Themabijeenkomst 1: driehoeksgesprekken/leidraad mentoraat

Themabijeenkomst 1: driehoeksgesprekken/leidraad mentoraat
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesMiddelbare schoolvmbo bLeerjaar 4

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 40 min

Éléments de cette leçon

Themabijeenkomst 1: driehoeksgesprekken/leidraad mentoraat

Slide 1 - Diapositive

Hoe zijn je eerste weken verlopen? Wat vond je fijn? Wat vond je minder fijn?

Slide 2 - Question ouverte

Heb je al vragen rondom het mentoraat? Zo ja, welke vraag heb je?

Slide 3 - Question ouverte

Leidraad mentoraat
Maak bij de start van het schooljaar voor iedere leerling een begeleidingsverslag in Somtoday aan in het zorgvierkant van de leerling (zie onder het kopje ‘Begeleiding’) met de titel “24-25 voortgang [voor- en achternaam leerling + klascode]”. In dit bestand volg je de leerling gedurende het gehele schooljaar.

Controleer 1x per week de aan- en afwezigheid van jouw mentorleerlingen en onderneem actie waar nodig.

Verzuimt een leerling 16 uur in 4 weken ongeoorloofd? - Breng ouder(s)/verzorger(s) hiervan op de hoogte. - Meld het verzuim bij de teamexpert ondersteuning. Hij/zij maakt een verzuimmelding bij het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Slide 4 - Diapositive

Leidraad mentoraat
Wordt een leerling ziekgemeld door ouder(s)/verzorger(s)? - Neem als mentor op de 3e ziektedag contact op met ouder(s)/verzorger(s). Vraag naar de aard van de ziekmelding en toon betrokkenheid bij terugkeer. - Neem contact op met de teamexpert ondersteuning wanneer een leerling 2 weken aaneengesloten ziek is of de 5e ziektemelding binnen het schooljaar heeft. De leerling wordt dan in de meeste gevallen doorverwezen naar de jeugdarts.

➢ Twee keer per schooljaar vinden er driehoeksgesprekken plaats; in december en maart. Een driehoeksgesprek is een gesprek over de voortgang van de ontwikkeling van de leerling. Het is een gesprek tussen de leerling, zijn ouder(s)/verzorger(s) en de mentor waarbij de leerling de leiding neemt.

Slide 5 - Diapositive

Verzuimroute 'ziekteverzuim'
Neem als mentor tijdens de 3e dag van elk ziekteverzuim telefonisch contact op met de ouder/ verzorger en toon betrokkenheid.

Neem contact op met de teamexpert ondersteuning wanneer een leerling 2 weken aaneengesloten ziek is of de 5e ziektemelding binnen het schooljaar heeft. De teamexpert ondersteuning kijkt wanneer er contact moet worden gezocht met de leerplicht.

Controle absentie --> een lln. niet zelf op aanwezig zetten, maar naar beneden sturen en beter laten melden bij Slooff.

Slide 6 - Diapositive

Verzuimroute 'te laat'
Leerling te laat? Zet de leerling op afwezig en indien hij later in het lokaal komt, stuur je de leerling naar meneer Slooff.

1e keer te laat --> geen actie, maar wel een waarschuwing, notitie in SOM (automatisch)

2e keer te laat --> 1x melden om 08.00

3e keer te laat --> 1x melden om 08.00 + mail naar mentor. Mentor gaat in gesprek met de lln. en belt ouders

4e keer te laat --> 2x melden om 08.00

5e keer te laat --> 2x melden om 08.00 + mail naar mentor. Mentor legt aan ouders uit dat bij 7x de leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld.

Slide 7 - Diapositive

Verzuimroute 'spijbelen' 
1 t/m 4e keer spijbelen --> Per verzuimd lesuur: 2 lesuren nablijven (de verzuimregistratie ligt bij Slooff (zoekt actief de leerling op). De uitvoering ligt bij het WLC, deze maakt 2 keer een afspraak aan het einde van de dag, bij voorkeur lesuur 10, met de leerling. Slooff mailt mentor, deze gaat in gesprek met de leerling. De mentor belt ouders hierover.

5e keer spijbelen --> Per verzuimd lesuur: 2 lesuren nablijven (de verzuimregistratie ligt bij Slooff (zoekt actief de leerling op). De uitvoering ligt bij het WLC, deze maakt 2 keer een afspraak aan het einde van de dag, bij voorkeur lesuur 10, met de leerling. Slooff mailt mentor, deze gaat in gesprek met de leerling. De mentor belt ouders hierover en nodigt de ouders uit op school. Er volgt een plan van aanpak (i.s.m. teamexpert ondersteuning).

Slide 8 - Diapositive

Verzuimroute 'eruit gestuurde leerling' - gele kaart
Leraar registreert DIRECT in SOM verwijdering. Leerling haalt een gele kaart bij Slooff op en vult de kaart in. De leerling blijft hier zitten tot einde les en gaat na de les naar de vakleraar terug voor gesprek / afspraak). Slooff schrijft direct in SOM het aantal gele kaarten. Sanctie vakleraar van minimaal 1 uur nakomen bij de vakleraar (wordt dezelfde dag ingepland). De leraar houdt de gele kaart tot de sanctie is uitgevoerd + de leraar mailt naar mentor. De mentor plant ook een uur nakomen bij de leerling in en deze zal in SOM de afhandeling (in SOM bij kopje maatregelen) een vinkje zetten. De gele kaart gaat na het uitvoeren van de sanctie en de afhandeling in SOM naar de teamexpert organisatie (postbakje). 

Slide 9 - Diapositive

Praktische informatie - driehoeskgesprek
Dinsdag 10 december
08.30 - 17.00

Mocht het niet op die dag kunnen, mag je een ander moment inplannen, maar daar worden geen lessen voor uitgeroosterd.

Inschrijven via keuzewerktijd 

Slide 10 - Diapositive

Voorbereiding driehoeksgesprek
https://hetassink.sharepoint.com/sites/PW_Algemenezaken

Sharepoint
PW Algemene zaken
Juiste tegel - 3B/K, 3GTL, 4B/K, 4GTL
Driehoeksgesprekken - voorbereiding driehoeksgesprek 1 -  de leerling moet de PowerPoint eerst opslaan voor hij/zij het kan bewerken

Slide 11 - Diapositive

Verwerking driehoeksgesprek
https://hetassink.sharepoint.com/sites/PW_Algemenezaken

Sharepoint
PW Algemene zaken
Juiste tegel - 3B/K, 3GTL, 4B/K, 4GTL
Reflectie driehoeksgesprek
Verslag in SOM (begeleidingsverslag) + bijlage
De leerling vult dit zelf in tijdens Stamtijd

Slide 12 - Diapositive

Welke tip met betrekking tot een mentorgesprek zou je graag met je collega willen delen?

Slide 13 - Question ouverte

Welke vraag(en) heb je nog?

Slide 14 - Question ouverte