Lenzen fotografie

LENZEN
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
Voortgezet speciaal onderwijs

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

LENZEN

Slide 1 - Diapositive

Verschillende soorten lenzen
*Wat hebben wij de vorige keer geleerd?
* vandaag gaan we het hebben over verschillende soorten lenzen
*aan het eind van de les weet je wat je kunt met verschillende lenzen
*samen gaan wij de lesstof behandelen
*foto's maken en bespreken

*

Slide 2 - Diapositive

Op deze afbeelding zie je 2 verschillende lenzen. Het bovenste plaatje is een groothoeklens, het onderste plaatje een telelens. Op deze plaatjes staat het brandpuntafstand per lens.

De brandpuntafstand, of focale lengte, bepaalt de grootte die het onderwerp heeft in het beeld. De brandpuntafstand is ook van invloed op de scherptediepte, oftewel het deel van de foto dat scherp is. 

Slide 3 - Diapositive

Groothoeklens
Lenzen met een korte brandpuntafstand (minder dan 35 mm) staan ook bekend als groothoeklenzen. Bij een korte brandpunt- afstand lijkt het onderwerp verder weg, zodat het kleiner lijkt. Hierdoor kun je meer van het onderwerp of scene in beeld brengen zonder achteruit te hoeven gaan. Bovendien is de scherptediepte van een groothoeklens groot, zodat veel scherp in beeld is. Deze kenmerken maken groothoeklenzen ideaal voor landschapsfotografie. 

Slide 4 - Diapositive

Telelens
Lenzen met een lange brandpuntafstand (meer dan 70mm) worden telelenzen genoemd. Een lange brandpuntafstand brengt het onderwerp dichterbij, zorgt ervoor dat het groter in beeld komt en geeft een kleine scherptediepte, zodat het onderwerp scherp is, maar verder afgelegen objecten niet. Dit is goed voor het fotograferen van wilde en andere onderwerpen waar je niet dichtbij kunt komen. 

Slide 5 - Diapositive

Standaardlens
Bij de meeste volautomatische camera's beschouwt men een brandpuntafstand tussen de 35 en 70 mm als een "normale" lens, dus ergens tussen de groothoeklens en de telelens in. Deze brandpuntafstand is geschikt voor het soort foto's dat de meeste mensen maken. 

Slide 6 - Diapositive

Om mooie close up foto's (macrofoto's) te kunnen maken, heb je een macrolens nodig.

Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen, die in een foto vergroot worden. Het geeft ons een heel andere blik op de wereld. Om dit soort foto’s te maken, zou je een macrolens aan kunnen schaffen.
Bij een macrolens betekent de term macro dat je van dichtbij kan scherpstellen. Macrolenzen zijn, in tegenstelling tot normale objectieven, ontworpen om de beste prestaties bij zeer korte opname afstanden te leveren. Een macrolens kan op hele korte afstanden vanaf de frontlens scherpstellen: de afstand tussen de voorzijde van de lens en het onderwerp kan dus minimaal zijn. Maar dat is niet altijd relevant als je insecten of spinnen wilt fotograferen, want blijven meestal niet zitten als je te dichtbij komt. De brandpuntsafstand van de lens is dan ook belangrijk, en daarom hebben veel macrolenzen een grote brandpuntsafstand. 

De macrolens die wij hebben, 105 mm, wordt ook veel gebruikt voor portret fotografie. Met deze lens kan je niet zoomen maar moet je zelf een stap verder weg of dichterbij zetten.

Macrolens

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

deze foto is gemaakt met een..
A
macrolens
B
telelens
C
groothoeklens
D
standaardlens

Slide 9 - Quiz

deze foto is gemaakt met een..
A
macrolens
B
telelens
C
groothoeklens
D
standaardlens

Slide 10 - Quiz

deze foto is gemaakt met een...
A
macrolens
B
telelens
C
groothoeklens
D
standaardlens

Slide 11 - Quiz

deze foto is gemaakt met een...
A
macrolens
B
telelens
C
groothoeklens
D
standaardlens

Slide 12 - Quiz

Slide 13 - Vidéo

Wat hebben wij vandaag geleerd?

Slide 14 - Carte mentale