V6 feedbackles betoog


Welkom 
v6ta!
1 / 27
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

Cette leçon contient 27 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 70 min

Éléments de cette leçon


Welkom 
v6ta!

Slide 1 - Diapositive

Programma
  1. Feedback van de juf
  2. Feedback van je klasgenoot
  3. Plagiaat
  4. Tips om zelf door te nemen over voorbeelden, vergelijkingen, zinsbouw en zinslengte
  5. Afsluiting en vooruitblik

Slide 2 - Diapositive

Titel
  • Vergeet hem niet!
  • Geen vraag (het is een betoog, geen beschouwing) 
  • Wees origineel (dus niet alleen het onderwerp noemen, denk aan een rijmpje o.i.d.)
  • Minder goede voorbeelden: Rommelspeeltuinen: goed of gevaarlijk? / Bekwaamheid in AI / Risicovol spelen / Ouders niet toegestaan in kinderland!
  • Goede voorbeelden: Werp een blik! / Een blik op statiegeld / AI, ai-ai-ai! Tóch niet de intelligentste zet! / Weggooigeld?  Weggegooid geld 

Slide 3 - Diapositive

Inleiding
  • Vermijd clichés en standaardformuleringen (Dit is een zin die je de laatste tijd steeds vaker hoort. / AI of Artificial Intelligence wordt steeds meer en meer gebruikt in de huidige maatschappij. / Tegenwoordig zijn kinderen steeds minder buiten omdat het daar te saai is. 
  • Denk aan het bruggetje tussen je manier van inleiden (anekdote, stukje geschiedenis, actualiteit) en je stelling.
  • Stel geen vragen in je inleiding. Dit is niet passend voor een betoog. Gebruik dus andere manieren van inleiden (anekdote, stukje geschiedenis, actualiteit).

Slide 4 - Diapositive

Een goede inleiding? 
Oei, je moet voor het einde van volgende week een grote opdracht inleveren voor school en je was het helemaal vergeten. Daarbij komt dat je er absoluut geen zin in hebt. Veel leerlingen hebben daar een oplossing op gevonden. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt in het onderwijs. Je geeft een slim programma als ChatGPT de opdracht en het geeft je de antwoorden ervoor terug. Dat is superhandig, maar daardoor doen leerlingen veel minder zelf. Er zouden dus eigenlijk landelijke richtlijnen moeten komen voor het gebruik van AI in de klas.

Slide 5 - Diapositive

Een goede inleiding? 
AI, kunstmatige intelligentie, bestaat al ontzettend lang. Het begon allemaal met een enorme computer die met enige moeite je rekensommen kon oplossen, 100 jaar later kon een telefoon ten grote van je hand bij bibliotheken aan informatie via het internet en nog geen paar jaar later kwam ChatGPT uit. Deze chat-bot kon alles verzinnen wat je maar wilde, zelfs je schoolwerk. Maar veel mensen zijn er niet blij mee dat AI voor deze praktijken word gebruikt, daarom willen zij een landelijke richtlijn op het gebruik van AI. Andere mensen zijn het hier niet mee eens. Daarom gaan we kijken waarom er wel een richtlijn moet komen op het gebruik van AI.

Slide 6 - Diapositive

Een goede inleiding? 
Elke minuut worden er wereldwijd één miljoen plastic flesjes verkocht. Veel van die plastic flesjes komen helaas nog terecht in de natuur maar in Nederland hebben we daar het statiegeld op bedacht. Maar is de invoering van statiegeld wel zo effectief als we denken/ waarom is statiegeld eigenlijk zo belangrijk? +

Slide 7 - Diapositive

Kern
  •  Gebruik aan het begin van elke alinea een signaalwoord, maar zorg ook voor afwisseling in je signaalwoorden.
  • Zet je tegenargument en je weerlegging in dezelfde alinea!
  • Gebruik bij voorkeur 3 argumenten voor en 1 tegenargument dat je weerlegt.
  • Denk aan AUB (argument, uitleg, bijvoorbeeld).
  • Zorg voor een goede alinea-indeling: elk deelonderwerp heeft zijn eigen alinea. Tip: label je argumenten (juridisch, financieel, etc.) en check je alinea's daarop.

