Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactifs et diapositive de texte.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
Oefenen voor je eindtoets
Geluid en energie
VMBO T3
Slide 1 - Diapositive
Jasper doet mee aan een triatlon. Een triatlon bestaat uit drie onderdelen. Zwemmen, fietsen en hardlopen. Bij het zwemmen heeft Jasper 1200 kJ energie omgezet. Voor het onderdeel fietsen wil Jasper zijn energieniveau weer op peil brengen. Hij neemt daarvoor sportvoeding in de vorm van een knijpflesje. Om de verbruikte energie aan te vullen moet hij 3 knijpflesjes nemen.
Bereken hoeveel energie er in 1 knijpflesje zit.
Slide 2 - Question ouverte
De spieren van Jasper leveren bij de het zwemmen 108 kJ nuttige energie,. het rendement van deze omzetting is 9 %. Toon met een berekening aan dat Jasper 1200 kJ energie heeft omgezet
Slide 3 - Question ouverte
Op de camping kun je koken op propaangas.
Welke energiesoort heeft propaangas
Slide 4 - Question ouverte
De schaatser (m = 65 kg) bereikt na een afstand van 60 m een snelheid van 10 m/s.
Bereken de bewegingsenergie bij die snelheid
Slide 5 - Question ouverte
Spitzen zijn schoenen voor ballet dansers. De spitzen hebben een hard blokje in de neus zodat dansers op hun tenen kunnen dansen. De ballerina maakt een verticale sprong waarbij haar zwaartepunt 0,8 m hoger boven de dansvloer komt. Na de sprong landt de ballerina (m = 50 kg) op de vloer.
Bereken de snelheid waarmee ze de grond raakt.
Slide 6 - Question ouverte
Je ziet van een bepaalde toon het beeld op een oscilloscoop.
Bereken de frequentie van deze toon. Bepaal eerst de trillingstijd van de toon..
Slide 7 - Question ouverte
Een violist speelt elke dag viool.
De violist wordt onderzocht op gehoorschade. Hij krijgt een toon te horen met een trillingstijd van 0,5 ms. Tijdens het onderzoek wordt het geluidsniveau verlaat tot de violist deze toon niet meer hoort.
Kies de juiste mogelijkheid
Bij een afname van het geluidsniveau neem de
van de toon
amplitude
trillingstijd
af
toe
Slide 8 - Question de remorquage
In een parkeerhulp zit een afstandssensor. De afstandssensor is een apparaatje dat een heel hoog geluid uitzendt en opvangt. Met het tijdsverschil berekent de parkeerhulp de afstand tot een obstakel.
Het hoge geluid wordt door een obstakel (voorwerp) weerkaatst en door de afstandssensor weer opgevangen. Wat is hier de functie van de afstandssensor
A
een dB meter
B
een microfoon
C
een oscilloscoop
D
een toongenerator
Slide 9 - Quiz
Met behulp van een echo kunnen breuken in beton worden gevonden. Eene geluidesbron zendt een signaal uit. De breuk weerkaatst het geluid richting de ontvanger.
In beton zit een breuk. Een computer meet hoelang het signaal onderweg is. Je ziet een vereenvoudigde weergave van de signalen op het scherm van de computer. De tijd tussen het uitgezonden signaal en het opgevangen signaal is 0,00024 seconden.
Bereken de afstand tot de breuk (de geluidssnelheid in beton = 4300 m/s)
Slide 10 - Question ouverte
Tijdens de voetbalwedstrijd van het nederlands elftal wordt de geluidssterkte gemeten in een aantal steden nadat Nederland gescoord heeft. In Haarlem meten ze 69 dB, in Amsterdam meten ze 75 dB. Hoeveel keer harder is het geluid in Amsterdam? (Bij elke verdubbeling neemt het geluidsniveau met 3 dB toe)