Straattaal

1 / 8
suivant
Slide 1: Vidéo
NederlandsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

Cette leçon contient 8 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

jongerentaal

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat roept jongerentaal bij jou op?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Straattaal voor oud of/en jong?

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is straattaal?

  • Jongerentaal
  • Invloeden van talen zoals Marrokaans (Darija) en Surinaams (Sranantongo)
  • Geheimtaal binnen de standaardtaal

Slide 5 - Diapositive

Jongerentaal:
Straattaal valt in hetzelfde straatje, en komt vaak zelfs erg overeen met, studententaal bijvoorbeeld. Het zijn vormen van jongerentaal. Jongerentaal houdt in dat het voornamelijk door jongeren gesproken wordt, en dat het ook hier zijn oorsprong in heeft gevonden. Dit betekent niet dat ouderen dit niet kunnen gebruiken. Er zijn uitzonderingen zoals je net in het filmpje zag, maar ook woorden zoals cool en gaaf zijn nu zo erg geïntegreerd dat veel ouderen dit ook zeggen. Toch geven ouderen zelf vaak aan dat ze woorden die ze vroeger zelf als straattaal gebruikten, nu ze op leeftijd zijn niet meer gebruiken.

In het Nederlands hebben we vanzelfsprekend veel buitenlandse invloeden, onder andere door migranten of ons koloniale verleden. Daardoor zijn talen zoals het Marrokaans en Surinaams een grote invloed op straattaal. De jongeren met een achtergrond uit deze talen zijn dan vaak ook de aanstichters van de straattaal. Waarom zij dit doen, zullen we zodadelijk op terug komen.

Nou weten jullie waarschijnlijk allemaal dat straattaal geen eigen taal op zich is. Het is misschien meer te vergelijken met een dialect. Het heeft dus alsnog onze standaardaal Nederlands als uitgangspunt. Vaak zijn het woorden die vervangen worden met dus onder andere Surinaamse woorden, zoals 'Lobi' wat liefde betekent. Maar zoals jullie toevallig en misschien al weten, kan er ook zeker verschil zijn in onder andere zinsopbouw. Dit net zo goed dus door de invloeden van andere talen, als deze andere talen een andere woordvolgorde hebben, kan dit zomaar worden toegepast op het Nederlands en verandert het naar straattaal.
Waarom gebruik je straattaal?
  • Straattaal is een keuze 
  • Reputatie en imago
  • De 'jeugd' van tegenwoordig

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Verloedering of verrijking?
Een eigen woordenschat en accent, invloed van meerdere talen, een 'rijke' taal dus.

Jongeren onderscheiden zich van volwassenen met informaliteit, maar toch komen er allerlei regels bij kijken.

Deze meertalige invloed kan dus als een taalverrijking worden gezien.

Slide 7 - Diapositive

Zoe: Straattaal heeft zijn eigen woordenschat en accent. Bestaande uit de input van meerdere t alen, maakt het een 'rijke' taal. Is het slecht Nederlands? Nee. We zouden het niet moeten vergelijken met het Nederlands, het is een ander soort taal. Nederlands blijft nog steeds de standaardtaal.

Wiep: Jongeren willen zich onderscheiden van volwassenen door een informele houding aan te nemen. Maar zelfs straattaal is opgebouwd uit allerlei regels. De meertalige invloed kan juist als taalverrijking worden gezien.                                                                                                                                                                                                             7r4
Challas matties!
Challas matties!

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions