Terpen

Terpen


Terpen in Friesland en Groning
(ook wel wierden genoemd)
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
AardrijkskundeGeschiedenisBasisschoolGroep 6-8

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

Éléments de cette leçon

Terpen


Terpen in Friesland en Groning
(ook wel wierden genoemd)

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

wat zie je hier allemaal?

Slide 2 - Carte mentale

Bij slide 2 is het aan de leerlingen om te omschrijven wat ze zien, na een tijdje sluit ik de vraag en gaan we de antwoorden bespreken. De leerlingen zullen veel groen benoemen en ook de heuvel waarop de huizen staan. Ga hier op in. Vertel over het vele groen wat zichtbaar is, wat zou hier misschien staan? Koeien?

Slide 3 - Diapositive

Hier is het nog duidelijker te zien dat de heuvel best erg hoog is. Vertel duidelijk dat dit een terp is, een terp is een heuvel waar gebouwen op staan en leg uit dat ze daar staan voor een bepaalde reden.
Na het introduceren van de terp gaan we over op het onderwerp water in Nederland.
Lesdoelen
• Aan het eind van de les kunnen jullie vertellen wat een terp is
• Wanneer de eerste zijn ontstaan
• En waarom ze origineel zijn ontstaan

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Nederland
Provincies en hoofdsteden
Nederland
Overstromingsgevaar

Slide 5 - Diapositive

Hier zijn twee kaarten van Nederland te zien. Verklaar de twee kaarten. Maak duidelijk dat de kaart van overstromingsgevaar van nu is en dat die ook is veranderd door de jaren heen. bespreek de overduidelijke overstromingsgevaar gebieden en leg focus op de al bekende grote wateren die er iets mee te maken zouden kunnen hebben.

Slide 6 - Carte mentale

De leerlingen zullen het al lezen bovenin de kaart maar dat is niet erg, vraag de leerlingen wat er hier opvalt, wat zien ze? waarom zou dat zo zijn laat ze dit allemaal neerzetten. Bespreek de antwoorden laat de leerlingen hun antwoorden verklaren. Ga na het bespreken door naar de volgende slide hier kan je meer info geven en dieper op laag en hoog Nederland in gaan.

Slide 7 - Diapositive

Maak het nogmaals duidelijk hoe het te zien is waar het land lager ligt (en dus dichter bij het niveau van het water). Vertel dat Nederland al jaren lang bezig is met het vechten tegen het water, door ons laag liggende land moeten wij al sinds de prehistorie slimme oplossingen bedenken zodat niet alle bouwwerken verwoest worden door water wat zomaar hoger zou kunnen gaan staan dan het land.
Waarom?

Slide 8 - Question ouverte

Leg bij deze slide terug naar de allereerste plaatjes die de leerlingen hadden gezien in deze les (van de terpen). Laat ze nu verklaren waarom die gebouwen daar zo op een berg stonden nadat ze de informatie hebben gekregen over het hoogstaande water in de afgelopen slides.
1

Slide 9 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

00:53
          Wie zien we hier?
      In welke tijd zitten we?

Slide 10 - Question de remorquage

Leg bij deze slide uit na alle antwoorden te hebben gezien dat de eerste terpen rond 500 voor Chr. zijn gebouwd. De boeren begonnen oorspronkelijk met het bouwen van terpen om hun land, kudde en zichzelf te beschermen tegen water

Terpen en wierden
Terpdorp

Slide 11 - Diapositive

De linker foto is een tekening van een terpdorp van vroeger, ze hadden toen hele dorpen op een berg gezet zodat iedereen veilig zou zijn van het water. Bijna het hele dorp stond dus op een terp, vandaar een terpdorp. De rechter foto is een resultaat van zo'n terp dorp maar dan van nu. De huizen zijn natuurlijk veel veranderd maar het dorp staat er nog ongeveer op dezelfde manier als dat hij vroeg ooit op een terp is gebouwd. Leg ook uit dat terpen niet altijd rond waren maar soms ook een rechthoekige vorm konden hebben.

Slide 12 - Diapositive

Op het linker plaatje zijn het aantal nog bestaande terpen te zien in Friesland, vertel dat er in Groningen ook ongeveer net zoveel te vinden zijn.  Leg terug op het feit dat terpen ook wel wierden heten. Verklaar dat de rechter foto een dorpje is waarvan je kan geloven dat het op een terp oftewel een wierde is gebouwd. Dit is namelijk te zien aan de naam van het dorpje: Uitwierde.
Google maps opdracht
Zoek in de provincies Groningen en Friesland naar dorpjes die vroeger waarschijnlijk terpen zijn geweest.
Wat schrijf je op?
De naam van het dorp, de coordinaten van het dorp en waarom jij denkt dat dit dorp vroeger een terp is geweest.

Slide 13 - Diapositive

Google Maps moet geopend worden in Chrome (safari werkt niet).
Afsluiting
  •  Zijn de doelen behaald?
  • Hoe ging het werken met google Maps?
  • We bekijken een aantal gevonden dorpjes

Slide 14 - Diapositive

Bespreek klassikaal met de leerlingen.