De eerste wereldoorlog

WO 1
1 / 36
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 36 diapositives, avec diapositives de texte et 20 vidéos.

Éléments de cette leçon

WO 1

Slide 1 - Diapositive

Brieven uit de oorlog 
*bundel

bron tienerfakkel

Slide 2 - Diapositive

Het begin


Moord op Oostenrijkse kroonprins 






De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije bracht op 28 juni 1914 een bezoek aan de Bosnische stad Sarajevo. 
Daar wordt hij vermoord door de Bende van de Zwarte Hand.


*bundel

Slide 3 - Diapositive

Boeken WO I

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Slide 6 - Vidéo

Hoe verliep de oorlog in ons land? 
Duitsland wil Frankrijk graag zo snel mogelijk veroveren. Daarom vraagt de Duitse keizer aan de Belgische koning Albert I of zijn leger door België mag trekken.  Maar koning Albert I weigert. België is namelijk neutraal : dat betekent dat het geen partij wil kiezen?  Op 4 augustus 1914 valt het Duitse leger ons land binnen. Zo werd België toch meegesleurd in de Eerste Wereldoorlog. 

Slide 7 - Diapositive



Op 4 augustus 1914 vielen de Duitse troepen ons land binnen. 
Het Belgische leger was niet opgewassen tegen het grote Duitse leger. In een paar maanden tijd sneuvelden 16 000 Belgische soldaten 

Slide 8 - Diapositive

Aflevering 2 : De vlucht (België) 
In België is het Duitse offensief vastgelopen door het openen van de sluizen bij Nieuwpoort. De Duitsers nemen overal in België wraak op onschuldige burgers. Zoals de 12-jarige Justine, die dicht bij de Belgisch-Nederlandse grens woont. Zij heeft maïskolven gevonden en wordt door de Duitsers beschuldigd van diefstal. Haar ouders moeten een grote geldsom betalen. Anders moet Justine naar de gevangenis. Justine gaat op de vlucht naar Nederland ...

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Slide 11 - Vidéo

Aflevering 1 : De aanval (Frankrijk) 
In de zomer van 1914 ontketent de moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo een oorlog die zich uitspreidt over heel Europa. Ook Frankrijk raakt bevangen door vaderlandsliefde en hoopt Elzas-Lotharingen terug te veroveren op de Duitsers. Om mee te kunnen vechten ontvlucht de 14-jarige Thierry het ouderlijke huis. Hij liegt over zijn leeftijd, want na deze oorlog komt er nooit meer een volgende, zeggen ze. De Franse strijdwijze is echter hopeloos verouderd. Met trompetten en wapperende vlaggen stormen ze de vijand tegemoet... en worden achter elkaar neergemaaid. In het oorlogsgeweld verliest Thierry zijn vriend en hij gaat ervandoor. Net als de rest van het Franse leger. De Duitsers hebben de aanval tien jaar lang voorbereid en hun Von Schlieffen¬plan lijkt een groot succes te worden...

