35. Toets amfibieën

35. Toets amfibieën
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

35. Toets amfibieën

Slide 1 - Diapositive

Programma 
- Theorie leren
- Toets maken
- Ontspanning

Slide 2 - Diapositive

Amfibieën
De amfibieën waren de eerste gewervelde dieren, die van het water het land opkropen. Er zijn drie- vormen: de salamander, kikvorschtigen of staartloze amfibieën en de wormsalamanders. Veel amfibieën brengen nog een groot deel van hun leven door in het water. Bijna allemaal leggen ze daar ook hun eieren. Uit de kuit komen de larven, die veranderen in een volwassen amfibie.

Slide 3 - Diapositive

Kikkers, padden en vuurbuikpadden
Kikvorsachtigen zijn de bekendste amfibieën. Daartoe behoren de kikkers, de padden en de vuurbuikpadden. Water- of groene kikkers komen eindapril uit hun winterverblijf op de bodem van de vijver. na de lange periode van verstijving zijn ze donkerbruin van kleur. Al snel kleuren ze terug heldergroen. De mannetjes lokken dan met luid gekwaak de vrouwtjes. Die leggen slijmige klompen met wel 10.000 eieren in het water. Over de kuit lozen de mannetjes hun zaad om ze te bevruchten.

Slide 4 - Diapositive

Kikker of pad?
Er zijn ongeveer 3500 soorten kikkers en padden. Het is niet altijd gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Echte kikkers zoals onze bruine kikker of landkikvors hebben lange, sterke achterpoten en kunnen ver springen. Padden daarentegen lopen met hun allemaal even lange poten veel gemakkelijker. Ze zijn veel plomper (grof & zwaar gebouwd) dan kikkers. Verder onderscheiden ze zich door hun wratachtige huid. Bij kikkers in deze glad. Amfibieën drinken niet. Ze nemen water op via de huid

Slide 5 - Diapositive

De gewone pad
Tot zijn menu behoren ook slakken. Hiermee maakt de pad zich heel nuttig. In het voorjaar gaan de padden vaak in grote zwermen naar vijvers om daar te paaien. Dan is het zachte 'blaffen' van de mannetjes te horen. De gewone pad is de meest voorkomende pad. Hij kan wel 40 jaar oud worden.
Hij jaagt op insecten, wormen en slakken.

Slide 6 - Diapositive

Voorzichtig, verliefde kikkers!
In het voorjaar kun je zien hoe kikkers en padden in grote scharen naar de wateren trekken waarin ze geboren zijn. Onderweg moeten ze vaak autowegen oversteken. Om te zorgen dat er geen dieren overreden worden, maken natuurbeschermers op gevaarlijke plaatsen vaak paddenoversteekplaatsen. 

Slide 7 - Diapositive

Axolotl
In het water heeft hij franjerachtige kieuwen, waarmee hij ademhaalt. Alleen als er minder water is en het meer op sommige plaatsen droogvalt, verandert de axolotl in een landdier. Hij haalt dan adem met zijn longen. De Mexicanen vangen de axolotl en eten hem als vis.

Slide 8 - Diapositive

Mag je salamanders houden?
Voor een salamander moet het terrarium groot en vooral vochtig zijn. Om thuis amfibieën te houden, moet je toestemming hebben. Je kunt amfibieën echter in de natuur bekijken. Daarvoor ga je op een avond in juni met een zaklamp naar een poel, bij voorkeur als het geregend heeft.

Slide 9 - Diapositive

Bijgeloof en duivelsdieren
Men was er ook van overtuigd dat de vuursalamander zo koud was als ijs en door middel van aanraking elk vuur kon blussen. Later was de vuursalamander het huisdier van heksen en tovenaars. Goudsmeden verbrandden het dier om met as kwikzilver in goud te veranderen. Dat had natuurlijk geen resultaat.

Slide 10 - Diapositive

geelbuikvuurpad
De zomer brengt de geelbuikvuurpad door in het water. Hij is heel schrikachtig. Zodra hij zich gestoord voelt, duikt hij naar de bodem. Als hij zich bedreigd voelt, draait hij zich net als alle vuurbuikpadden op zijn rug en laat zijn heldergeel gevlekte buik zien. Deze signaalkleur moet vijanden afschrikken en op de vlucht doen slaan.

Slide 11 - Diapositive

Toets maken!

Slide 12 - Diapositive