democratie

democratie
Democratie
Democratie is een manier om een land te regeren. Democratie is: zeggen wat je vindt of denkt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor straf.
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 16 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

Éléments de cette leçon

democratie
Democratie
Democratie is een manier om een land te regeren. Democratie is: zeggen wat je vindt of denkt, zonder dat je bang hoeft te zijn voor straf.

Slide 1 - Diapositive

Democratie
Het is de bedoeling dat het volk beslist.

Dit noemen we een democratie.
Demos= Het volk.
Cratie = Beslist. 

Slide 2 - Diapositive

Het woord democratie bestaat uit de Griekse woorden demos (volk) en kratos (heerschappij). Heerschappij van het volk dus. Makkelijker gezegd: het volk mag het zeggen.
In een democratie gelden de meeste stemmen. Maar ook de rechten van minderheden worden gerespecteerd. Als het goed is, voelt iedereen zich in een democratie vrij om te zijn wie hij is en te zeggen wat hij denkt. Er is bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting.

Verkiezingen
Iedereen ouder dan 18 jaar mag stemmen in Nederland (behalve als je een strafblad hebt of als je geestelijk niet gezond bent). In Brazilië mag je al stemmen met 16 en in Maleisië pas met 21 jaar. Leiders in een democratie regeren samen. Burgers kiezen de volksvertegenwoordigers (Kamerleden). Zij benoemen de ministers.




Slide 3 - Diapositive

Kamerleden
De Tweede Kamerleden zijn gekozen door het volk. Zij maken wetten en controleren de regering (regering = ministers + koning). Er is ook nog een Eerste Kamer. Hier zitten ook gekozen volksvertegenwoordigers. Samen met de Tweede Kamer vormen ze het parlement. Dat is een ander woord voor volksvertegenwoordiging. Heel belangrijk in een democratie is de persvrijheid.
 

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Koning
In Nederland hebben we een koning als staatshoofd, maar ook een parlement. Dat gaat hier goed samen omdat dit is geregeld in de Grondwet. Er zijn ook koninkrijken waar de koning in z’n eentje de baas is. Dat heet een koninklijke dictatuur, zoals in sommige landen in het Midden-Oosten. Maar overal waar een koningshuis geldt in meer of mindere mate: pas op met wat je over de koning(in) zegt. In een land als Thailand kun je voor beledigingen alleen al in de cel belanden.

Slide 6 - Diapositive

Democratie
Inspraak: je mag meepraten over politieke keuzes.
 Nederland is een democratie.
Democratie: een land waar iedereen inspraak heeft.

Slide 7 - Diapositive

Om de vier jaar gaan we in Nederland naar de stembus om de 150 leden van de Tweede Kamer te kiezen. Maar hoe gaan die verkiezingen? En waarom is het belangrijk om je stem te laten horen?

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Macht Staten-Generaal
De koning is in Nederland geen alleenheerser. Nederland is een democratie.
Omdat er teveel Nederlanders zijn en het bestuur van onze samenleving te complex is voor een directe democratie hebben wij een parlementaire democratie.
Het parlement  (ook wel: Staten-Generaal of volksvertegenwoordiging) bestaat uit  de Tweede Kamer (150 leden) en de Eerste Kamer (75 leden).

Slide 10 - Diapositive

Nederland is een democratie, maar wat betekent dat? Wat is de invloed op ons dagelijks leven, hoe vanzelfsprekend is vrijheid en gelijkheid? Wat zijn je ideeën over politiek en hoe groeien kinderen op in een dictatuur?

Slide 11 - Diapositive

Vrijheid van meningsuiting is een kinderrecht. Maar mag je eigenlijk alles zeggen wat je wil of denkt? En als je niet zomaar alles mag zeggen, wanneer mag dat dan wel en wanneer niet? De leerlingen van groep 7 van basisschool de Elout in Amsterdam hebben daar in elk geval een duidelijke mening over!

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Wat zijn kinderrechten?
Alle kinderen tot achttien jaar hebben kinderrechten. Dat betekent bijvoorbeeld dat je recht hebt op bescherming tegen geweld en dat je mag zeggen wat je denkt en vindt.

Slide 14 - Diapositive

Het Kinderrechtencomité houdt in de gaten of alle afspraken uit het Kinderrechtenverdrag worden nageleefd. Deze overeenkomsten gaan over je leven thuis en op school. De afspraken gaan over wat je ouders voor je moeten doen en waar de regering voor moet zorgen. Maar ze gaan ook over gevaren waar je tegen beschermd moet worden, zoals mishandeling en oorlog. Dit gebeurt nog lang niet overal. Wereldwijd groeien kinderen nog steeds op in onveilige situaties. Miljoenen kinderen, vooral meisjes, gaan niet naar school. Kinderrechtenorganisaties proberen voor elkaar te krijgen dat de omstandigheden waarin kinderen opgroeien beter worden. 

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive