5 samenvatting rechtsvormen bedrijfskunde

Naslagwerk
We hebben in groepen verschillende rechtsvormen onderzocht.
In deze les vind je alle kenmerken bij de rechtsvormen overzichtelijk op een rij
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
BouwkundeMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Naslagwerk
We hebben in groepen verschillende rechtsvormen onderzocht.
In deze les vind je alle kenmerken bij de rechtsvormen overzichtelijk op een rij

Slide 1 - Diapositive

Noem in het kort enkele kenmerken van jou rechtsvorm

Slide 2 - Question ouverte

Kenmerken Eenmanszaak
  •  Eenvoudig op te richten
  • Hoofdelijke aansprakelijkheid
  • Je betaalt inkomstenbelasting over de inkomsten
  • Relatief weinig regelgeving ten opzichte van de Besloten Vennootschap. Je mag zonder beperkingen of problemen personeel aannemen wanneer je een eenmanszaak hebt.
  •  Eenmanszaak staat voor 1 hoofdelijk aansprakelijk en verantwoordelijk persoon (directie), er kunnen wel veel werknemers werken.
  • Als directie ben je hoofdelijk aansprakelijk met je gehele vermogen.
  • Dit betekent dat er, naast de zakelijke goederen, ook beslag kan worden gelegd op jouw privé vermogen als je met jouw eenmanszaak schulden maakt die niet meer kunnen worden ingelost.

Slide 3 - Diapositive

Kenmerken Vennootschap onder firma (vof) ... (Vennoot betekend partner, maat, compagnon)
• Eenvoudig op te richten • Meerdere eigenaren • Hoofdelijke aansprakelijkheid • Je betaalt inkomstenbelasting over jouw inkomsten • Relatief weinig regelgeving ten opzichte van de besloten vennootschap.
De VOF vertoont belangrijke gelijkenissen met de eenmanszaak. Het is een geschikte vorm om een samenwerking met andere ondernemers te starten. Evenals bij de eenmanszaak is er ook bij een vennootschap onder firma sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Je bent dus met jouw gehele vermogen, ook jouw privé vermogen, aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap onder firma. Let op: Deze aansprakelijkheid geldt ook als een van jouw vennoten buiten jou om een schuld maakt. Vanzelfsprekend dient hier wel bij vermeld te worden dat het uitsluitend op gaat voor schulden van de vennootschap onder firma. Niet om privéschulden van de vennoot.  Afspraken leg je vast in een vennootcontract.



Slide 4 - Diapositive

Kenmerken Commanditaire vennootschap (cv)
De Commanditaire Vennootschap lijkt op Vennootschap Onder Firma. Het belangrijkste verschil is echter dat er bij de Commanditaire Vennootschap twee soorten vennoten zijn, namelijk beherende en commanditaire, of stille vennoten.
De commanditaire vennoten zijn slechts financieel betrokken bij de CV. Zij mogen niet namens de commanditaire vennootschap naar buiten treden.
De commanditaire vennoten zijn slechts aansprakelijk voor bedragen gelijk aan het door hen ingebrachte kapitaal.
De beherende vennoten daarentegen zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de commanditaire vennootschap. Dit geldt voor zowel hun privé als hun zakelijke vermogen.
De oprichting van een commanditaire vennootschap is eenvoudig. Slechts het inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel volstaat. Het is echter wel aan te raden een vennootschapscontract op te stellen, waarin alle afspraken tussen vennoten worden vastgelegd.

Slide 5 - Diapositive

Kenmerken Maatschap
De maatschap heeft een aantal gelijkenissen met de VOF (Vennootschap onder Firma).
Er wordt echter vaak gekozen voor maatschap als rechtsvorm, wanneer de onderneming een samenwerkingsverband betreft tussen twee of meer personen die onder een gemeenschappe-lijke naam een beroep uitoefenen. Er is sprake van een hoge mate van zelfstandigheid onder de betrokkenen. Een maatschap is een geschikte rechtsvorm voor ondernemingen als samen-werkende tandartsen, advocaten, architecten, of fysiotherapeuten. Het is verstandig de onder-linge afspraken vast te leggen in een maatschapcontract. In het maatschapcontract worden de onderlinge (winst)rechten en plichten van de betrokken maten vastgelegd.  maatschap dient zich ook in te schrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.


Slide 6 - Diapositive

Vervolg kenmerken Maatschap
Wat gebeurt er bij ziekte van één van de maten? Wat wordt er gedaan om de continuïteit van de maatschap te waarborgen? Bij uitgaven boven welk bedrag moeten alle maten toestemming geven? Een belangrijk verschil met een vennootschap onder firma zit in de aansprakelijkheid. In een  maatschap zijn alle maten aansprakelijk voor een gelijk deel. Bij een maatschap van vijf maten is ieder dus aansprakelijk voor 20%. Eventuele schuldeisers van de maatschap kunnen dus ook uitsluitend voor gelijke delen terecht bij de afzonderlijke maten. Voor de inkomstenbelasting geldt voor de maatschap een gelijk regime met de vennootschap onder firma en de eenmanszaak.

Slide 7 - Diapositive

Kenmerken Besloten vennootschap (bv)1
Voor de oprichting van een bv moet je naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. (een soort handboek waarin beschreven staat welke procedures er in de organisatie gelden, wie verantwoordelijk is voor welke zaken etc).De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van uw bv in het Handelsregister van KVK.
Alle bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister. Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Je kan een bv alleen of samen met anderen oprichten. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf (stemrecht).  
 

Slide 8 - Diapositive

Kenmerken Besloten vennootschap (bv) 2
Aandelen kunnen ook recht geven op een deel van de winst ( winstrecht). In de algemene vergadering van aandeelhouders nemen de gezamenlijke aandeelhouders besluiten. De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een bv kan ook toezichthouders hebben. 
Bij kleine bv’s kan het zijn dat er maar een bestuurder is. Deze is vaak ook de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder (dga).Wanneer je kiest voor een BV moet je tov een eenmanszaak of een V.O.F., voldoen aan een aantal extra administratieve verplichtingen. Zoals:
• Het opstellen van een jaarrekening volgens wettelijke richtlijnen
• Het jaarlijks publiceren van de publicatiejaarrekening
• Het houden van een jaarlijkse Vergadering van Aandeelhouders
• Het voeren van een salarisadministratie voor de salaris(sen)
• Het invullen van een aangifte vennootschapsbelasting

Slide 9 - Diapositive

Kenmerken Naamloze vennootschap (nv) 
Een nv (naamloze vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. Het kapitaal van een nv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf. Ook kunnen zij het bestuur benoemen en ontslaan. De aandelen kunnen worden doorverkocht.

Slide 10 - Diapositive

Kenmerken Naamloze vennootschap (nv) 
De naamloze vennootschap is een rechtsvorm die voornamelijk door grote ondernemingen wordt gebruikt. Het grote verschil met de bv is echter dat bij de nv de aandelen niet op naam hoeven te staan (al is dat wel mogelijk), Dat houdt in dat aandelen gemakkelijk overdraagbaar zijn.
De aandeelhouders van de naamloze vennootschap zijn niet aansprakelijk voor de schulden van de nv, maar delen wel mee in de winst. Ze worden enkel geacht om bij te dragen in het verlies tot het bedrag dat op het aandeel gestort moet worden. Ook bestuurders zijn niet in privé aansprakelijk voor schulden van de nv. 

Slide 11 - Diapositive

Oprichting nv
Volgens de wet wordt een nv opgericht door het opstellen van een notariële akte. In die akte moeten de statuten van de nv worden opgenomen.
Wanneer er een notariële akte is opgesteld, moet de Minister van Justitie nog toestemming geven om de nv daadwerkelijk op te richten. Wanneer er sprake is van oprichting van een nv voor ongeoorloofde doeleinden (denk aan witwassen of terrorismefinanciering) of wanneer het gebruik van de nv zal leiden tot benadeling van schuldeisers mag de verklaring geweigerd worden. Het oprichten van de nv is dan niet toegestaan. Wanneer wel aan deze voorwaarden is voldaan moet elke oprichter deelnemen in het kapitaal van de naamloze vennootschap. Iedereen moet dus geld storten, met een minimaal totaalbedrag van 45.000 euro .
Ten slotte moet de naamloze vennootschap worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, samen met opgave van een aantal andere gegevens over bijvoorbeeld de kosten van de oprichting van de nv.


Slide 12 - Diapositive

Kenmerken Vereniging
Een vereniging is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. Meestal organiseert een vereniging maatschappelijke activiteiten. Zoals een sport- of buurtvereniging. De belangrijkste kenmerken van een vereniging zijn het hebben van leden en het verbod van het doen van winstuitkeringen aan die leden.
Daarnaast is er veel geregeld in de wet over het lidmaatschap van een vereniging en het einde daarvan, de bevoegdheidsverdeling tussen ledenvergadering en bestuur en het oprichten en ontbinden van de vereniging. 

Slide 13 - Diapositive

Er zijn 2 soorten verenigingen:

Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: De vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger. Ze kan bijvoorbeeld een huis kopen, geld lenen en een erfenis ontvangen. Wil je met uw vereniging subsidie ontvangen? Dan moet je vaak een vereniging zijn met volledige rechtsbevoegdheid. Voor de oprichting van een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid moet je naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De notaris regelt vervolgens meestal de inschrijving van uw vereniging in het Handelsregister van KVK. Alle bestuurders worden ingeschreven in het Handelsregister. Deze variant is een rechtspersoon, je bent als bestuurder in principe niet aansprakelijk voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen. Bestuurders zijn bijvoorbeeld wel aansprakelijk bij wanbestuur, of als de vereniging nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.

Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid: Naast de vereniging zijn ook de bestuurders privé aansprakelijk. Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid richt je op zonder tussenkomst van de notaris.

Slide 14 - Diapositive

Kenmerken Stichting
Een stichting is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. In plaats daarvan probeert een stichting een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel te halen. Een stichting mág wel winst maken met een onderneming. De voorwaarde is dat u deze winst uitgeeft aan het behalen van het ideële doel van de stichting.
Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kunt u bepalen dat er ook een raad van Toezicht is. Dit is niet verplicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur. Je moet ook een aparte bankrekening openen, jezelf inschrijven bij de KvK, de stichting verzekeringen, subsidie en contributie regelen, een begroting maken, belastingaangifte doen, vrijwilligers werven, een website maken en nog veel meer.  De stichting is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders meestal niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden.
Anders dan de vereniging, heeft een stichting geen leden. Daardoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden om belangrijke besluiten te nemen. Behalve dat de stichting als rechtsvorm voor goede doelen wordt gebruikt, zijn er ook andere toepassingen. Zo zijn veel betaalde voetbalclubs een stichting. Ook zijn omroepen vaak een stichting, net als ziekenhuizen, musea, laboratoria en zorginstellingen.
Het geld van een stichting komt binnen via donaties, leningen, subsidies en erfenissen. Een stichting heeft geen aandeelhouders.

Slide 15 - Diapositive