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Slide 14 - Vidéo

Slide 15 - Vidéo

Zandzakken waren gevuld met aarde en modder, en waren bedoeld om de soldaten te beschermen
In het begin van de oorlog waren de rantsoenen nog wel redelijk, maar naarmate de oorlog langer duurde, was er ook steeds minder (goed) eten.
Als de soldaten niet hoefden te vechten, speelden ze bijvoorbeeld met kaarten.
Behalve de vijand hadden de soldaten veel last van ongedierte, zoals ratten en vlooien. Sommige soldaten kwamen de tijd tussen de gevechten door met het doden van ratten.
Honden hielden de soldaten niet alleen gezelschap, ze bezorgden ook boodschappen tussen de verschillende loopgraven.
Soldaten konden vaak alleen maar overdag slapen, omdat 's nacht een goed moment was om de loopgraven van de vijanden te bespioneren. 
Met een periscoop konden de soldaten de vijand bekijken, zonder grote risico's te nemen. Een periscoop werkt met spiegels.
Er zijn duizenden brieven en dagboeken van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog bewaard gebleven. Dit zijn tegenwoordig belangrijke en waardevolle bronnen.
Voor de veiligheid van de soldaten waren de loopgraven in zigzag-vorm.
Tussen de Noordzee en de Zwitserse grens (Westfront) wordt 40.000km aan loopgraven aangelegd.
Het gebied tussen de loopgraven wordt in vier jaar tijd compleet omgeploegd. Er ontstaat een niemandsland.
360˚ video van een loopgraaf
Tijdens de video kun je alle kanten opkijken! Probeer het maar eens uit!
Op wacht staan was één van de belangrijkste taken die je kon krijgen. Op het in slaap vallen tijdens de wacht stonden zeer zware straffen.
Behalve vechten en wacht houden, waren er nog genoeg andere vervelende klusjes in een loopgraaf, zoals zandzaken bijvullen, prikkeldraad repareren of het leegmaken van de latrines (wc's)

Slide 16 - Diapositive

Aflevering 3 : De berg (Zuid-Tirol)
Oostenrijk-Hongarije vecht tegen Servië en Rusland, maar krijgt niet de beloofde hulp van de Italiaanse koning. Die sluit een geheime deal met de geallieerden om zijn bondgenoot in de rug aan te vallen. Keizer Franz Jozef roept achtergebleven burgers op hun land te verdedigen. De 10-jarige Tobias uit Görz in Zuid-Tirol wordt door Italiaanse Alpenjagers gedwongen om hen door de bregen te gidsen…

Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Vidéo

Slide 19 - Vidéo

Aflevering 4 : De leugen (Schotland)
De 12-jarige Alison bewaakt met haar vriendjes de Schotse kust. Zij zet Luke MacMillan, de laatst overgebleven jongeman van het dorp, onder druk om ook dienst te nemen. Wat daarvan de gevolgen zijn, realiseert ze zich pas als zij de grootmoeder van Luke ontmoet, die hij onverzorgd heeft achtergelaten.

Slide 20 - Diapositive

Slide 21 - Vidéo

Slide 22 - Vidéo

Slide 23 - Vidéo

Aflevering 5 : De pijn (Duitsland)
De 12-jarige Frieda helpt mee in een noodhospitaal van het Rode Kruis. Ze bekommert zich om een jonge soldaat die door iedereen is opgegeven. Hij herstelt, maar moet onmiddellijk terug naar het front.

Slide 24 - Diapositive

Slide 25 - Vidéo

Slide 26 - Vidéo

Aflevering 6 : De ondergang (de Noordzee)
De 12-jarige Amerikaanse Jessica en haar ouders vluchten voor de oorlog in Europa en varen met een Nederlands vrachtschip terug naar Amerika. De kapitein probeert een verstekeling te pakken te krijgen door hem uit te hongeren. Jessica heeft medelijden met de Duitse jongen en verstopt hem in de kajuit van haar ouders….

Slide 27 - Diapositive

Slide 28 - Vidéo

Aflevering 7 : De opstand (Rusland)
De 9-jarige Mischa uit Rusland wil wraak nemen op de Oostenrijkers voor de dood van zijn ouders in de oorlog. Als zoon van het regiment wordt hij opgevangen in het Russische leger, waar hij de eigen soldaten moet bespioneren.

Slide 29 - Diapositive

Slide 30 - Vidéo

Slide 31 - Vidéo

Aflevering 8 : De straf (Frankrijk)
Om klokslag 11 uur op 11 november 1918 stoppen de kanonnen. De wapenstilstand wordt over de hele wereld uitbundig gevierd. Maar niet door 10-jarige Emilie en haar broers die hun vader hebben verloren.

Slide 32 - Diapositive

Slide 33 - Vidéo

Slide 34 - Vidéo

Slide 35 - Lien

Slide 36 - Vidéo