les 6: kruisbestuiving, beeldende kunst en festivals

kruisbestuiving in Europa
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
ArtSecondary Education

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 6 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

kruisbestuiving in Europa

Slide 1 - Diapositive


In de jaren '60 steeg de welvaart in Europa, en er arbeiders nodig, o.a. Antillianen vertrokken voor een betere toekomst en bleven er.  Zo introduceerden zij aspecten van hun cultuur. Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kozen veel Surinamers ervoor om naar Nederland te gaan dit had invloed Nederlandse muziekcultuur.
Culturele uitingen hebben nogal eens de neiging zich aan te passen en te ontwikkelen tot nieuwe vormen.  Door de toegenomen invloed van radio, TV en vooral internet is culturele uitwisseling groter dan ooit, migratie is daar nauwelijks nog voor nodig.

Slide 2 - Diapositive

Heb jij familie in Nederland?
ja, heel veel
ja, een paar
nee

Slide 3 - Sondage

Muziek, de DJ als icoon

In de jaren '50 ontstond een nieuwe trend in het Amerikaanse uitgaansleven; de diskjockey. Het was in de tijd van rock-’n-roll; bekende radiofiguren kwamen optreden voor wild enthousiaste tieners. De term  DJ, werd voor het eerst door hen gebruikt. Met het mengpaneel kon de DJ enorm veel met het geluid. Hij kon een muzikale omgeving scheppen waarin geluid blijft stromen. Men noemt dit wel eens de DJ-revolutie, ze heeft disco, hiphop, house en alle moderne dansstijlen mogelijk gemaakt. De DJ kreeg legendarische proporties, als icoon van de club, als garantie voor sfeer en plezier.

Slide 4 - Diapositive

Hip-hop
HIP-HOP  is een culturele beweging, vooral bekend als muziekstijl. Hip-Hop is ontstaan in de jaren '70 in New York (VS), in  The Bronx, die bewoond werd door vooral Afro-Amerikanen en Latino’s. Het kreeg haar naam door DJ Afrika Bambaataa begin jaren '80. De woorden werden oorspronkelijk gebruikt door MC´s bij het rappen: ´Hip-hop ya'll and ya don't stop, rock on, till the break of dawn´.
Hip-Hop ontstond op 12 november 1974, vooral bekend als muziek, maar de subcultuur gaat verder dan alleen muziek, wil de samenleving een spiegel voorhouden en in de tekst wordt vaak een aanklacht tegen de samenleving uitgesproken. 
Hiphop kenmerkt zich door: DJ-ing, Rapping & Beatbox, Graffiti en Breakdance.


Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Bubbling 
Bubbling is een manier van dansen die eind van de 20e eeuw opkwam en in het begin 21e eeuw populair was. Het gaat om de dans en bijbehorende muziek.

Het is een combinatie van Hip-Hop en R&B met een snellere beat. Meestal worden verschillende muziekstijlen gedraaid, dus waaide de manier van dansen  uit naar andere stijlen. Bubbling kan individueel, maar gebeurt meestal met twee of meer personen, die dicht tegen elkaar aan dansen en elkaars lichaamsdelen over elkaar laten glijden. De Puerto Ricaanse dans Perreo is een andere vorm van bubbling. Deze wordt gedanst op reggaeton.

Slide 7 - Diapositive

MC Pester, MC Pret en DJ Moortje
Bubbelen is een dansrage in zwart Nederland. DJ's als DJ Sabor, DJ Memmie en DJ Son zijn populair. Het is ook een vorm van protest. Bubbling-masters Ruben Rodrigo la Cruz ( Mc Pester) en zijn maatje Reynaldo Chirino (Mc Pret) - beide afkomstig uit Curaçao - zijn aanhangers van  "vrijheidsstrijders" en willen door het verspreiden van Bubbling-teksten het Afrika-bewustzijn bij hun zwarte achterban stimuleren.

Raggamuffin a.k.a. Bubbling, is een mix van hip hop en reggae. De basis werd gelegd in 1985 in Jamaica, waar in de King Jammy-studio voor het eerst een volledig digitaal gespeeld reggaenummer in elkaar werd gezet onder de naam Under Mi Sleng Teng. In NL wordt de muziek op een hoger toerental gedraaid dan in andere landen.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Immorales

