5VWO Duits P3 week 1

5VWO Duits P3 2024 week 1
Projekt Märchen - literatuur
Romantik
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
DuitsMiddelbare schoolvmbo lwoo, vwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 100 min

Éléments de cette leçon

5VWO Duits P3 2024 week 1
Projekt Märchen - literatuur
Romantik

Slide 1 - Diapositive

Welche Märchen kennt ihr eigentlich?
je mag in het Nederlands antwoord geven

Slide 2 - Carte mentale

Slide 3 - Diapositive

die Brüder Grimm
De twee Duitse broers Jacob en Wilhelm Grimm waren er niet op uit kinderharten te veroveren. Ze deden onderzoek naar taal en folklore en verzamelden jarenlang mondeling overgeleverde sprookjes om het Duitse cultureel erfgoed te bewaren.
De eerste editie van hun verzameling sprookjes uit 1812 las niet lekker weg. Het taalgebruik was droog en academisch, en het boek had een lang voorwoord en talloze voetnoten. Het werk werd slecht ontvangen in academische kringen, maar tot grote verbazing van de broers was het Duitse volk bijzonder enthousiast. 
Vooral kinderen waren dol op de verhalen. De gebroeders Grimm hadden hier gemengde gevoelens over.
Ze stonden in dubio: moesten ze nog wel streven naar academische erkenning, of was het een beter plan de sprookjes kindvriendelijker te maken, zodat ze munt konden slaan uit hun levenswerk?
Geldgebrek maakte de beslissing eenvoudiger, en de broers beseften gaandeweg dat hun sprookjes wel eens een uitweg uit de armoede konden zijn. Toen ze in 1815 de tweede editie wilden uitgeven, vond Jacob dat ze het boek eerst moesten bewerken. Dat zou de verkoop stimuleren, want wie de eerste uitgave had, had dan ook een reden om de tweede te kopen.
40 jaar lang bewerkten de broers de verhalen. In de loop van zeven uitgaven werden de sprookjes van de gebroeders Grimm verlevendigd, terwijl heikele thema’s als zwangerschap, geweld en incest eruit werden gehaald.....

Slide 4 - Diapositive

Aschenputtel
In de kindvriendelijke versie verliest een mooi, jong meisje uit een rijke familie haar ouders en wordt ze het sloofje van haar boze stiefmoeder en haar jaloerse stiefzussen.

Op een dag worden alle jonge meisjes uitgenodigd voor een bal in het koninklijk paleis, en een goede fee brengt Assepoester een mooie jurk.
Op het bal danst de prins de hele avond met haar, maar als ze het paleis verlaat, verliest ze haar muiltje.
De prins verklaart dat hij zal trouwen met het meisje dat dit muiltje past. En zo wordt Assepoester zijn prinses.


Slide 5 - Diapositive

Aschenputtel
In de originele versie moedigt de stiefmoeder haar dochters aan hun voeten met een mes te bewerken om ervoor te zorgen dat de schoen past. ‘Hak je teen eraf. Als je koningin bent, hoef je toch niet meer te lopen’, zegt ze tegen de oudste dochter.

Die doet wat haar wordt gezegd, en haar zus offert haar hiel op. Hun bloederige stompjes verraden echter wie ze zijn. Dan ziet de prins de mooie Assepoester, en haar past het muiltje precies.
In de tweede uitgave uit 1819 laten de gebroeders Grimm de stiefzussen zwaar boeten omdat ze Assepoester zo wreed behandelden.
Duiven vallen de twee vrouwen aan en pikken hun ogen uit. En zo worden ze voor ‘hun boosheid en valsheid levenslang met blindheid gestraft’.


Slide 6 - Diapositive

Dornröschen
In de kindvriendelijke versie geven de koning en de koningin een groot feest voor hun pasgeboren dochtertje.

Maar een van de wijze feeën is niet uitgenodigd. Als wraak spreekt ze een vloek uit: het prinsesje zal zich, wanneer ze een jonge vrouw is, prikken aan een spinnewiel en sterven.
Een van de andere feeën zwakt de vloek af tot een diepe slaap van 100 jaar. Zoals voorspeld prikt Doornroosje zich in haar vinger en valt ze, net als alle mensen en dieren in het kasteel, in slaap.
Het slot raakt door een doornstruik overwoekerd. Na 100 jaar wekt een prins Doornroosje met een kus.




Slide 7 - Diapositive

Dornröschen
In de originele versie   prikt het meisje zich aan een vlassplinter en valt als een blok in slaap. De schone slaapster wordt gevonden door een koning, die haar verkracht en meeneemt.



Het meisje wordt zwanger en baart een tweeling. Als een van de baby’s de vinger van Doornroosje voor een tepel aanziet en de splinter eruit zuigt, ontwaakt ze.
De vrouw van de koning ontdekt dat haar echtgenoot haar ontrouw is geweest en beveelt haar hofkok om de tweeling te vermoorden, te bereiden en te serveren aan de koning.
Op de binnenplaats laat ze een vuur aansteken om Doornroosje te verbranden. De koning komt echter tussenbeide en werpt de koningin in het vuur.


Slide 8 - Diapositive

Opdracht Märchen - Romantik
  1. Jullie werken in twee/drietallen.
  2. je werkt samen aan éen sprookje.
  3. klas 5Vdu1


Slide 9 - Diapositive

Opdracht Märchen - Romantik
  1. Jullie werken in twee/drietallen.
  2. je werkt samen aan éen sprookje.
  3. wiel klas 5Vdu2


Slide 10 - Diapositive

 Welches Märchen? 

• Rumpelstilchen
• Frau Holle
• Der Froschkönig
• Die Bremer Stadtmusikanten

Slide 11 - Diapositive

Märchen verdieping les 1
 maak van  de eerste drie punten een kort verslag in je schrift.
  • Wat zijn de algemene kenmerken van een sprookje? (kijk en luistervaardigheid) 
informatie staat in het filmpje in de link hieronder
  • Waar gaat je sprookje over?  (leesvaardigheid+ samenwerken + samenvatten)
Verdeel de tekst in tweeen/direën , lees je eigen deel en maak aantekeningen. Vertel elkaar waar het sprookje over gaat, Noteer de belangrijkste punten.
  • Hoe komen de algemene kenmerken terug in ons sprookje? (analyse + samenwerken).
Loop samen het sprookje door en noteer de kenmerken met voorbeelden uit je sprookje. Hoeveel kun je er vinden? Als er een aantal missen, bedenk deze alsnog

  • TOT SLOT Bedenk samen een variant die meer bij de originele/ mondeling overgeleverde variant zou passen; Bedenk eerst samen welke veranderingen je in het verhaal wilt toepassen. Bewerk  vervolgens samen kort de bestaande tekst. Dit doe je op de computer.



Slide 12 - Diapositive