Slide 8 - Diapositive

Een goede alinea? 
Allereerst is AI nog steeds in zijn vroegere status op de markt en dus ook in het onderwijs. Veel risico’s zijn nog niet bekend en zeker niet op lange termijn. Veel leerlingen gebruiken nu ChatGPT om hun werkstukken te schrijven. Daardoor krijgen ze niet de essentiële vaardigheden mee zoals informatie opzoeken en afwegen en verwerken. Door dit soort dagelijkse vaardigheden door te schuiven naar AI ontstaat er een afhankelijk aan dat soort technologieën en de kans dat onze eigen capaciteiten daaronder leiden zoals kritisch denkvermogen of probleemoplossende vaardigheden (Barend Last, Erdinç Saçan en Abboy Verkuilen 4 mei 2024). Een landelijke richtlijn op het gebruik van AI is een makkelijke oplossing en zorgt ervoor dat leerlingen zelf aan de slag gaan en informatie kunnen interpreten wat een essentiële vaardigheid is in het dagelijks leven.

Slide 9 - Diapositive

Een goede alinea? 
Bovendien, doordat er geen ouders in de speeltuinen mogen, kunnen de kinderen niet afhankelijk zijn van hun ouders. Dit is groot voordeel, want ook dit helpt weer bij de zelfstandigheid van het kind. Uit studies is gebleken dat kinderen geneigd zijn hun ouders na te doen. Hieruit blijkt dat ouders grote invloed hebben op de reacties van hun kinderen. Bijvoorbeeld, uw kind valt, u snelt naar uw kind toe, en doordat uw kind u naar zich toe ziet rennen, denkt uw kind dat er iets ernstig mis is, en begint te huilen. Echter is het zo dat ouders niet in de speeltuin mogen komen, dus de kinderen kunnen niet afhankelijk zijn van hun ouders. 

Slide 10 - Diapositive

Een goede alinea? 
Ook is recyclen erg belangrijk, we hebben op aarde maar een bepaalde hoeveelheid grondstoffen zoals aluminium, dit wordt gebruikt bij het massa produceren van blikjes waardoor er nogal snel grondstoffen verloren gaan. Als we kijken naar hoeveel blikjes er worden gemaakt dan is het cruciaal om deze in te leveren zodat het materiaal hergebruikt kan worden. Jaarlijks komen er in Nederland meer dan 2.5 miljard blikjes op de markt waarvan er dus tegenwoordig een heel groot deel van wordt ingeleverd. Dit zorgt ervoor dat wij een heel stuk meer aluminium behouden dan wanneer iedereen ze maar weggooit en ook nog eens de natuur verstoort in het process.

Slide 11 - Diapositive

Een goede alinea? 
Daarentegen wordt er ook gevreesd dat dit flinke impact zal hebben op de omzet van drankmerken. Het zou voor de consument hoogdrempeliger zijn om die duurdere blikjes in het mandje te gooien en daardoor zouden ze die dan maar laten staan. 

Slide 12 - Diapositive

Een goede alinea? 
Daarentegen veranderd AI steeds, en worden de mogelijkheden steeds groter. hierdoor zijn de richtlijnen al snel verouderd. Dit is natuurlijk zo, maar de richtlijnen moeten vooral focussen op het veilig en verantwoorde gebruik van kunstmatige intelligentie. juist omdat AI steeds groeit, is dit des te belangrijker. We moeten zorgen dat we AI tot het uiterste kunnen benutten, zolang dit op een goede manier gaat. Zo is er nu software ontwikkeld die vroegtijdig


Slide 13 - Diapositive

Slot
  • Geef aan het begin van je slot duidelijk de conclusie ( = herhaling van je stelling).
  • Gebruik je titel ook als uitsmijter, dan heb je automatisch ook het cirkeltje rond gemaakt!
  • Niet die samenvatting...

Slide 14 - Diapositive

Een goed slot? 
Dus, de rommelspeeltuinen zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Hierom is het waarschijnlijk dat ouders snel hun bezorgdheid durven te vergeten en dat er steeds meer risicovolle speeltuinen in Nederland zullen verschijnen. Daarbij zijn ze zo interessant dat ieder kind langer dan een half uur buiten wil blijven en die duizenden games op de iPad worden snel vergeten. Dus ouders: zet die zorgen opzij voor morgen!

Slide 15 - Diapositive

Een goed slot? 
Concluderend, nieuwe rommelspeeltuinen moeten weer vervangen moeten worden door originele speeltuinen. Immers is er niets mis met andere speeltuinen en brengen de rommelspeeltuinen onnodige gevaren met zich mee. Oftewel, De rommelspeeltuinen mogen mooi weer in de prullenbak!

