34. Salamanders en grotsalamanders

34. Salamanders en grotsalamanders
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

34. Salamanders en grotsalamanders

Slide 1 - Diapositive

Progamma
- Terugblik
- Wat weet je er al van?
- Salamanders
- Grotsalamanders
- Opdrachten maken
- Evaluatie

Slide 2 - Diapositive

Terugblik

Slide 3 - Diapositive

Salamanders en grotsalamander

Slide 4 - Diapositive

Salamanders
Salamanders en grotsalamanders zijn salamandersachtigen. Ze hebben een langgerekt lichaam. Grotsalamanders lijken erg op hagedissen, maar zijn niet even stevig. Net als alle salamanderachtigen vervellen ze een aantal malen. Daarbij stoten ze de huid in flarden af. Het zijn rovers, die andere dieren eten. Vele leven in het water.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Reuzensalamander
De reuzensalamander is de grootste salamanderachtige. Hij leeft in koude bergbeken en eet vis, kikkers en andere waterdieren. Ondanks zijn afmeting is deze salamander geen volwassen dier, maar een larvenvorm. De mannetjes graven een nest en lokken een vrouwtje, dat tot 500 eieren legt. De larven die eruit komen ademen met kieuwen. In het derde levensjaar heeft de reuzensalamander longen.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

Axolotl
De naam van dit dier is Mexicaans en betekent 'watermonster', maar in de volksmond heet het ook wel de Mexicaanse wandelvis. Zijn hele leven brengt hij door als larve in het water. Omdat hij zijn poten niet gebruikt, zijn die klein en zwak. Hij plant zich voort als larve. Daarbij legt het vrouwtje tot 600 eieren. De axolotl komt alleen voor in één bepaald meer in de buurt van de hoofdstad Mexico City.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

In het water heeft hij franjerachtige kieuwen, waarmee hij ademhaalt. Alleen als er minder water is en het meer op sommige plaatsen droogvalt, verandert de axolotl in een landdier. Hij haalt dan adem met zijn longen. De Mexicanen vangen de axolotl en eten hem als vis.

Slide 11 - Diapositive

Mag je salamanders houden?
Voor een salamander moet het terrarium groot en vooral vochtig zijn. Om thuis amfibieën te houden, moet je toestemming hebben. Je kunt amfibieën echter in de natuur bekijken. Daarvoor ga je op een avond in juni met een zaklamp naar een poel, bij voorkeur als het geregend heeft.

Slide 12 - Diapositive

Opdrachten

Slide 13 - Diapositive

Evaluatie

Slide 14 - Diapositive