Wet - en regelgeving zorginnovaties en technologie

Wet - en regelgeving zorginnovaties en technologie
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Wet - en regelgeving zorginnovaties en technologie

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Ethiek

Slide 2 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Ethiek is
"Ethiek is nadenken over goed handelen. Centraal staat de vraag wat goed is om te doen in concrete situaties. Het reflecteren, het voeren van een gesprek en het wikken en wegen heeft altijd betrekking op het handelen in de praktijk". Praktische vragen zijn het startpunt. Het nadenken hierover is niet voorbehouden aan professionals of ethici. Iedereen zou zich moeten afvragen wat juist is om te doen. Ethiek raakt ons allemaal. 

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Waarden
Vul het formulier waarden in. Bekijk de waarden in relatie tot zorgtechnologie. Je mag per uitkomst (heel belangrijk - niet belangrijk) 4 items kiezen. Bespreek jouw uitkomsten met jouw klasgenoten (groep van 4 studenten).
Wat zijn overeenkomsten en verschillen?

Slide 4 - Diapositive

Misschien vond je het lastig om de waarden te 'scoren'. Vind je alles belangrijk of merk je dat je de ene waarde meer belangrijk vindt dan een andere waarde. Wat voor iedereen goede zorg is, is heel verschillend. De waarden die daarin belangrijk zijn dus ook. Wanneer het gaat om goede zorg, kan voor de een de ene waarde heel belangrijk zijn en voor een ander niet. En wat is dan het meest belangrijk? Dat wat jij als zorgverlener belangrijk vindt? Dat wat de zorgontvanger belangrijk vindt? Het is goed om daar met elkaar over in gesprek te gaan. Je kunt je vast voorstellen dat dit een lastig punt kan zijn.
Wat is data gedreven zorg?

Slide 5 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Data gedreven zorg en ethiek
  • Welke data wordt er gebruik in jouw stage
  • Wie is 'de baas' van deze data ?
  • Hoe wordt deze data veilig gedeeld?

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 7 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 8 - Lien

Maar, hoe staat het met jouw eigen digitale vaardigheden? Wist je dat iedereen daar iets in te leren heeft? Onderzoeken en projecten wijzen uit dat, op welk niveau je ook werkt, iedereen daar iets in te leren heeft. Op de website digivaardigindezorg.nl kun je jouw digitale vaardigheden testen.
Ga naar de zelftest Zelftest
En ... wanneer je weet wat jouw leerpunten zijn, biedt deze website je ook nog leermiddelen aan waarmee je jouw vaardigheden kunt vergroten. Daarmee kan digitale zorg voor jou wellicht ook meer toegankelijk worden.
Wellicht interessant om je hier eens in te verdiepen. 

Slide 9 - Lien

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 11 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Casus Eva
Eva is begeleidster voor mensen met een psychiatrische stoornis die beschermd wonen. De organisatie waarvoor ze werkt wil een portaal invoeren waarin de cliënt de over hem geschreven rapportages kan inzien en aanpassingen daarop kan voorstellen. Eva onderschrijft dit belang maar maakt zich er ook zorgen over of het online meelezen met de rapportages de communicatie met haar cliënten beïnvloedt. Wat als die achterdochtige cliënt nu dingen verkeerd interpreteert? Moet ze anders gaan rapporteren dan dat ze tot nu toe deed? 

Dilemma
Hoe kan ik op een goede manier rapporteren over een cliënt?
Wat zou jij doen? 

Slide 12 - Diapositive

Eva besluit haar dilemma met collega's te delen. Samen bespreken ze het door en zoeken ze ernaar om het 'het goede' te doen. Het uitgangspunt dat uiteindelijk als 'het goede' voelt voor Eva was: 'we beslissen met cliënten en niet over cliënten. En om met cliënten samen te beslissen moeten zij geïnformeerd zijn en dus ten alle tijden toegang kunnen hebben tot hun dossier'.
In het team kan deze vraag ook breder opgepakt worden. Hoe begeleiden wij patiënten die het moeilijk vinden om om te gaan met het opstellen van het dossier? 
Casus Henk
Henk is een professional in een verzorgingshuis voor mensen met dementie. 's Nachts gaan veel van zijn cliënten dolen met het gevaar dat ze vallen. Henk zoekt naar een middel om valincidenten te voorkomen. Helaas is er onvoldoende personeel om 's nachts op diverse plekken in het pand aanwezig te zijn. Henk overweegt een video-systeem in te zetten dat hem alarmeert wanneer er veel beweging is en één van zijn cliënten misschien doolt. Enerzijds is Henk van mening dat hij goede zorg verleent door deze technologie in te zetten en zo het aantal valincidenten mogelijk te kunnen verminderen. Anderzijds staat de privacy van de cliënt hoog in het vaandel bij Henk en ziet hij het nadeel van videoregistratie. 
Dilemma
Doe ik er goed aan om een video-systeem in te zetten om de kwaliteit van zorg te verbeteren als ik daarmee inbreuk doe op de privacy van individuele cliënten? Wat zou jij doen?


