namelijk nadenken over de belangrijkste zaken en welke zaken minder of niet belangrijk zijn. de vragen die je jezelf hebt gesteld kun je het beste ook in de samenvatting verwerken. Door het maken van een samenvatting heb je een overzichtelijk document waarin alle belangrijke informatie staat die je moet leren.

Slide 8 - Diapositive

6. Maak flashcards
Flashcards zijn kleine kaartjes waarop je op de ne kant de vraag schrijft en op de andere kant het antwoord. Het is een eenvoudige manier om jezelf te controleren of je de leerstof kent. Schrijf de vragen die je hebt geformuleerd op flashcards en overhoor jezelf. Je kunt de flashcards maken waarop je verschillende termen of begrippen schrijft.

Slide 9 - Diapositive

7. Visualiseer de stof door gebruik te maken van mindmaps
Door de leerstof te visualiseren kun je deze beter onthouden. Je hersenen kunnen vaak beter plaatjes, tekeningen of modellen onthouden omdat ze meer getraind zijn om visuele beelden te onthouden. Je kunt dit eenvoudig doen door een mindmap te maken van de stof.

Slide 10 - Diapositive

8. Time -out
Hou regelmatig een pauze. In het begin wil je snel vooruit en ben je geconcentreerd aan het leren. Na een tijdje daalt je concentratie. Als je weet dat je over een tijdje gaat stoppen met leren gaat je concentratie weer omhoog. Je leert dus het beste aan het begin en het einde van je studeertijd. Hou dus regelmatig een pauze.

Slide 11 - Diapositive

9. Studeer samen
Door aan iemand anders iets uit te leggen leer je zelf. Een ander kan jou weer op nieuwe ideeën  brengen waar je zelf nooit op was gekomen. Het helpt ook om met iemand anders te studeren, omdat je dan elkaar kunt aanvullen. Als de ene iets niet begrijpt kan de andere het uitleggen en visa versa. ( dat betekent 'en omgekeerd')

Slide 12 - Diapositive

10. Herhaal de leerstof op tijd
Het is leerzaam om een samenvatting te schrijven, maar als je de samenvatting niet bestudeert en herhaalt dan onthoud je het niet. Blijf de leerstof herhalen, zodat je het oplangere termijn onthoudt. Uit onderzoek van professor Ebbinhaus blijkt dat we leerstof vergeten als we deze niet herhalen. Uit het onderzoek bleek dat je de leerstof na een uur, dag , week , maand en na zes maanden moet onthouden om het in je lange termijngeheugen op te slaan.

Slide 13 - Diapositive

Waarom kan jij je gele markeerstift beter weggooien als je echt iets wil leren?
Gino Camp legt uit. Hoe kun je nu het beste studeren/leren? Gino bekijkt het vanuit een wetenschappelijke visie. Leuk filmpje...  hier kunnen we iets van leren ;)

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Vidéo

Dit zijn de belangrijkste tips van Gino:
1.
2.
3.

Slide 16 - Diapositive

En dit zijn tenslotte nog de tips van havo 4 zelf !
1.
2.
3.
4.
5.

Slide 17 - Diapositive

Dit gaat jouw nu  niet (meer) gebeuren!

Slide 18 - Diapositive

Dan nog even dit...
Hoe werkt het leren in je hersenen eigenlijk?
Het volgende filmpje legt dit uit. 
Geen ingewikkelde woorden, maar eenvoudig en duidelijk...
Toch leuk om dit even te weten als je het toch over studeren/leren hebt.

Slide 19 - Diapositive

Slide 20 - Vidéo

Slide 21 - Diapositive