5 - Thema 3 Wensen van de klant – Tuinafval verwerken

  • Ik weet wat de voordelen van composteren zijn.
  • Ik kan snoeiafval milieubewust verwerken.
  • Ik kan een compostbak maken.
  • Ik kan een takkenwal aanleggen.
  • Ik kan heesters snoeien.
 
 

Tuinontwerp en aanleg BB/KB/GL
Thema 3 Wensen van de klant – Tuinafval verwerken
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
TUINONTWERP EN -AANLEG - BB/KB/TLMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 3,4

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

  • Ik weet wat de voordelen van composteren zijn.
  • Ik kan snoeiafval milieubewust verwerken.
  • Ik kan een compostbak maken.
  • Ik kan een takkenwal aanleggen.
  • Ik kan heesters snoeien.
 
 

Tuinontwerp en aanleg BB/KB/GL
Thema 3 Wensen van de klant – Tuinafval verwerken

Slide 1 - Diapositive

Groenafval
Elke tuin moet onderhouden worden zodat het idee van het ontwerp goed tot zijn recht komt. Daarbij ontstaat natuurlijk groenafval. Dit afval wordt meestal afgevoerd, maar steeds vaker wordt het in de tuin hergebruikt. Behalve dat dit kosten scheelt, is het ook nog eens goed voor het milieu: je voorkomt uitstoot door transport en verterend tuinafval biedt voedsel en een schuilplaats voor veel dieren. Van wormen en insecten tot een overwinterende egel of nestelende winterkoninkjes tussen dorre takken. Groenafval in de tuin verwerken is dus een goed idee.  


Slide 2 - Diapositive

Composteren
In een moestuin wordt vaak gebruikgemaakt van een composthoop, maar die kun je natuurlijk ook in een siertuin aanleggen. In een eenvoudige compostbak kun je veel groenafval kwijt. Als je de bak uit het zicht plaatst achter een haag of hekwerk met klimplanten, kan het er ook in een siertuin best netjes uit zien. 

Heb je een kleine tuin, dan is het vaak lastiger om een compostbak te plaatsen. Daarom zie je in steden steeds vaker op straat een zogenaamd wormenhotel dat met meerdere huishoudens wordt gebruikt. Dit is een soort kleine compostbak waarin verschillende mensen hun groenafval kwijt kunnen. De wormen eten het afval op en zetten het om in wormenpoep: prima compost voor je tuin. 



Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Slide 6 - Vidéo

Een andere manier van tuinafval verwerken
Het nadeel van composteren is dat je er geen takken in kwijt kunt. Snoeiafval van een haag lukt vaak nog wel, maar takjes verteren vaak slecht of te langzaam. Om ook snoeiafval een plaats te geven in je tuin kun je een takkenwal aanleggen.

In grotere tuinen zie je vaak dat een takkenwal rondom de tuin aangelegd wordt in combinatie met levende heesters om zo een levende groene wal te maken. In kleinere tuinen houd je het compacter en strakker zodat het niet teveel ruimte kost.

Een takkenwal kan er wat dor uit gaan zien. Om dit te voorkomen kun je planten gebruiken die erdoorheen gaan groeien, zoals de gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon) of de maagdenpalm (Vinca minor).


 

Slide 7 - Diapositive

Inventariseren
Wanneer je een tuin of terrein bezoekt om te kijken of alles in goede staat is, dan is het belangrijk dat je niets vergeet. Hierom neem je vaak een inventarisatielijst mee zodat je zeker weet dat je alles goed noteert.
Belangrijk is om altijd de datum en de naam en het adres van je klant te noteren. Zo weet je precies waar je geweest bent en wanneer, en voorkom je onduidelijkheid wanneer er na je bezoek nog gebreken ontstaan zijn. Ook neem je foto’s zodat je ook achteraf duidelijk kan zien wat de situatie is.
 




Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Opdrachten:

Wat: lees THEMA 3 Wensen van een klant  – Tuinafval verwerken 
Huiswerk: Vragen 1 t/m 5 & Test jezelf
Hoe: Helemaal stil! muziek mag in!
Hulp: Geen
Tijd: De resterende tijd
Klaar?: Ga bezig met een ander vak! 

Slide 11 - Diapositive