De fotopresentatie

Hoe maak je een fotopresentatie? 
Presenteren is meer dan wat fraaie foto’s
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
WereldoriëntatieMiddelbare schoolvwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Hoe maak je een fotopresentatie? 
Presenteren is meer dan wat fraaie foto’s

Slide 1 - Diapositive

Wat is het verhaal dat ik wil vertellen?
Een uitstekend hulpmiddel bij het maken van een presentatie is om je af te vragen welk verhaal je wilt/moet vertellen. Dit plaatst je presentatie in een kader en geeft automatisch ook structuur.

Slide 2 - Diapositive

Structuur
Een goede presentatie heeft structuur met een kop en een staart. Dit klinkt als een open deur, maar toch zie je te vaak presentaties die niet veel meer zijn dan het vertonen van wat losse foto’s zonder veel samenhang.
Spring niet chaotisch van de hak op de tak maar volg een rode draad en maak een afgerond geheel. De eerdergenoemde vraag “wat is het verhaal dat ik wil vertellen” helpt om structuur aan te brengen.

Slide 3 - Diapositive

Pecha Kucha

Slide 4 - Diapositive

Hoe werkt Pecha Kucha (in het kort)?
Tijdens een Pecha Kucha-presentatie worden 20 afbeeldingen getoond. Elke afbeelding wordt 20 seconden getoond en dan volgt automatisch de volgende slide met een nieuwe afbeelding. Er is geen play, stop of pauzeknop. presentatie duurt dus precies 20 x 20 seconde, oftewel 6:40 minuten. Simpel! Of toch niet? 

Slide 5 - Diapositive

Een goede Pecha Kucha-presentatie voorbereiden 
Nog even de spelregels op een rij:

  • elke presentatie bestaat uit 20 slides  
  • een slide duurt 20 seconden  
  • er is geen play, stop of pauze-knop  
  • alleen afbeeldingen of foto's, liever geen tekst 

Slide 6 - Diapositive

Checklist Pecha Kucha maken
  1. Bepaal de volgende drie dingen voordat je uberhaupt start: - Wat is je boodschap? - Wie is je doelgroep - Wat wil je bereiken bij je doelgroep? 

Slide 7 - Diapositive

Checklist Pecha Kucha maken
1. Maak eerst een opzet – een storyboard – voor je verhaal, voordat je de plaatjes erbij zoekt (het gebruik van 20 dia’s betekent niet dat je ook 20 onderwerpen behandelt. Sommige onderwerpen kunnen drie dia’s omvatten, soms wisselen een aantal onderwerpen zich om de 20 seconden af.) 
Of technisch gezegd: zorg voor een logische informatie-structuur. Neem een goede pakkende binnenkomer (dus een bijzondere tekst en een bijzonder beeld) en bedenk steeds: wat heeft mijn luisteraar hier aan?
 Wat je kunt doen is eerst alles opschrijven wat je wilt zeggen, om daarna te rangschikken. De belangrijkste dingen eerst en wat overblijft en niet meer past weggooien. Stapje voor stapje dus. 

Slide 8 - Diapositive

Checklist Pecha Kucha maken
2. Zoek de beelden voor de slides. Goede afbeeldingen zijn wel echt de basis voor een goede presentatie. De bedoeling is dat je foto's of illustraties vindt die dienen als metafoor voor je belangrijkste punten van die slide. Vooral die pakkende beelden samen met je verhaal zorgen ervoor dat de boodschap of inhoud blijft hangen.

Slide 9 - Diapositive

Checklist Pecha Kucha maken
3. Oefen je presentatie. Je moet hem echt uit je hoofd kennen, dat is belangrijk voor een goede presentatie. 
Je zult dan ook meteen merken dat je bij sommige slides teveel te vertellen hebt en bij andere slides te weinig. Probeer je tekst nog wat aan te passen of te schuiven van de ene naar de andere 20 seconden. Wil je de diepte ingaan met 1 slide en heb je aan die 20 seconden niet genoeg? Gebruik dan gewoon de volgende slide met een iets aangepaste afbeelding die ook past bij dat deel van je verhaal. Geen probleem, niemand die er last van heeft en je hebt wel extra tijd gecreëerd voor meer diepgang. 

Slide 10 - Diapositive

Checklist Pecha Kucha maken
Nog een tip: 
als je je presentatie geeft en je hebt je punt bij de betreffende slide al gemaakt voordat de nieuwe slide verschijnt (je was sneller dan 20 seconden), ga dan gewoon alvast verder met je volgende punt van de nieuwe nog te verschijnen slide. Je verhaal pauzeren omdat de volgende slide nog niet is verschenen verstoort je flow en dat valt op bij je publiek. Je verhaal loopt veel soepeler als je doorpraat. 

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Lien

presenteren Pecha Kucha
maandag 5 november
Verslag wordt uiterlijk dinsdag 6 november ingeleverd!

Slide 13 - Diapositive