Slide 13 - Diapositive

In zijn overweging neemt Henk zich voor om meerdere perspectieven te bundelen, alvorens tot een keuze te komen. Hij besluit niet alleen zijn collega's te betrekken, maar ook de cliënt en zijn/haar netwerk. De families blijken uitermate positief te zijn en hebben daarnaast nuttige toevoegingen. Zo stellen zij voor om de registratie te voorzien van een filter zodat niet direct zichtbaar is wie er op een moment aan het dolen is. Henk heeft de positieve steun van het netwerk en kan op zoek gaan naar een videosysteem dat voldoet aan zijn eisen.  
Casus Anneke
Anneke, projectleider van het patiëntportaal in een ziekenhuis, staat voor een probleem. In een overleg van het projectteam over het nieuw te lanceren portaal is het onderwerp laboratoriumuitslagen op de agenda gezet. Straks is het mogelijk dat zodra een onderzoeksuitslag bekend is, patiënten deze uitslag in het portaal realtime kunnen raadplegen. Ze hoeven dus niet te wachten en eerst een afspraak te maken om de uitslag van de arts te horen.Tijd- en plaats onafhankelijk kunnen ze hun uitslagen zien. De arts heeft hier bedenkingen bij. Patiënten zien de uitslag zonder dat de arts ernaar heeft kunnen kijken of daarover uitleg heeft kunnen geven aan de patiënt. Er zijn nu al artsen die aangeven dit niet te zien zitten. De cliëntenraad juicht realtime inzage toe. 
Dilemma: Hoe kan het ziekenhuis met het portaal zowel recht doen aan de wensen van de cliëntenraad als aan de zorgen van artsen? Wat zou jij doen?


Slide 14 - Diapositive

Na wat onderzoek te hebben gedaan, besluit Anneke een bijeenkomst te organiseren met vertegenwoordigers van zowel de cliëntenraad als de medische staf en verpleegkundigen. I
Casus Annemarie
Annemarie is longarts. Haar patiënt Rob heeft een intensieve chemotherapie. Wekelijks heeft hij meerdere afspraken op meerdere dagen in het ziekenhuis. Het reizen en het vele wachten kosten hem veel energie. Energie die hij hard nodig heeft. De vriendin van Rob vraagt in het ziekenhuis of er geen afspraken via Skype kunnen worden gedaan. Annemarie weet niet goed hoe hier antwoord op te geven, want het ziekenhuis heeft hierover nog geen beleid. Behalve praktische zaken is ze er niet zeker van of digitale consulten wel genoeg informatie opleveren om een vinger aan de pols te houden. Samen met een verpleegkundige belooft ze het uit te zoeken.
Dilemma:  Hoe kan ik de patiënt regelmatig blijven zien om voldoende informatie te verzamelen, maar de patiënt toch zo min mogelijk te belasten?
Wat zou jij doen?

Slide 15 - Diapositive

Samen met de verpleegkundige, die ook veel afspraken verzorgt, verzamelt Annemarie informatie. De ICT-afdeling helpt met vragen over de software en stelt voor dat ze mee gaat doen aan een pilot. Belangrijk is het daaropvolgende gesprek met Rob. In het gesprek blijkt dat Rob videocontact eigenlijk niet zo nodig vindt. Hij begrijpt goed dat hij tussentijds moet worden gecontroleerd. Het zou hem al heel veel schelen als hij voor een aantal zaken gewoon kan bellen. Dat scheelt al wacht- en reistijd. De oplossing is snel gevonden door een aantal afspraken telefonisch in te plannen. Het dilemma blijkt - na goed doorvragen over voorkeuren en wensen - niet zo groot (en niet zo digitaal) te zijn als Annemarie eerst dacht. 

Slide 16 - Lien

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 17 - Lien

Cet élément n'a pas d'instructions