Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 5 vidéos.
La durée de la leçon est: 20 min
Introduction
Beschrijving
Deze casus past bij de les over de Walvisajcht en over Sea Shepherds campagnes om de walvisjacht in het zeereservaat van de Zuidelijke Oceaan te stoppen.
Instructions
Instructie Deze casus past bij de les over de Walvisajcht en over Sea Shepherds campagnes om de walvisjacht in het zeereservaat van de Zuidelijke Oceaan te stoppen.
Deze les is gemaakt door Sea Shepherd. De Sea Shepherd Conservation Society is opgericht in 1977 om de oceanen en het leven in zee te beschermen. Sea Shepherd is wereldwijd actief en voert directe acties uit tegen tal van zaken die de oceanen bedreigen. Eén van Sea Shepherds missies is een einde te maken aan de walvisjacht.
Wat je al weet...
Wat je gaat leren...
Actie vereist!
Test jouw kennis
Klik op de afbeelding
Bekijk de video
Slide 2 - Diapositive
Tijdens deze les gebruiken we de volgende symbolen om leeractiviteiten en acties aan te duiden.
Operation Zero Tolerance 2012-13
Efforts to refuel the factory whaling ship blocked.
Operation Zero Tolerance 2012-2013. Pogingen om het fabrieksschip bij te tanken werden geblokkeerd.
Slide 3 - Diapositive
Operation Zero Tolerance
In het seizoen 2012-2013 ging Sea Shepherd voor de negende keer op campagne om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te beschermen tegen de Japanse walvisjagers. Vier Sea Shepherdschepen voeren naar Antarctica op zoek naar de Japanse vloot en het bevoorradingsschip dat hen van brandstof voorziet.
Sea Shepherd vond het bevoorradingsschip. Door voor dit schip te gaan liggen, verhinderde Sea Shepherd dat de Nisshin Maru, het grote fabrieksschip waar de gevangen walvissen geslacht worden, kon bijtanken.
Slide 4 - Vidéo
Operation Zero Tolerance
De kapitein van de Nisshin Maru was zo kwaad dat hij niet kon bijtanken, dat hij opzettelijk het Sea Shepherdschip de Bob Barker ramde en het tegen het bevoorradingsschip aan duwde. Ook ramde hij zijn schip tegen de Steve Irwin en de Sam Simon.
De Nisshin Maru weegt meer dan 8.000 ton terwijl de schepen van Sea Shepherd nog geen 600 ton wegen. Wat de kapitein deed was dus heel gevaarlijk. De schepen van Sea Shepherd en het bevoorradingsschip raakten hierdoor beschadigd.
Speel de video af:
https://www.youtube.com/watch?v=Pj7yPRhk584
Why block refueling?
Attempting to illegally refuel within the Southern Ocean Whale Sanctuary.
Stopping refueling stopped them continuing to hunt whales.
HET BLOKKEREN VAN HET BIJTANKEN
Poging tot illegaal tanken in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.
Door het bijtanken te stoppen, zouden ze de walvisjacht vervroegd moeten stoppen.
Slide 5 - Diapositive
Het blokkeren van het bijtanken
Sea Shepherd wilde het bijtanken van de Nisshin Maru om twee redenen tegenhouden. Ten eerste waren de schepen in een zeereservaat. In een reservaat is het verboden gevaarlijke brandstoffen van het ene schip naar het ander over te laden.
Ten tweede probeerde Sea Shepherd er voor te zorgen dat de Nisshin Maru geen extra brandstof kon krijgen, omdat de walvisjagers zonder brandstof eerder zouden moeten stoppen met hun jacht.
Sea Shepherd vessels rammed, tried to flood the Bob Barkers engine room with water cannon and threw concussion grenades at Sea Shepherd crew.
Schepen van Sea Shepherd werden geramd. Er werd geprobeerd de machinekamer van Bob Barker te overspoelen met water en er werd gegooid met flitsgranaten naar Sea Shepherd's bemanning.
Slide 6 - Diapositive
Gevaarlijke Acties
De Nisshin Maru probeerde de Sea Shepherd schepen niet alleen te rammen, de walvisjagers gebruikte ook hun waterkanon om te proberen water in de motor van de Bob Barker te krijgen, en ze gooiden flitsgranaten naar de Sea Shepherd bemanning.
Flitsgranaten zijn bedoeld om mensen te verdoven en te desoriënteren, maar als je er direct door geraakt worden kunnen ze ook brandwonden en andere verwondingen veroorzaken. Bovendien heel gevaarlijk om met deze dingen te gooien in de buurt van een olietanker!
Ondanks de schade aan de schepen bleven de kapiteins van Sea Shepherd op hun post.
932 whales saved during Operation Zero Tolerance.
932 walvissen zijn gered tijdens Operation Zero Tolerance.
Slide 7 - Diapositive
932 Walvissen gered
Het lukte de Nisshun Maru niet om bij te tanken en uiteindelijk gaven de walvisjagers op en verlieten ze het walvisreservaat, gevolgd door de Sea Shepherd schepen.
Ondanks hun pogingen om de Sea Shepherd schepen te beschadigen, kon de Japanse walvisvloot hun jaarlijkse quota walvissen niet doden en redde Sea Shepherd tijdens Operation Zero Tolerance zo het leven van 932 walvissen.
Operation Relentless 2013-14
Japanese harpoon ships try to disable Sea Shepherd vessels by towing steel cables.
Operation Relentless 2013-2014. Japanse harpoenschepen proberen schepen van Sea Shepherd uit te schakelen door staalkabels door het water te slepen.
Slide 8 - Diapositive
Operation Relentless 2013-2014
Het jaar daarop voer Sea Shepherd uit met Operation Relentless. De Japanse harpoenschepen probeerden met gevaarlijke manoeuvres vlak langs de Steve Irwin en de Bob Barker te varen met lange stalen kabels. Met deze kabels probeerden ze de schroeven van onze schepen onklaar te maken.
Slide 9 - Vidéo
Gevaarlijke Manoeuvres
Op 2 februari 2014 voeren twee Japanse harpoenschepen 9 uur lang vlak langs de Sea Shepherd schepen, maar liefst 41 keer langs de Bob Barker en 45 keer langs de Steve Irwin.
Speel de video af:
https://www.youtube.com/watch?v=ArE3N9StnPA
Slide 10 - Vidéo
Gevaarlijke Manoeuvres
Tijdens een van deze aanvallen schatte de kapitein van de Yushin Maru 3 de afstand tussen zijn schip en de Bob Barker verkeerd in en ramde hij het schip, waardoor de boeg beschadigd raakte. Ook probeerden de walvisjagers ‘s nachts met schijnwerpers en laserpointers de Sea Shepherd bemanning op de brug te verblinden en te desoriënteren. Dit is verboden op zee.
Speel de video af:
https://www.youtube.com/watch?v=Yd_32wuQ6kY
784 whales saved during Operation Relentless.
784 walvissen zijn gered tijdens Operation Relentless.
Slide 11 - Diapositive
784 Walvissen Gered
De harpoenschepen vielen Sea Shepherd aan nadat Sea Shepherd de Nisshin Maru had gevonden. Door de aanvallen kon de Nisshin Maru ontsnappen en weer op walvissen jagen. Ondanks de wanhopige en gevaarlijke aanvallen van de harpoenschepen lukte het Sea Shepherd toch de walvisjacht weer te stoppen en redden zij zo het leven van 784 walvissen.
Slide 12 - Vidéo
De Schoonheid van Antarctica
Tijdens de campagnes moet de Sea Shepherd bemanning hard werken en maakt ze lange dagen. Maar soms is er ook tijd om de unieke schoonheid van Antarctica te bewonderen:
Begin 2017 achtervolgden de Sea Shepherd schepen de Steve Irwin en de Ocean Warrior de Japanse walvisvloot voor 90 dagen lang.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag had de walvisjacht van Japan in de Zuidelijke Oceaan verboden in 2014. De jacht was dus illegaal. De Japanse overheid had het quota van walvissen dat ze wilden vangen verminderd tot 333 dwergvinvissen, en verlengde juist hun jachtseizoen. Hierdoor bleven de walvisjagers langer op zee, wat het nog moeilijker maakte om hen tegen te houden.
In deze video is te zien dat de Japanse walvisvloot alsnog bleef jagen, ondanks de uitspraak van het Internationaal Strafhof.
Japanese whalers had government help - accessing military satellites to track Sea Shepherd vessels.
Operation Nemesis - Japanse walvisjagers kregen hulp van de overheid. Ze kregen toegang tot militaire satellieten om Sea Shepherd-schepen te volgen.
Slide 14 - Diapositive
Het vinden van de Walvisvloot
In 2017 gaf de Japanse overheid de walvisjagers toegang tot militaire satellieten, zodat zij voortdurend konden zien waar de Sea Shepherd schepen zich bevonden. Hierdoor kon de Japanse walvisvloot buiten het bereik van de Sea Shepherd schepen blijven. Sea Shepherd kon daardoor niet meer bij de Japanse walvisvloot in de buurt komen en hen zo verhinderen walvissen te doden. Maar door de schepen te blijven achtervolgen en dankzij het slechte weer, moesten de walvisjagers wel constant hun koers wijzigen. Zo werd het moeilijker voor hen om aan hun quota te komen, kostte de jacht hen veel meer tijd en daardoor ook veel geld.
Het grootste succes van deze campagne was dat Sea Shepherd kon vastleggen en bewijzen dat Japan in het Australische walvisreservaat illegaal op dwergvinvissen joeg. Dit was het eerste bewijs van de illegale jacht na de uitspraak van het Internationaal Strafhof in 2014, die de walvisjacht in Antarctica verbood.
Waarom denk je dat tanken verboden is in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan?
Slide 15 - Question ouverte
Vraag
Vraag de leerlingen hun antwoorden in te voeren in de LessonUp app of behandel de vraag klassikaal.
‘Waarom denk je dat tanken verboden is in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan?’