Cette leçon contient 15 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
Nepnieuws?!
Slide 1 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Slide 2 - Vidéo
Satire is nepnieuws in een leuk jasje. De speld heeft dit niet bedoel als nepnieuws, maar als satire. bedoeld om mensen te laten nadenken over een al bekend onderwerp. Overduidelijk grappig.
Echter zit hier wel een gevaar in, want weet iedereen dat het een grap is?
Online hoorcollege
Na deze hoorcollege weet je:
wat nepnieuws is;
wat desinformatie, misinformatie en malinformatie is;
waarom nepnieuws wordt gemaakt.
Slide 3 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Van Dale:
Containerbegrip; waar iedereen zijn eigen betekenis aan geeft.
Nepnieuws
Slide 4 - Diapositive
Nepnieuws, je hoort het overal.
Fakenieuws, nepnieuws.
Suggestief nieuws dat niet berust op feiten.
Misleidende of onjuiste informatie, die wordt verspreid om geld te verdienen of om je mening te beïnvloeden of per ongeluk.
Tweede wereldoorlog
Great Moon Hoax 1835
Slide 5 - Diapositive
Staartloze bevers, eenhoorns, mensen met vleermuisvleugels. De maan zat vol fascinerende wezens, volgens een artikel in een New Yorkse krant uit 1835. De ontdekking zou zijn gedaan door Sir John Herschel, een beroemde astronoom uit die tijd. Herschel wist echter van niets; een journalist had het verhaal verzonnen.
Nepnieuws
Desinformatie;
Misinformatie;
Malinformatie.
Slide 6 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Desinformatie
Bewust creëren en verspreiden van onware of misleidende informatie.
Slide 7 - Diapositive
Desinformatie het bewust creëren en verspreiden van onware of misleidende informatie. Je weet als je het verspreid dat het niet waar is, maar doet dit om er geld mee te verdienen of een groep, persoon of land ermee te schaden.
Mengeling van feiten en verzinsels.
Slide 8 - Diapositive
Na de inauguratie van Trump in 2017 ontstond de discussie over de hoeveelheid mensen die bij de ceremonie aanwezig waren. Later gaf de fotograaf van de foto toe dat hij de foto van de opkomst had bewerkt, zoals te lezen is in dit artikel. Trump wilde populairder lijken, door te zeggen dat er veel meer mensen bij zijn inauguratie waren van bij Obama.
Slide 9 - Diapositive
Ook clickbait is een voorbeeld van desinformatie. De titel is overdreven of schokkend, waardoor je nieuwsgierig wordt naar de website. Vaak is de boodschap van de site niet passend bij de titel en is de inhoud volledig of deels onwaar. Het doel van het verspreiden van deze informatie is geld verdienen voor elke ‘klik’.
Misinformatie
Onbewust verspreiding van misleidende informatie.
Slide 10 - Diapositive
Misinformatie gaat om misleidende informatie die gemaakt is zonder die kwaadwillende bedoeling. De verspreider weet niet dat de informatie niet klopt.
Zonder manipulatieve of kwaadaardige bedoelingen.
Dus als weer een ander persoon het bericht over de politicus retweet, omdat hij het gelijk gelooft, mis-informeert hij anderen.
Kerk in Nice Oktober 2020?
Sainte Croix in Bordeaux november 2018
Slide 11 - Diapositive
In de Zuid-Franse stad Nice dringt vanochtend om een uur of 9 een persoon de rooms-katholieke basiliek Notre-Dame de Nice binnen. Hij vermoordt drie personen met een mes. Nadat de politie is binnengedrongen, wordt de verdachte neergeschoten en aangehouden.
Direct verschijnt er via sociale media een afbeelding van een kerk.
Er duikt een foto op die in de kerk in Nice zou zijn genomen. Iets wat niet aannemelijk lijkt, aangezien de politie de kerk is binnengevallen en omstanders op afstand worden gehouden. Door in Google een reverse image search opdracht uit te voeren - een opdracht waarbij je een foto in Google laadt en de zoekmachine vervolgens op zoek gaat naar diezelfde foto - komen we erachter dat deze foto niet is genomen in de Notre Dame in Nice. Deze afbeelding is gemaakt in de Sainte Croix in Bordeaux begin november 2018.
Malinformatie
Correcte informatie.
Doel een ander te beschadigen
Slide 12 - Diapositive
is correcte informatie, die wordt verspreid met als doel om een land, organisatie of persoon te beschadigen.
Nikkie de Jager
Slide 13 - Diapositive
Voorbeeld: Nikki de Jager (ook bekend als Nikki Tutorials) kwam in 2020 naar buiten als transgender. In een van haar video's vertelt ze dat ze onder druk gezet was om deze informatie te delen met anderen. . Het delen van persoonlijke informatie over iemand die schadelijk is voor die persoon is een voorbeeld van malinformatie.