22. Spinachtigen

22. Spinachtigen
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

22. Spinachtigen

Slide 1 - Diapositive

Terugblik
Vorige les: Toets kreeftachtigen

Slide 2 - Diapositive

Wat weet je er al van?
Spinachtigen

Slide 3 - Diapositive

Doel van de les
Aan het einde van deze les weet jij:
- Hoeveel soorten spinnen er zijn
- Hoe een spinnenweb gemaakt wordt
- of schorpioenen giftiger zijn dan spinnen

Slide 4 - Diapositive

Spinachtigen
Hoeveel spinachtigen er op de wereld zijn, weet niemand precies. Men schat het aantal tussen de 50.000 en 100.000 soorten. De eerste spinnen woonden al 500 miljoen jaar geleden op de aarde. Tot de spinachtigen behoren ook schorpioenen en mijten. Alle spinnen en schorpioenen zijn rovers, die kleine dieren eten, vooral insecten. Om die te vangen hebben de spinachtigen heel slimme technieken ontwikkeld. Ze zetten bij de jacht ook gif in.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Lien

Vier ogen, zes ogen, acht ogen
Spinnen hebben een lijf in twee delen: kop en borst zijn met elkaar vergroeid. Daar zit het achterlijf aan vast. Het kop-borststuk heeft tot acht ogen, twee paar monddelen en acht poten. Ondanks de vele ogen kunnen de meeste spinnen slecht licht en donker onderscheiden. Alleen de zogenaamde jachtspinnen, die hun prooi bespringen, kunnen iets beter zien. Het wapen van de spin zijn de twee beweeglijke kaakklauwen. Ze staan in verbinding met gifklieren. Als een spin bijt, vloeit er tegelijk gif in het slachtoffer.

Slide 7 - Diapositive

Aan een zijden draadje
De meeste spinnen zijn webspinnen. Ze hebben spintepels waaruit de spindraden geperst worden. Het spinnenvocht wordt gemaakt door spinklieren in het achterlijf. Zodra het vocht in de openlucht komt, wordt dit stevig en elastisch. De zijden draad van een kruisspin in viermaal dunnen dan een haar. Hij scheurt echter tweemaal minder snel dan een even dunne staaldraad.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

Giftige familieleden
De grootste onder de spinachtigen zijn de schorpioenen. Ze leven allemaal in warme landen en lijken nauwelijks op spinnen. Schorpioenen zijn wel giftiger dan de meeste spinnen. Ze hebben een giftige angel die ze over het lichaam naar voren buigen. Anders dan de spinnen leggen ze geen eieren. Ze brengen levende jongen ter wereld.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Lien

Mijten huizen overal
Mijten vormen de derde grote groep spinachtigen. Vele daarvan zijn ook onder de microscoop nog nauwelijks te zien. Ze leven in het water en op de grond. Er zijn al mijten gevonden op Antarctica en in hete bronnen. Elke dag worden er weer nieuwe soorten ontdekt. Mijten zijn grotendeels parasieten, die leven ten koste van andere dieren. Uit mijteneieren komen eerst larven. Die veranderen in de uiteindelijke mijt.

Slide 12 - Diapositive

Opdrachten maken

Slide 13 - Diapositive

Evaluatie
Zijn de doelen behaald:
- Hoeveel soorten spinnen er zijn
- Hoe een spinnenweb gemaakt wordt
- of schorpioenen giftiger zijn dan spinnen

Ennn... Op welk niveau heb jij gewerkt?

Slide 14 - Diapositive