dekolonialisme

Planning

Kort hoofdstuk dat we in 4 lessen gaan behandelen. Aan het eind van die 4 lessen:


1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Planning

Kort hoofdstuk dat we in 4 lessen gaan behandelen. Aan het eind van die 4 lessen:


Slide 1 - Diapositive

Waar gaat dit hoofdstuk over?
Dekolonisatie in:
Azië (specifiek Indonesië)
Afrika (specifiek Congo)
Midden-Oosten (specifiek Palestina)

Slide 2 - Diapositive

Indonesië
Kolonie van Nederland, officieel sinds 1816 tot 1945 (door Nederland pas erkend na de verloren onafhankelijkheidsoorlog 1949)
Vanaf de 17e en 18e eeuw VOC: halen van specerijen heeft Nederland heel rijk gemaakt, ten koste van de Indonesiërs. Denk bijvoorbeeld aan de genocide op Banda. 
Vanaf ongeveer 1900 kwam er ''medelijden'' met de Indonesiërs. De ethische politiek ontstond. In je boek wordt dit nogal 'positief' uitgelegd: maar het was natuurlijk enkel in het eigenbelang van Nederland.  

Slide 3 - Diapositive

Zelfbeschikking
Nationalisme groeide in Indonesië, frustratie doordat zij werden onderdrukt en niet hun eigen land konden besturen. 1927: Partai Nasional Indonesia (PNI): een eigen land, bestuur, taal en vlag. 
Nederlandse bestuur zag Sukarno als een grote dreiging, werd gevangen gezet in 1929 tot de Japanse bezetting in 1942.
Na atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gaf Japan zich over (augustus 1945). Sukarno en Hatta roepen de Republiek Indonesië uit.

Slide 4 - Diapositive

'Reactie' Nederland
Na de bevrijding (1945) in Nederland, werd er besloten om militair in te grijpen. Wat er hierover in je boek staat (pagina 101) kun je propaganda noemen. 
De term 'politionele acties' kan absoluut niet worden gebruikt, ook niet tussen haakjes. Het was structureel extreem geweld, massamoord op de Indonesische bevolking. Een asymmetrische (koloniale) oorlogsvoering.  Nederland stopte pas onder druk van de VN en de VS. 

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Congo
In 1885 nam de koning van België, Leopold II een groot deel van Congo in zijn bezit. Hij wilde daar grondstoffen als rubber halen en deed dit met veel geweld.
In 1908 werd Congo een kolonie van België.
Tijdens de WOI en WOII leverde Congo essentiële grondstoffen (koper en uranium: dat laatste voor atoombommen voor de VS).
Ook in Congo de 'staatsscholen', bedoeld om jonge Congolezen op te leiden tot 'évolués' (ontwikkelden) om te helpen met het 'beschaven' van Congo.

Slide 7 - Diapositive

Lumumba
Ook in Congo groeide het gevoel van nationalisme.  (zie hier Lumumba, die later premier zou worden)
België kon de druk en angst voor een koloniale oorlog niet meer aan en in 1960 werd Congo onafhankelijk: (Democratic) Republic of the congo. 
België stuurde 10.000 soldaten naar Congo om ''orde te herstellen'', Lumumba riep hulp in van VN en later (allegedly) van de Sovjet-Unie. Lumumba werd gevangenomen en vermoord in opdracht van de VS.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Slide 10 - Vidéo

Narratief
Landen 'kregen' niet hun onafhankelijkheid van de koloniale bezetter, zij namen dit, hadden hiervoor gevochten. Zij hadden altijd recht op zelfbeschikking over hun eigen land. 


Slide 11 - Diapositive