Slide 16 - Diapositive

Een goed slot?
Uiteindelijk vinden kinderen wel een manier om een fikkie te stoken of een rommeltje te maken van de speeltuin in de buurt. Maar zonder toezicht van de ouders zou ons land een zootje ongeregeld zijn. Opvoeden zonder toezicht is dus niet mogelijk en die pleister plakt zichzelf niet. Een rommelspeeltuin is een creatief idee, maar zonder de benodigde maatregelen om de boel veilig te houden zal stoeien altijd eindigen in loeien.

Slide 17 - Diapositive

Peerfeedback
  •  Lees de tekst van je klasgenoot eerst rustig door.
  •  Lees de tekst nu intensief met een rode pen! Streep alles aan wat fout of onduidelijk is!
  •  Vul vervolgens het commentaarformulier in.
  •  Vul nuttige feedback in, dit is de enige feedback op de eerste versie die je klasgenoot krijgt, de juf kijkt er niet meer naar!

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Diapositive

Plagiaat
  •  Bij een aantal van jullie is er nu al sprake van teveel plagiaat.
  •  Meer dan 8 woorden letterlijk overnemen uit een bron is plagiaat!
  •  Vermeld bij elke zin of na elke alinea waar je informatie vandaan komt!
  • En denk aan je bronnenlijst in APA.

Slide 20 - Diapositive

APA: hoe wel en niet in één alinea!
Volgens het onderzoek van onderwijskennis zorgt gepersonaliseerd leren ervoor dat leerlingen meer betrokken zijn en beter presteren dan in het reguliere onderwijs (Gepersonaliseerd Leren: Regie Over Je Eigen Leren | Onderwijskennis, 2022). Daarbovenop toont een studie van de Universiteit van Amsterdam aan dat kinderen die gepersonaliseerd leren meer motivatie hebben, omdat ze minder worden overweldigd (Universiteit van Amsterdam, 2024).

Slide 21 - Diapositive

APA: hoe wel en niet in één alinea!
Volgens het onderzoek van Onderwijskennis (2022) zorgt gepersonaliseerd leren ervoor dat leerlingen meer betrokken zijn en beter presteren dan in het reguliere onderwijs. Daarbovenop toont een studie van de Universiteit van Amsterdam (2024) aan dat kinderen die gepersonaliseerd leren meer motivatie hebben, omdat ze minder worden overweldigd.

Slide 22 - Diapositive

Voorbeelden
Voorbeelden zorgen voor herkenning bij de lezer. 

Alhoewel de verblijven in dierentuinen de afgelopen twintig jaar wat groter en wat natuurlijker zijn geworden, blijven ze toch een slap aftrekstel van de natuurlijke leefomgeving van dieren. Denk maar niet dat een gorilla het verschil niet merkt tussen het Afrikaanse regenwoud en de dierentuin van Rotterdam. Zelf naar voedsel zoeken bijvoorbeeld of zelf een partner uitkiezen, kilometers rondtrekken en interactie met andere wilde dieren: het is allemaal onmogelijk in een dierentuin. En de hele dag aangestaard worden door hordes mensen zonder je terug te kunnen trekken, lijkt ook bepaald geen pretje.

Slide 23 - Diapositive

Vergelijkingen
Met een vergelijking kan je lezer zich een betere voorstelling maken van het onderwerp; je benoemt de overeenkomst tussen het onderwerp (de werkelijkheid) en iets anders (het beeld). 

1. In de schoolbus zaten wij dicht op elkaar.
2. In de schoolbus zaten wij opeengepakt als haringen in een ton.

1. Veel studenten wonen in een huis met troep.
2. Veel studenten wonen in een zwijnenstal.

1. De zon scheen op mijn wangen (en ik vond het fijn).
2. De zon streelde mijn wangen.


Slide 24 - Diapositive

Zinsbouw
Varieer met verschillende volgordes van zinnen om je tekst levendig te maken.

Hitler werd in 1933 de baas van Duitsland. Hitler wilde dat Duitsland de baas van de wereld zou worden, want hij vond dat het Duitse volk veel beter was dan de andere volkeren. Hij wilde daarom een oorlog beginnen. 

In 1933 werd Hitler de baas van Duitsland. Hitler wilde dat Duitsland de baas van de wereld zou worden, want hij vond dat het Duitse volk veel beter was dan de andere volkeren.  Daarom wilde hij een oorlog beginnen. 

Slide 25 - Diapositive

Zinslengte

Slide 26 - Diapositive

Afsluiting en vooruitblik

Volgende les: woensdag 2 oktober
Definitieve versie betoog schrijven

Slide 27 - Diapositive