Immoralesbegon in 1999 met twee DJ’s I$ki en Mena$a die een underground bubbling track opnamen, deze kreeg aandacht en  Golsa en NokBlok sloten aan. Voor studie vertrokken een aantal Immorales bandleden naar Nederland, daar werd doorgegaan met het opnemen en perfectioneren van de muziek. Immorales maakte reggaetón bekend in Nederland en verzorgde op Aruba het voorprogramma van de Puertoricaanse reggaetónster Tego Calderón.Ze produceren geen pure reggaetón. Vooral de op Curaçao ontstane bubbling-stijl is een belangrijk kenmerk van hun muziek, talen zijn Nederlands, Papiamentu en Spaans. "Je moet er rekening mee houden dat we opgegroeid zijn in Curaçao. Bubbling, reggaetón, dancehall - dat is onze hiphop," Het is een combinatie van reggaetón, bubbling en Nederlandstalige hiphop.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

K-liber

K-liber 4 Life of K-Liber zingt vooral in het Papiamentu, al wonen de bandleden in Nederland, maar soms ook in het Nederlands of andere talen. In de jaren '90 werd deze band, bestaande uit leden die allen op Curacao geboren zijn, bekend door de groeiende Bubblin'scène. Een gedeelte van hun populariteit werd, naast hun optredens en het verkopen van albums, door illegale downloads veroorzaakt. Dat vergrootte hun muziekbereik in de kleinere bubblin'scènes. De jongens van K-liber staan bekend om hun grootse live-optredens.

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Moderne Fusion

Antilliaanse muzikanten die in Nederland hun opleiding volgen en vervolgens in Europa blijven om hun eigen muziek verder te ontwikkelen. De muzikale erfenis van hun eigen eiland wordt naar Europa meegenomen en verwerkt in moderne muziekstukken. Juist door afwezigheid uit de eigen cultuur ontstaat soms nostalgie naar het eigene. “Stoffige”, oubollige instrumenten krijgen een nieuw leven doordat professionele artiesten ze op een andere manier inzetten.

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Vidéo

Michael Lampe, Datapanik/FELLOW 
De Arubaanse muzikant Fellow van de band Datapanik, maakt harde tropische beats, die hand in hand gaan met zijn Arubaanse roots. Zo gebruikt hij onder meer i de "chapi", de "tambu" en de "wiri" voor die dosis extra originaliteit in tracks. Het past goed bij zijn eeuwige zoektocht naar exotische kruisbestuivingen met westerse dansmuziek. 

Ook het caha di orgel, een traditioneel Arubaans cilinderorgel komt terug.


Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Vidéo

Roël Calister (Curaçao, 1979)
Velen kennen Roël Calister vooral als drummer-percussionist in de band van zijn zus, de zangeres Izaline Calister. Op haar platen steekt hij Antilliaanse percussieritmes in een nieuw jasje. Calister heeft zich verdiept in de traditionele Antilliaanse muziek en maakt deze eigen. Calister werkt mee aan vele muzikale projecten zoals die van Fellow en Wicked Jazz, daarnaast heeft hij momenteel twee eigen bands, te weten: Kuenta I Tambú en Jiga-Vôo.

Slide 18 - Diapositive

Beeldende kunst in de voormalige Nederlandse Antillen
De vraag naar het bestaan van een eigen Antilliaanse en Arubaanse beeldende kunst heeft in de laatste decennia van de 20e eeuw en aan het begin 21e eeuw voor vele exposities en kunstmanifestaties gezorgd. Er waren een paar goede tentoonstellingen zoals Gala di Arte en Arte’99 die belangrijke impulsen gaven voor de 21e eeuw. Er zijn internationale contacten gelegd en het Caribisch netwerk heeft zich de afgleopen twintig jaar uitgebreid.

Slide 19 - Diapositive

Dansfestivals en muziekfestivals
Biënnale of contemporary dance in the Caribbean

De Biënnale van hedendaagse Caribische dans is in 2000 opgericht met als doel de ontwikkelingen van hedendaagse dans in de regio te versterken en promoten. Het uitgangspunt is om artistieke producties middels uitwisselingen tussen kunstenaars te maken en om zo opgedane kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Slide 20 - Diapositive

Recente ontwikkelingen

De nieuwe generatie kunstenaars verandert de Caribische kunst.
Veel kunstenaars maken goed verkoopbare kunst, juist hierdoor vertegenwoordigt het werk van de jonge generatie kunstenaars een uitdaging voor de postkoloniale of de revolutionaire cultuur. De nieuwe generatie Caribische kunstenaars is ouder geworden in een tijdperk gekarakteriseerd door desillusie vanwege sociale en politieke idealen van vorige generaties.
Het exposeren van eigen werken in Biënnales is voor een kunstenaar belangrijk. Ook kan het zorgen voor aandacht voor diens kunst buiten het eigen eiland. Belangrijke Biënnales waar ook Antilliaanse en Arubaanse kunstenaars geëxposeerd hebben zijn die van Sao Paulo in Brazilië, Sto. Domingo in de Dominicaanse Republiek en Havana te Cuba.




Slide 21 - Diapositive