Optische illusies

Optische illusies
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
BiologieBasisschoolGroep 6-8

Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Optische illusies

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Probeer het nu zelf ...
Je gaat binnen je groepje het experiment zelf proberen.

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Uitleg bij het proefje
Je linkeroog kijkt anders naar je wijsvingers dan je rechteroog. Hierdoor zie je je vingers niet precies op dezelfde plek. Dit is heel duidelijk wanneer je je vingers van elkaar beweegt. Elke oog ziet het gat tussen je vingers op een andere plek. Daardoor lijkt het alsof er twee gaten zijn. En tussen die twee gaten lijkt een stukje vinger te zweven.

Herhaal dit proefje maar eens, en knijp dan afwisselend je linker- of je rechteroog dicht. Je kunt dan duidelijk het verschil merken tussen wat je linkeroog ziet en wat je rechteroog ziet.


Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Uitleg bij de illusie
In de bovenstaande optische illusie, gebaseerd op het werk van kunstenaar Kitaoka, zie je de stilstaande cirkels draaien. Hoe komt dit? Als je naar deze afbeelding kijkt, moeten je hersenen alle informatie die aanwezig is in één keer verwerken. Doordat er veel informatie aanwezig is, vallen de hersenen terug op ‘trucjes’. Een van die trucjes van ons brein is dat het steeds kleiner wordende cirkels als beweging worden geïnterpreteerd (bijvoorbeeld een draaiende spiraal). Hierdoor zie je de cirkels draaien. Het effect is het grootst bij de cirkel waarnaar je aandacht níet uitgaat. Omdat je hersenen gericht zijn op de ene cirkel, passen ze voor de andere cirkel het trucje weer toe.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Zenuwen
In je huid zitten drukgevoelige zenuwen. Wanneer je voelt (tast) dan geeft je lijf aan waar je iets voelt. Hoe meer knopjes bij elkaar in de buurt liggen. Hoe preciezer je de plek voelt. 

Slide 12 - Diapositive

Proefje
We gaan het nu uittesten. 

Slide 13 - Diapositive

Proefje

Slide 14 - Diapositive

Uitleg proefje
Als je met twee ogen kijkt, zie je maar één beeld. Met je linkeroog zie je je hand. Met je rechteroog zie je aan het einde van de rol papier een cirkel. Je hersenen combineren die twee dingen, waardoor het net lijkt alsof er een rond gat in je hand zit.

Slide 15 - Diapositive