Betaald vs. Onbetaald Werk en Jouw Netto Loon

Betaald vs. Onbetaald Werk en Jouw Netto Loon
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Betaald vs. Onbetaald Werk en Jouw Netto Loon

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat het verschil is tussen betaald en onbetaald werk. Ook kun je jouw nettoloon berekenen.

Slide 2 - Diapositive

Leg de leerdoelen uit aan de leerlingen. Vertel hen dat de les zal helpen om goed te begrijpen wat het verschil is tussen betaald en onbetaald werk. Ook zullen ze hun nettoloon kunnen berekenen.
What do you already know about betaald en onbetaald werk en jouw netto loon?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Betaald en Onbetaald Werk
Betaald werk is werk waarvoor je een salaris krijgt, terwijl onbetaald werk geen salaris oplevert.

Slide 4 - Diapositive

Leg aan de leerlingen uit wat 'betaald werk' en 'onbetaald werk' betekenen. Vraag aan de leerlingen of ze voorbeelden van betaald en onbetaald werk kunnen geven.
Waarom Werken We?
We werken om geld te verdienen zodat we onze rekeningen kunnen betalen, eten kunnen kopen en andere dingen die we nodig hebben. We kunnen ook werken omdat we het leuk vinden om iets te doen waar we goed in zijn.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit waarom mensen werken en bespreek de verschillende redenen waarom mensen werken. Vraag aan de leerlingen waarom ze denken dat mensen werken.
Bruto Loon vs. Nettoloon
Bruto loon is het bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere inhoudingen worden gedaan. Nettoloon is het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ontvangt.

Slide 6 - Diapositive

Leg uit wat het verschil is tussen bruto loon en nettoloon. Vertel de leerlingen waarom het belangrijk is om te weten wat hun nettoloon is.
Belastingen en Andere Inhoudingen
Belastingen en andere inhoudingen worden van je bruto loon afgetrokken voordat je je nettoloon ontvangt. Dit kan onder andere pensioenbijdragen, sociale bijdragen en ziektekostenverzekeringen omvatten.

Slide 7 - Diapositive

Leg uit welke belastingen en andere inhoudingen er van het bruto loon worden afgetrokken en waarom dit gebeurt. Bespreek ook waarom het belangrijk is om rekening te houden met deze inhoudingen bij het berekenen van het nettoloon.
Hoe Bereken Je Jouw Nettoloon?
Om je nettoloon te berekenen, trek je alle belastingen en andere inhoudingen af van je bruto loon.

Slide 8 - Diapositive

Leg uit hoe je jouw nettoloon kunt berekenen en laat de leerlingen een voorbeeld zien van een berekening. Vraag aan de leerlingen om hun eigen nettoloon te berekenen met behulp van een voorbeeld.
Oefening: Bereken Jouw Nettoloon
Bereken je nettoloon op basis van een bruto loon van €2000,-. Houd rekening met een belastingtarief van 25% en andere inhoudingen van €150,-.

Slide 9 - Diapositive

Geef de leerlingen de opdracht om hun eigen nettoloon te berekenen met behulp van het voorbeeld. Loop rond om te controleren of de leerlingen de opdracht begrijpen en of ze eventuele vragen hebben.
Samenvatting
In deze les hebben we geleerd wat het verschil is tussen betaald en onbetaald werk en hoe je jouw nettoloon kunt berekenen.

Slide 10 - Diapositive

Vat de belangrijkste punten van de les samen en laat de leerlingen weten dat ze het doel van de les hebben bereikt. Vraag aan de leerlingen of ze nog vragen hebben of dat er iets is dat ze nog niet begrijpen.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.