Week 1 | AK+: De Mississippi en Het Groot Barrièrerif door Nadine

Week 1 | AK+: De Mississippi en Het Groot Barrièrerif door Nadine
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeMiddelbare schoolmavoLeerjaar 1

Cette leçon contient 16 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Week 1 | AK+: De Mississippi en Het Groot Barrièrerif door Nadine

Slide 1 - Diapositive

Beeldfragmenten en vragen!
Het oog geeft aan dat er vragen bij een filmfragment worden gevraagd.
Vraag en antwoord!
Het vraagteken geeft antwoord op gestelde vragen uit de slides.
Interactieve kaarten en externe weblinks!
De punaise geeft aan dat er een link kan worden bekeken met daarin interactieve kaarten, statistiek of andere websites die relevant zijn voor het onderwerp van de slide.
Tips voor het maken van aantekeningen!
Rode woorden - begrippen die belangrijk zijn voor het SO
Blauwe woorden -begrippen en woorden zijn ter verduidelijking en belangrijk bij het beantwoorden van aardrijkskundige vragen

Slide 2 - Diapositive

Over deze module

In deze module gaan wij kijken naar de rijke natuurlijke en menselijke geschiedenis van de langste rivier in de Verenigde Staten. Hiernaast gaan wij op onderzoek uit langs de oost-kust van Australië, naar het grootste korraalrif ter wereld.

Slide 3 - Diapositive

De Mississippi
Is..?
De Mississippi is, op de Missouri na, de langste rivier (3766 kilometer lang) van Noord-Amerika. De naam komt van het Ojibweg-woord Messipi(Een Native-American stam), wat groot water betekent. 

De rivier stroomt langst de Staten Minnesota,Wisconsin, Lowa, Illinois,Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana en het eindigt bij de Golf van Mexico. 

Slide 4 - Diapositive

Bovenloop
Alle rivieren en beken bestaan uit een bovenloop, een middenloop en een benedenloop. De bovenloop is het eerste deel van een rivier, net na de bron. De bovenloop is eigenlijk altijd het steilste stuk van de rivier, waar de helling het grootst is.  Doordat de rivier hier op haar steilst is, stroomt het water hier ook het snelst. Daardoor vindt er in de bovenloop vaak veel erosie plaats. Ook is de rivier in de bovenloop vaak erg ondiep en smal.

Slide 5 - Diapositive

Middenloop
 
De middenloop is, zoals de naam al zegt, het middelste gedeelte van een rivier, tussen de bovenloop en de benedenloop in. In de middenloop stroomt het water veel minder snel dan in de bovenloop. Stenen en keien die in de bovenloop door het water zijn meegenomen, zinken hier naar de bodem of oever. In de middenloop vindt zowel erosie als sedimentatie plaats. Dat wil zeggen dat het water nog steeds snel genoeg stroomt om kleine deeltjes mee te nemen en de grond weg te slijten, maar dat het te langzaam stroomt om nog grotere stenen mee te nemen.

In middenlopen zijn vaak veel meanders te vinden. Dit komt omdat de rivier op zoek is naar het laagste punt. Help! Hoe kom ik zo snel mogelijk bij de zee uit!

Slide 6 - Diapositive

Benedenloop
De benedenloop is het laatste deel van de rivier, tussen de middenloop en de monding in zee of meer. In de benedenloop stroomt het water erg langzaam. Daardoor zakt al het sediment (zand, klei, steentjes) naar de bodem en vindt er sedimentatie plaats. Dit sediment is vaak erg vruchtbaar, waardoor bij de benedenloop vaak veel landbouw is. Het water stroomt hier niet steil naar beneden stroomt, maar juist door een riviervlakte langzaam naar beneden stroomt.

Aan het einde van de benedenloop stroomt de rivier vaak via een delta in een zee, een meer of een andere rivier. Een rivier heeft in de benedenloop van nature vaak veel meanders.

Slide 7 - Diapositive

Zijrivieren
De belangrijkste zijrivieren van de Mississippi zijn:
  •  De Ohio, de Arkansas en de Red River.
  • De Arkansas en de Red River.

Slide 8 - Diapositive

De geschiedenis langs de Mississippi
Slavernij en de Mississippi
De Mississippi speelde een grote rol bij de slavernij. Door de rivier in de benedenloop was de grond op de riviervlakte erg vruchtbaar. Hier langs werden plantages gebouwd.

Slide 9 - Diapositive

Een aantal bronnen
Slavernij in 1960

Staat Mississippi schaft slavernij af in 2013

Slide 10 - Diapositive

De Mississippi als vluchtroute naar vrijheid
Met behulp van kaarten en de sterren in het heelal konden tienduizenden slaven ontsnappen van de onmenselijke activiteiten op de zuiderlijke plantages..

Slide 11 - Diapositive

De Groot Barriérerif
Is..?
Het Great Barrier Reef ligt aan de noordoostkust van Australië en strekt zich uit van de Lady Elliot Islands bij de kust van Zuid-Queensland tot aan de Golf van Papoea Nieuw-Guinea. Het is – met een lengte van meer dan 2600 kilometer en maar liefst drieduizend individuele riffen – ’s werelds grootste koraalrif. 

Slide 12 - Diapositive

Ontstaanswijze
Het rif is in twintig miljoen jaar gebouwd door kleine, ongewervelde zeediertje, ook wel koraalpoliepen genoemd. Het is geen enkel ander leved wezen gelukt om zo'n groot bouwwerk op aarde te creëeren. De poliepen scheiden kalk uit waardoor er een buisachtig skelet ontstaat in het water. Dit skelet ontwikkelt zich tot een koraalschot een uiteindelijk tot koraalbank.

Slide 13 - Diapositive

Klimaatverandering en het koraal
Verbleking van koraal slaat op het kleurverlies van steenkoraal, als gevolg van het verlies aan algen. Dit heeft meerdere oorzaken die te herleiden zijn naar klimaatverandering en de mens.

Slide 14 - Diapositive

Oorzaken
Het proces kan diverse oorzaken hebben, zoals:
  • Toename of afname van de watertemperatuur. Verwarming wordt vaak in verband gebracht met de opwarming van de aarde
  • Versterkte zonnestraling 
  • Chemische invloeden, zoals verzuring der oceanen.
  • Veranderingen in het sediment, als gevolg verslibbing van de zeebodem.
  • Invloed van schadelijk bacteriën)
  • Veranderingen in de zoutgehalte van het zeewater.

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Diapositive