Deltawerken

1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
WereldoriëntatieBasisschoolGroep 5

Cette leçon contient 10 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Deze les leren we meer over:
- De Deltawerken

Slide 2 - Diapositive

Wat zijn de Deltawerken?
De deltawerken zijn gebouwd naar aanleiding van de waternoodramp in 1953 in Zeeland. Het was bedoeld om een soort gelijke ramp in de toekomst te voorkomen.
Het is Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoog water vanuit de Noordzee. De deltawerken bestaan in totaal uit vijf stormvloedkeringen, drie sluizen en zes dammen.

Slide 3 - Diapositive

Slide 4 - Diapositive

Wat is een sluis?

Een sluis is gemaakt om er voor te zorgen dat je het water tegenhoudt en dat je de waterstanden kan regelen. Het is dus ook een soort bescherming tegen het wilde zeewater als het stormt. De sluis houdt aan verschillende kanten het water tegen, of laat water doorstromen naar de andere kant, zodat de boot op dezelfde hoogte komt te liggen.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Informatie over de Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering is eigenlijk een stormvloedkering, het woord zegt het al. Het zorgt ervoor dat het water wordt tegengehouden. In 1973 was al 5 van die 9 kilometer af en kon het water van de Noordzee dus niet meer de Oosterschelde binnenkomen. Dit zorgde voor veel protesten van vissers die bang waren dat een dam plaatsen zou zorgen voor slechtere vangst en milieuactivisten die bang waren dat het water in de Oosterschelde zoet zou worden in plaats van het zoute water van toen. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om in 1975 de laatste 4 kilometer van de Oosterscheldedam een Oosterscheldekering te maken. Op deze manier kon het water van de Noordzee gewoon de Oosterschelde in blijven stromen en waren de mensen die protesteerden tevreden.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Lien

Wat heb je geleerd
deze les?

Slide 10 - Carte mentale