De kerstening van Europa

De kerstening van Europa
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

De kerstening van Europa

Slide 1 - Diapositive

Inhoud
Nakijken H3 paragraaf 4 - blz. 60-62
Uitleg
Opdrachten

Slide 2 - Diapositive

Splitsing
In 395 werd het Romeinse Rijk in tweeën gesplitst: West-Romeinse Rijk (Rome) en Oost-Romeinse Rijk (Constantinopel). De splitsing kwam door verschillende bestuurlijke problemen. 
Het West-Romeinse Rijk bestond tot 476. Het Oost-Romeinse Rijk tot 1453.

Slide 3 - Diapositive

Redenen splitsing

  • Het leger was zwakker geworden en grenzen werden niet meer bewaakt.
  • De bevolking moest veel belasting betalen, zo hoog dat ze hun boerderijen kwijt raakten. Daardoor kwam er minder voedsel.
  • De lange diensttijd voor soldaten zorgde voor meer verbinding met generaals dan met de keizer. 
  • Na de dood van iedere keizer kwam er een strijd over de opvolging. 

Slide 4 - Diapositive

Volksverhuizingen
Het West-Romeinse Rijk kwam al snel in de problemen. Dit kwam door verschillende volksverhuizingen. Germaanse stammen vielen binnen, omdat ze opgejaagd werden door de Hunnen.  Andere volkeren zochten nieuwe landbouwgrond en meer rijkdommen. Op hun tocht door Europa lieten ze een spoor van vernielingen na. 

Slide 5 - Diapositive

Grenslegers
Sommige volkeren kregen toestemming om in het West-Romeinse Rijk te wonen. Ze moesten dan helpen bij de verdediging van het Rijk. De grenslegers bestonden toen vooral uit Germaanse soldaten. Dit maakte het leger minder betrouwbaar. 

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Lien

Start Middeleeuwen
De Romeinse legers waren niet opgewassen tegen de invallen. Na de val ontstonden overal nieuwe Germaanse koninkrijken. Steden raakten in verval en Europa werd weer een landbouwsamenleving. Met de val van het West-Romeinse Rijk begint een nieuwe periode: De Middeleeuwen. 

Slide 8 - Diapositive

Frankische Rijk
De Franken breidden hun macht in Europa het snelste uit. Dat gebeurde onder koning Clovis. Hij verenigde stammen samen. Dit was het begin van het Frankische Rijk
Een groot deel van de bevolking was door de Romeinen christelijk geworden. Clovis werd ook christen, zodat zijn volk hem ging volgen en hij steun kreeg van de kerk. Dit was belangrijk omdat Clovis zo hulp kreeg van de geestelijken die konden lezen en schrijven. 

Slide 9 - Diapositive

Frankische Rijk

Slide 10 - Diapositive

Clovis
Clovis was de enige christelijke koning van zijn tijd. Hij verspreidde het christendom door volkeren te bekeren. Zo kreeg Clovis een groot christelijk rijk in handen. 

Slide 11 - Diapositive

Huiswerk
Maak H4 par. 2 (blz. 76 t/m 78)

Slide 12 - Diapositive