4.2 Pauselijk hof; paus Julius II

1 / 23
suivant
Slide 1: Vidéo
KunstMiddelbare schoolhavoLeerjaar 4

Cette leçon contient 23 diapositives, avec diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Hoofdstuk 4.2 Pauselijk hof
Je kan uitleggen dat rond 1500 de paus van de katholieke kerk streeft naar meer religieuze en wereldlijke macht en hoe dit heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de kunst uit die tijd.  
Je herkent het werk van Michelangelo – met name het praalgraf voor Paus Julius II en het plafond van de Sixtijnse kapel- en zijn invloed op de kunst.
Je kan aan de hand van de school van Athene de opvattingen van Plato en Aristoteles uitleggen.


Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Gebouwen als de Sint Pieter hebben naast hele pilaren of zuilen ook halve zuilen. Deze worden pilasters genoemd. Ze zijn niet ter ondersteuning maar ter decoratie.

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Aflaten
Geld voor legers, het hofleven en de gebouwen werd onder meer verdient met de verkoop van aflaten. Hiermee kon de gelovige zijn straf voor gemaakte zonden afkopen.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Miserere Mei
in een stuk zoals Miserere Mei wordt zowel vierstemmig als vijfstemmig als gregoriaans gezongen.
Gregoriaans: Eénstemmige onbegeleide kerkzang in de Katholieke kerk.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Vidéo

Zoals je weet hielden mensen in de renaissance heel erg van de kunst van de Oude Grieken en Romeinen: de Klassieken. Het publiek was dan ook heel erg blij dat er in die tijd een prachtig, perfect beeld uit de Klassieke Oudheid werd opgegegraven: Lacooön en zijn zonen.

Slide 16 - Diapositive

Lacooön had gehoord dat soldaten in een paard Troje wilden aanvallen. Hij wilde de stad waarschuwen. Als straf daarvoor stuurden de goden slangen op hem en zijn zoons af om hen te wurgen. Dat zie je hier.

Slide 17 - Diapositive

Slide 18 - Vidéo

Doordat de slangen om Lacooön krioelen, neemt de man een rare gedraaide houding aan. Zo'n gedraaide torso (=lichaam) noem je een Figura Serpentina (slangenfiguur). De kunstenaars in de Renaissance gaan die houding nadoen in hun beelden.

Slide 19 - Diapositive

In het Vaticaan bij de Sint Pieter is nog een indrukwekkend kunstwerk, een fresco, te zien, gemaakt in de Renaissance, maar duidelijk geïnspireerd op de Klassieken: "De School van Athene" van de kunstenaar Rafaël.

Slide 20 - Diapositive

Slide 21 - Diapositive

Plato wijst naar de hemel en Aristoteles naar de aarde. Dit heeft met het Klassieke- en het Renaissancedenken te maken. Hoezo??

Slide 22 - Diapositive

Slide 23 - Vidéo