Hindoeïsme

Hindoeïsme
Wat we leren in deze les?

- Wat een hindoe is?
- Welke god(en) er bij het hindoeïsme horen
- Waar de hindoes in geloven
- Wat belangrijke feesten in het hindoeïsme zijn
- Wat het gebedshuis van hindoes is

1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
GodsdienstBasisschoolGroep 5,6

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Hindoeïsme
Wat we leren in deze les?

- Wat een hindoe is?
- Welke god(en) er bij het hindoeïsme horen
- Waar de hindoes in geloven
- Wat belangrijke feesten in het hindoeïsme zijn
- Wat het gebedshuis van hindoes is

Slide 1 - Diapositive

Hindoeïsme
Het hindoeïsme hoort bij de vijf wereldgodsdiensten en is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Het kent geen stichter zoals bijvoorbeeld het christendom (Jezus) of het boeddhisme (Boeddha).

Slide 2 - Diapositive

Wat is een hindoe?
Een hindoe leeft volgens de regels en tradities van het hindoeïsme en bidt tot hindoegoden. Het lijkt alsof er verschillende goden zijn, maar het zijn verschillende vormen van één god: Brahman. Dit is een oppermachtige ziel of geest zonder vaste vorm of gedaante. Maar Brahman is overal en in alles aanwezig. Hindoes kiezen vaak een lievelingsgod of kiezen als het tijd is om te bidden een god uit om offers aan te geven.

Slide 3 - Diapositive

Verschijningsvormen van Brahman
Alle goden en godinnen laten de verschillende aspecten van Brahman zien. Brahman is het ene Opperste Wezen dat geen vorm heeft en overal is.
Er wordt maar één God bedoeld met verschillende verschijningen.

Vishnu is de beschermer. Hij houdt alles in stand en verschijnt vaak als redder van de wereld. Net als de lucht is hij overal en onverwoestbaar. Hij wordt vaak afgebeeld op een adelaar of slapend op een reuzenslang.
 
Shiva is de verwoester van het kwaad in het heelal. Hij vernietigt aan het einde van de wereldperiode alles waardoor nieuw leven mogelijk wordt gemaakt. Een bekende afbeelding is die van Shiva als danser. De cirkel van vlammen om hem heen symboliseert de vernietiging en herschepping van het heelal. 


Ganesha wordt vaak afgebeeld met het hoofd van een olifant. Zijn vader, Shiva, had namelijk zonder dat hij het wist, het hoofd van zijn zoon afgehakt. Toen men hem vertelde dat hij zijn eigen zoon onthoofd had, gaf hij in paniek opdracht een nieuw hoofd te brengen van het eerste het beste wezen. Dat bleek een olifant, een wijs en krachtig dier.
Ganesha wordt vereerd als de god die moeilijkheden wegneemt. Hij staat ook voor een verrassend nieuw begin. Veel hindoes bidden tot hem als ze aan iets nieuws beginnen, bijvoorbeeld een nieuwe baan of een nieuwe school of wanneer ze verhuizen.


Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Welke god hoort niet bij het hindoeïsme
A
Hari
B
Vishnu
C
Brahman
D
Shiva

Slide 6 - Quiz

Wie is heilig?
In het hindoeïsme zijn priesters (pandits) heilig. Zij verrichten rituelen in de tempels. Andere heilige mannen zijn godsdienst-onderwijzers (goeroes) en sadhoes.

Sadhoe
Sadhoe is Sanskriet voor ‘goed persoon’. Sommige sadhoes geven hun huis en bezittingen op om een leven van gebed en meditatie te leiden. Ze leven van giften van andere hindoes. Vaak doen ze bijvoorbeeld ook aan yoga. Sadhoes dragen vaak kettingen van heilige kralen en saffraangele lendendoeken. Saffraangeel is een heilige kleur. Sommige sadhoes leiden een zwervend bestaan. 


Goeroe
Een goeroe is een spiritueel leraar. Hij helpt mensen om heilige geschriften te lezen en te begrijpen en hij leert hen over het geloof. Hij werkt op een school die ze ashram noemen.

Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt. Koeien zijn ook belangrijk vanwege hun melk en mest. Koeienpoep wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt als brandstof om huizen mee te verwarmen. 

Slide 7 - Diapositive

Heilige geschriften
Er zijn verschillende heilige boeken. De belangrijkste zijn de veda’s, ongeveer 3000 jaar oud. ‘Veda’ betekent: ‘heilig weten’. De boeken zijn geschreven in het Sanskriet, de klassieke Indiase taal. Het Sanskriet wordt niet meer gesproken.
De veda’s zijn in vier onderwerpen te verdelen: de samenleving, de wetenschappen, de geneeskunde (Ajur Veda) en de religieuze handelingen.

Slide 8 - Diapositive

Reïncarnatieleer
Het hindoeïsme gaat ervan uit dat de mens na de dood opnieuw geboren wordt: de reïncarnatieleer. Dit heeft te maken met de leer van het karma: de mens handelt met als hoogste doel God (Brahman) te bereiken om zo verlost te worden uit de kringloop van de wedergeboortes.  Alle daden die een mens verricht zijn verbonden in een cirkel van oorzaak en gevolg. In welk lichaam je ziel verder leeft in een volgend leven hangt af van hoe je geleefd hebt. Goede daden hebben een goede wedergeboorte tot gevolg.

Slide 9 - Diapositive

Belangrijke feesten
Holi
Holi is het feest van het nieuwe jaar en de lente, van het einde van de donkere wintertijd, van het goede dat het kwade overwint en van nadenken over je gedrag. 
Het begint met volle maan eind februari of begin maart en eindigt de volgende dag. Op de avond voor Holi worden vreugdevuren aangestoken. De volgende dag barst het feest los. Mensen gooien gekleurd water en poeder over elkaar heen. Zo ziet iedereen er hetzelfde uit en zijn er geen verschillen meer tussen elkaar.



Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Divali

Het Divali-feest is een van de belangrijkste hindoe feesten. Het wordt eind oktober of begin november gevierd. Divali is het feest van het licht. Gelovigen steken heel veel kleine olielampjes aan en zetten die in rijen bij hun deuren en ramen. Divali is een periode om onder andere de godin van het geluk, Lakshmi, te eren. Het feest duurt vijf dagen.

Raksha

Dit familiefeest vieren hindoes in augustus. Zusjes binden felgekleurde armbanden, rakhis genoemd, om de rechterpols van hun broers om hun genegenheid te tonen. Ze vragen bovendien bescherming voor hun broers in het komende jaar. In ruil moeten broers hun zusjes geld of cadeaus geven.

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Welk feest wordt in februari of maart gevierd?
A
Pasen
B
Holi
C
Divali
D
Koningsdag

Slide 14 - Quiz

Gebedshuis
Hindoes komen voor de eredienst bij elkaar in hun tempel. De tempel wordt ook wel een mandir genoemd.
De eredienst bestaat uit de puja en de preek. De puja is het offerritueel. Tijdens de preek vertelt de pandit uit de veda's

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo

Welke vragen hebben jullie nog?
Na deze les hebben jullie vast nog vragen over het hindoeïsme. Ga de vragen die je hebt invullen op de vragenplacemat.


Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Lien