Les Koloniën

Europese Koloniën
- Wat is een kolonie?
- Nederlandse koloniën?
- Waarom koloniën?
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 1

Cette leçon contient 17 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Europese Koloniën
- Wat is een kolonie?
- Nederlandse koloniën?
- Waarom koloniën?

Slide 1 - Diapositive

Wat is een kolonie?
Een kolonie is een overzees gebied dat bestuurd wordt door een ander land. Na de ontdekking van Amerika in 1492 begonnen Europeanen met het koloniseren van andere werelddelen.

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Amerika
De eerste Europese koloniën waren in Noord- en Zuid Amerika. Engeland, Spanje en Portugal hadden hier veel land in bezit, tot het begin van de 19e eeuw. Toen werden veel van deze koloniën onafhankelijk.

Slide 5 - Diapositive

Nieuw-Amsterdam
De stad New York is door Nederlanders gesticht. Het werd toen Nieuw Amsterdam genoemd. later werd deze stad geruild tegen de kolonie Suriname. De Engelsen veranderden de naam naar New York.

Slide 6 - Diapositive

Afrika
Afrika werd veel later gekoloniseerd door de Europeanen. Wel waren er enkele handelsposten aan de kust. Vanuit deze handelsposten werden veel slaven vervoerd naar de plantages in Amerika.

Slide 7 - Diapositive

Kaapkolonie
Ook Nederland had een tijdje een kolonie in Afrika, de Kaapkolonie. Hier konden ze een tussenstop maken op de reis naar Azië. uiteindelijk veroveren de Engelsen deze kolonie. Er wonen nog steeds veel mensen van wie de voorouders Nederlands waren.

Slide 8 - Diapositive

Verdeling van Afrika
in 1884 spreken Europese landen af hoe Afrika verdeeld zal worden. Hierbij werd geen rekening gehouden met de mensen in Afrika.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

Azië
In Azië zijn Europeanen al vanaf de 17e eeuw aanwezig. Eerst alleen voor de handel, later willen ze ook hier kolonies hebben. Ook Nederland sticht hier een grote kolonie, in Indonesië.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Na de tweede wereldoorlog verliest Nederland indonesië. Nederland houdt nog wel vast aan Suriname, tot 1975.

Slide 13 - Diapositive

Er zijn nog steeds een paar eilanden in het Caribisch gebied die bij Nederland horen. deze eilanden heten samen de Nederlandse Antillen.

Slide 14 - Diapositive

Grondstoffen
Europeanen hadden grondstoffen nodig voor de nieuwe industrie, zoals katoen, rubber en olie. Ook moesten de koloniën winstgevend zijn, hiervoor werden bijvoorbeeld koffie en thee verbouwd. Vooral in Nederlands-Indië werd veel koffie en thee verbouwd.

Slide 15 - Diapositive

Plantages
In Suriname en de Antillen werden vroeger veel plantages gebouwd. Deze waren erg winstgevend voor de Nederlanders. Eerst werkten er slaven op deze plantages, maar later werden en mensen uit Azië gehaald die tegen een laag loon op deze plantages werkten.

Slide 16 - Diapositive

Voor Nederland waren de belangrijkste kolonies Suriname, Indonesië, en de Nederlandse Antillen. Door deze kolonies werd Nederland een rijk land.

Slide 17 - Diapositive