Analyseer maatschappelijke vraagstukken als een pro

Analyseer maatschappelijke vraagstukken als een pro
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Analyseer maatschappelijke vraagstukken als een pro

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoel
Aan het einde van deze les kan je een maatschappelijk vraagstuk analyseren.

Slide 2 - Diapositive

Vertel de leerlingen wat ze aan het einde van de les zullen hebben geleerd.
Wat weet je al over het analyseren van maatschappelijke vraagstukken?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat zijn maatschappelijke vraagstukken
Maatschappelijke vraagstukken zijn problemen die de samenleving aangaan en die om oplossingen vragen. Voorbeelden hiervan zijn klimaatverandering, discriminatie en armoede.

Slide 4 - Diapositive

Leg kort uit wat maatschappelijke vraagstukken zijn en geef enkele voorbeelden. Vraag de leerlingen of ze nog andere voorbeelden kunnen bedenken.
Hoe analyseer je een maatschappelijk vraagstuk?
Om een maatschappelijk vraagstuk te analyseren moet je het probleem goed begrijpen, de oorzaken en gevolgen ervan onderzoeken en mogelijke oplossingen bedenken.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit hoe je een maatschappelijk vraagstuk analyseert en wat de belangrijkste stappen zijn. Vraag de leerlingen of ze nog vragen hebben over deze stappen.
Het begrijpen van een maatschappelijk vraagstuk
Om een maatschappelijk vraagstuk te begrijpen moet je onderzoeken wie erbij betrokken zijn, wat de gevolgen zijn voor verschillende groepen en wat er al is gedaan om het probleem op te lossen.

Slide 6 - Diapositive

Geef enkele tips over hoe je een maatschappelijk vraagstuk goed kunt begrijpen en geef enkele voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen.
Oorzaken en gevolgen onderzoeken
Om de oorzaken en gevolgen van een maatschappelijk vraagstuk te onderzoeken moet je onder andere kijken naar de achtergrond van het probleem, de economische en sociale factoren en de gevolgen voor mens en milieu.

Slide 7 - Diapositive

Geef enkele tips over hoe je de oorzaken en gevolgen van een maatschappelijk vraagstuk kunt onderzoeken en geef enkele voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen.
Mogelijke oplossingen bedenken
Om mogelijke oplossingen te bedenken moet je creatief zijn en verschillende perspectieven onderzoeken. Denk na over wat er al is geprobeerd en wat wel of niet heeft gewerkt.

Slide 8 - Diapositive

Leg uit hoe je mogelijke oplossingen kunt bedenken en geef enkele voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen.
Hoe presenteer je je analyse?
Om je analyse goed te presenteren moet je je bevindingen duidelijk en overtuigend kunnen overbrengen. Gebruik heldere taal en ondersteun je argumenten met feiten en cijfers.

Slide 9 - Diapositive

Geef enkele tips over hoe je je analyse goed kunt presenteren en hoe je ervoor kunt zorgen dat je boodschap overkomt.
Oefening
Analyseer het maatschappelijke vraagstuk van klimaatverandering. Probeer de belangrijkste oorzaken en gevolgen te achterhalen en bedenk mogelijke oplossingen.

Slide 10 - Diapositive

Geef de leerlingen de tijd om in groepjes te werken aan de opdracht. Loop rond in de klas om te helpen en eventuele vragen te beantwoorden.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 11 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 12 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.