Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.
Éléments de cette leçon
TITELBLAD
Slide 1 - Diapositive
Deze les is bedoeld als nabespreking van het filmbezoek van de bovenbouw tijdens Go Short 2022. De les is in de klas te geven, in de achtergrondinformatie staat alle voorkennis die je nodig hebt. Er zitten interactieve onderdelen zoals een poll in deze LessonUp, dit kun je door de leerlingen via een tablet of computer laten invullen maar kun je ook klassikaal behandelen. De les bestaat uit de volgende onderdelen:
10 min Reflectie op festival bezoek
10 min - Introductie verschillende soorten animatie
35 min - Creatieve opdracht: Motivatie stop motion 5 min - Nabespreken
Welke film vond je het mooist gemaakt?
Slide 2 - Sondage
Gebruik deze en de volgende slides om het filmbezoek na te bespreken. Benadruk hierbij dat het gaat om de mening van de leerlingen en dat er geen goede of foute antwoorden zijn.
Welke film vond je grappig?
Slide 3 - Sondage
Cet élément n'a pas d'instructions
Van welke film zou je een vervolg willen zien?
Slide 4 - Sondage
Cet élément n'a pas d'instructions
Hoe zag je dat de hoofdpersonen niet opgaven?
Slide 5 - Sondage
Cet élément n'a pas d'instructions
Van welke film heb je nieuwe dingen geleerd?
Slide 6 - Sondage
Bespreek met de leerlingen.
Animatiefilm
Een animatiefilm is een film waar geen echte mensen in te zien zijn, maar waarin getekende figuren of poppen de hoofdrol spelen.
Slide 7 - Diapositive
Bespreek met de leerlingen wat een animatiefilm is en welke verschillende manieren je hebt om een animatiefilm te maken. De drie belangrijkste manieren, stop-motion, handgetekende animatie en computeranimatie worden in de volgende slides ook behandeld met een voorbeeld uit het filmprogramma. Daarna volgt een filmpje over het maken van een computeranimatie.
Stop-motion
Stop motion is een animatietechniek waarbij foto’s worden gemaakt om de illusie van beweging te wekken.
Slide 8 - Diapositive
Als je op het pijltje linksboven klikt komt extra informatie naar voren. Bespreek met de leerlingen hoe stop-motion gemaakt wordt en of ze nog meer bekende voorbeelden kennen van films die zo gemaakt zijn (bijvoorbeeld Pingu, Buurman en Buurman, Paniek in het dorp).
Handgetekende animatie
Handgetekende animatie wordt beeldje voor beeldje door iemand met de hand getekend.
Slide 9 - Diapositive
Als je op het pijltje linksboven klikt komt extra informatie naar voren. Bespreek met de leerlingen hoe handgetekende animatie gemaakt wordt (de naam zegt het eigenlijk al) en of ze nog meer bekende voorbeelden kennen van films die zo gemaakt zijn (bijvoorbeeld Sneeuwwitje, De Leeuwenkoning, De Simpsons film, Spirited Away).
Computeranimatie
Met computeranimatie worden de personages en achtergronden in een computer ontworpen en bewogen.
Slide 10 - Diapositive
Als je op het pijltje linksboven klikt komt extra informatie naar voren. Bespreek met de leerlingen hoe computeranimatie gemaakt wordt en of ze nog meer bekende voorbeelden kennen van films die zo gemaakt zijn (bijvoorbeeld Shrek, The Lego Movie, Madagascar, Coco). Kijk ook het filmpje op de volgende slide voor meer informatie over karakterdesign en computeranimatie.
Slide 11 - Vidéo
Cet élément n'a pas d'instructions
Creatieve opdracht: Motivatie stop-motion
Bedenk welk woord of welke kreet jou motiveert
Maak een stop-motion filmpje van dat woord /die kreet
Laat het filmpje aan de rest van de klas zien
Slide 12 - Diapositive
Creatieve opdracht: Motivatie stop motion - 35 min
Verdeel de klas in groepjes van ongeveer 3 leerlingen per groepje. Laat ze nu nadenken over een kreet of woord die hen motiveert. Bijvoorbeeld: "Pak ze" "Go!" of "Je bent een topper". Laat ze nu van dat woord of die kreet een stop motion filmpje maken. Dit kan met papier, klei of bijvoorbeeld met een whiteboard. Op de volgende slide staat een filmpje met voorbeelden van de Go van Go Short als animatie. Laat de leerlingen het simpel houden. Het gaat om een kennismaking met Stop motion als techniek en een visualisering van hun motivatie-kreet.
Om de Stop Motion te maken kan je tablets gebruiken met Stop Motion Studio of bijvoorbeeld telefoons van de leerlingen als ze die al hebben. Bij de Filmhub Oost zijn gratis Technieksets te leen met iPads die je zou kunnen gebruiken. https://filmeducatie.nl/hub-oost/filmtechnieksets
Creatieve opdracht: Motivatie stop-motion
Slide 13 - Diapositive
Creatieve opdracht: Motivatie stop-motion - 35 min
Verdeel de klas in groepjes van ongeveer 3 leerlingen per groepjes. Laat ze nu nadenken over een kreet of woord die hen motiveert. Bijvoorbeeld: "Pak ze" "Go!" of "Je bent een topper". Laat ze nu van dat woord of die kreet een stop-motion filmpje maken. Dit kan met papier, klei of bijvoorbeeld met een whiteboard. Op de volgende slide staat een filmpje met voorbeelden van de Go van Go Short als animatie. Laat de leerlingen het simpel houden. Het gaat om een kennismaking met Stop motion als techniek en een visualisering van hun motivatie-kreet.
Om de stop-motion te maken kan je tablets gebruiken met Stop Motion Studio of bijvoorbeeld telefoons van de leerlingen als ze die al hebben. Bij de Filmhub Oost zijn gratis Technieksets te leen met iPads die je zou kunnen gebruiken. https://filmeducatie.nl/hub-oost/filmtechnieksets
Tips voor stop-motion:
Maak kleine stapjes en veel foto's, dan wordt de beweging het mooiste.
Zorg dat de camera op dezelfde plek staat.
Kijk regelmatig je filmpje terug om te zien of alles goed gaat.
Slide 14 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Nabespreken
Was het lastig om een stop-motion te maken?
Wat heb je geleerd van deze lessen?
Wat vond je leuk om te doen?
Slide 15 - Diapositive
Laat de filmpjes die de leerlingen hebben gemaakt aan de rest van de klas zien en bespreek dan de lessen en het filmbezoek na. Wat vonden ze van de opdrachten? En wat hebben ze geleerd van de lessen en het filmbezoek?