Hoe maak je een mind map?

Hoe maak je een mindmap?
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
Beeldende vormingMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 2

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Hoe maak je een mindmap?

Slide 1 - Diapositive

Stap 1 Begin met een centraal onderwerp.

Pak een papier en schrijf in het midden het centrale onderwerp op. Dit is het onderwerp waar de Mind Map om draait. Maak van dit onderwerp ook een kleine tekening. ‘Gebruik altijd kleuren als je aan het Mind Mappen bent. Dat maakt het proces veel leuker om te zien en interessanter voor je hersenen!’

Slide 2 - Diapositive

2. Verbind takken aan het onderwerp
Kies een gekleurd potlood en teken een tak van de middelste afbeelding naar buiten. Schrijf op of in deze tak een woord dat te maken heeft met je centrale onderwerp. Gebruik voor iedere nieuwe tak die je aan het centrale onderwerp tekent een andere kleur. 

Slide 3 - Diapositive

3. Gebruik één woord per tak
Je hoeft voor iedere tak maar één woord te gebruiken. Zorg ervoor dat alle takken het middelste beeld raken, zodat de verbinding ook in je hoofd gelegd wordt. Door één woord per tak te gebruiken houd je je Mind Map ook overzichtelijk. Als je Mind Map overzichtelijk is op papier, dan is hij dit ook in je hoofd.

Slide 4 - Diapositive

4. Verbind grote takken met subtakken

Aan de grote takken die je net getekend hebt kun je nu subtakken (kleine takken) toevoegen. Die subtakken ontwikkelen het thema verder (voorbeeld hoofdtak: "Fruit", subtakken: appel, banaan, peer, kiwi, ananas enzovoord). 

Slide 5 - Diapositive

5. Blijf tekenen
Blijf plaatjes tekenen terwijl je een Mind Map maakt – de afbeeldingen helpen je om je fantasie aan te sporen. Het hoeven geen kunstwerkjes te zijn – grove schetsen zijn goed genoeg. Het is vooral belangrijk dat het beeld je geheugen aan kan spreken.’ Teken plaatjes bij de subtakken, maar vervang ook woorden door plaatjes. Plaatjes spreken je hersenen erg aan en zijn daarom perfect voor in een Mind Map.

Slide 6 - Diapositive

6.Vul je Mind Map regelmatig aan
Wanneer je de eerste opzet voor je Mind Map af hebt, zul je merken dat er steeds meer ideeën in je opkomen die je in je Mind Map kunt verwerken. Dankzij de Mind Map heb je namelijk een beter overzicht en meer ruimte in je hersenen om na te denken over nieuwe toevoegingen. Vul hem aan als het je uitkomt. 

Slide 7 - Diapositive

7.Gebruik de Mind Map!
Een Mind Map helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt. Dit kan je helpen beter te leren, inzicht te krijgen, creatieve oplossingen te vinden en op nieuwe ideeën te komen.

Slide 8 - Diapositive

7.Gebruik de Mind Map!
Een Mind Map helpt je om je gedachten op orde te krijgen en zorgt ervoor dat je over alle aspecten van een onderwerp nadenkt. Dit kan je helpen beter te leren, inzicht te krijgen, creatieve oplossingen te vinden en op nieuwe ideeën te komen.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Slide 11 - Vidéo

Orientatie opdracht 
Materiaal:
- A3 papier wit
- Kleurpotloden
- Grijspotloden
- evt. fineliner

Slide 12 - Diapositive

Maakt een mindmap over het thema ‘Aan tafel’.

Volg de instructies op over hoe je een mindmap maakt. 
Laat op deze manier zien dat je in staat bent om dit thema in de ‘breedte’ te onderzoeken, door je eigen kennis toe te passen en in beeld te brengen!

Slide 13 - Diapositive

Maak een duidelijke foto van je mindmap en lever deze hier in.

Slide 14 - Question ouverte