H5 basis 4 deel 2 TH

 TH-leerlingen
Lesdoel: Aan het einde van de les weet je waarom Nederlanders ontevreden waren met het Spaanse bestuur en weet je waardoor de opstand tegen Spanje begon.
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 1

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

 TH-leerlingen
Lesdoel: Aan het einde van de les weet je waarom Nederlanders ontevreden waren met het Spaanse bestuur en weet je waardoor de opstand tegen Spanje begon.

Slide 1 - Diapositive

Zoals je eerder hebt geleerd wilde Filips II een centraal bestuur in de Nederlanden. Hier waren veel edelen op tegen, omdat zij hierdoor hun speciale rechten en baantjes zouden verliezen. Ze zouden vervangen worden door 'gewone' mensen die loyaal waren aan koning Filips II.

Slide 2 - Diapositive


Een centraal bestuur hield ook in dat alle mensen in het gebied hetzelfde geloof hadden. Filips II was katholiek, en wilde dus dat iedereen in zijn rijk katholiek zou blijven. Mensen die dit niet deden werden zwaar gestraft. Zij werden ketters genoemd en vaak kwamen zij op de brandstapel terecht. Hier waren veel Nederlanders woedend om.

Slide 3 - Diapositive


Deze woede van de protestanten leidde tot haat op de katholieke kerk. de protestanten vonden dat alleen Jezus en God vereerd moesten worden. De Bijbel vonden zij het allerbelangrijkst. De katholieken vereerden naast Jezus en God allerlei heiligen die wonderen hadden verricht. Vaak werden er beelden en schilderijen gemaakt van deze heiligen.

Slide 4 - Diapositive

Protestanten mochten niet samenkomen in een kerk. daarom werden veel protestantse diensten in de open lucht gehouden. deze diensten heten ook wel 'hagenpreken'. Deze werden bijvoorbeeld gehouden in een weiland, tussen de heggen. (vandaar de naam hagenpreken)

Slide 5 - Diapositive


Na een van zulke hagenpreken in 1566 worden de protestanten opgeruid. Zij gaan op pad naar katholieke kerken en slopen daar alle beelden en schilderijen die niet van Jezus zijn. Ook worden veel dure voorwerpen kapotgemaakt of gestolen. 
Dit is het begin van de Beeldenstorm. de Beeldenstorm verspreidt zich snel over de Nederlanden.

Slide 6 - Diapositive

Bekijk nu de video op de volgende slide. 
Beantwoord daarna de vragen in de LessonUp.

Slide 7 - Diapositive

6

Slide 8 - Vidéo

01:06
Waarom begrepen mensen de katholieke diensten vroeger niet?
A
de teksten waren te ingewikkeld.
B
De diensten werden gehouden in het Duits.
C
De diensten werden gehouden in het Latijn.
D
Er werden rare dingen gezegd.

Slide 9 - Quiz

02:41
Waarom zijn de Nederlandse edelen ontevreden?

Slide 10 - Question ouverte

06:24
Stel je voor dat jij koning Filips II bent. Zou jij het accepteren dat mensen zich tegen de katholieke kerk keren? Zijn de protestanten een gevaar voor jou? leg uit waarom wel/niet.

Slide 11 - Question ouverte

06:55
Waarom was er honger?

Slide 12 - Question ouverte

07:40
Waaruit blijkt dat de Oude Kerk vroeger een katholieke kerk was?

Slide 13 - Question ouverte

08:09
Niet iedereen was protestants tijdens de Beeldenstorm. Hoe denk je dat de katholieken reageerden op de vernielingen? Leg uit waarom.

Slide 14 - Question ouverte

Filips II reageert woedend als hij van de Beeldenstorm hoort. Hij stuurt een Spaans leger onder leiding van hertog van Alva naar de Nederlanden. Hij moet de protesten neerslaan.

Veel Nederlandse protestanten ontvluchten het land, ook Willem van Oranje. in 1568 vechten ze terug tegen Alva. Daarmee begint de 80-jarige oorlog.

Slide 15 - Diapositive

Lees het deel 'geen Spaanse koning' en 'opstand tegen de koning' op bladzijde 108-109.

Maak daarna opdracht 6 tot en met 12 (blz. 78-79) en voeg een foto toe.

Slide 16 - Diapositive

Voeg een foto toe van de gemaakte opdrachten van basis 4 (blz. 78-79)

Slide 17 - Question ouverte