Boeken project westerbork

Project Westerbork
Boekenlijst 
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvmbo gLeerjaar 3

Cette leçon contient 18 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Project Westerbork
Boekenlijst 

Slide 1 - Diapositive

Wat moet je doen?
  • Je zoekt een titel uit de boekenlijst.
  • Je zoekt het boek in de bibliotheek en je neemt het boek (fysiek) mee naar de les. Kijk goed in Magister wanneer je het boek mee moet nemen. 
  • Je leest het boek en je maakt aantekeningen over het boek: jaartallen, gebeurtenissen, spullen die gebruikt worden in het boek.
  • Deze aantekeningen bewaar je goed!! Deze heb je nodig voor de verwerking van het boek. 

Slide 2 - Diapositive

Dirk en Michiel
Thema: Familie, verraad, verzet, WO2
Tijd: Hongerwinter1944/1945
Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.

Slide 3 - Diapositive

Hoofdpersonen: 4 jongeren
Onderwerp: eenzaamheid, familie, identiteit, verliefdheid, vriendschap, WO2
Tijd: 1940 (Engeland).
Tienduizenden Londenaren zoeken een veilige plek in de tunnels van de metro tijdens de nachtelijke bombardementen. Zo ook Ella en haar familie. In de tunnels leren Ella en haar broertje Quinn en Jay kennen. Quinn is met een koffer vol juwelen van huis weggelopen om verpleegster te worden. Jay zet illegale handeltjes op om te overleven. Er ontstaat vriendschap tussen de vier jongeren die allemaal ook ‘hun eigen oorlog’ moeten uitvechten. Kunnen ze elkaar helpen?

Slide 4 - Diapositive

Hoofdpersoon: Arnold
Onderwerp: eenzaamheid, familie, pesten, verraad, verliefdheid, WO2
Tijd: 40-45
Als zoon van een 'foute' vader wordt Arnold op school voortdurend gepest en getreiterd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soms wordt hij zelfs in elkaar geslagen door zijn klasgenoten. Zijn vader is namelijk een fanatiek NSB'er en Arnold gelooft heilig in zijn gelijk.
  

Zelf is hij lid van de Jeugdstorm (de jongerenorganisatie van de NSB). Hij helpt de Duitsers af en toe en vertelt zijn vader over vervelende klasgenoten waardoor zijn vader die kan aangeven. Als hij merkt dat klasgenoten en hun ouders door toedoen van zijn vader in de problemen komen, begint hij erg te twijfelen aan de ideeën van de NSB. Als hij dan ook nog ontdekt dat het meisje op wie hij verliefd is in het verzet zit gaat hij zijn eigen keuzes maken…

Slide 5 - Diapositive

Hoofdpersoon: Sooys 
Onderwerp: Verzet
Tijd: 1944 - Zeeuws-Vlaanderen
1944. Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp waar Sooys woont wordt gebombardeerd. Zonder huis, zonder ouders  moet hij met zijn zusje en broertjes op zoek naar veiligheid – dwars door oorlogsbied. Bruggen zijn opgeblazen, er liggen mijnenvelden, hele gebieden zijn onder water gelopen… En ondertussen heeft hij ook nog een geheime boodschap bij zich.
Wie kun je vertrouwen in een land vol vijanden en gevaar? En hoe kan er te midden van alle geweld en onzekerheid toch iets heel moois ontstaan? 
In 1944 lag Oostburg twee maanden onder vuur. De bommen die de bevrijders in de maanden ervoor lieten vallen om de Duitsers tot overgave te dwingen, kostten honderden burgers het leven en zorgden voor enorme verwoestingen.

Slide 6 - Diapositive

Hoofdpersoon: Maarten
Onderwerp: familie, NSB, schuldgevoelens
Tijd: 40-45
Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een 'Hitlerschool'. 
Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft...


Slide 7 - Diapositive

Hoofdpersonen: Jacob en Mieke
Thema: Kristallnacht - Westerbork 
Tijd: 1938 - 1939
9 november 1938. Woedend en radeloos staat Jacob tussen de scherven van hun mooie winkel, en als hij naar buiten loopt, ziet hij dat de hele straat bezaaid is met glas... In deze nacht, die later de Kristallnacht zal worden genoemd, zijn in heel Duitsland duizenden ruiten ingegooid van joodse winkeliers. Alleen maar omdat ze joods zijn.
Het lukt alleen Jacob om te vluchten en hij komt terecht in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. 

Ook Mieke is net aangekomen in Westerbork. Niet in het kamp: haar vader heeft er een baan gekregen. Mieke verheugt zich op haar nieuwe bestaan, maar als ze Jacob ontmoet en begrijpt wat er werkelijk aan de hand is in het vluchtelingenkamp, slaat haar vreugde om in verbijstering. En dat was nog voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland was begonnen...


Slide 8 - Diapositive

Hoofdpersonen: Bruno en Shmuel
Onderwerp: buitenland, familie, vriendschap
Tijd: 1943 
Duitsland 1943. Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Vlakbij het nieuwe huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama's wonen.



Bruno sluit vriendschap met een jongen die achter het hek woont, Shmuel, die hem inwijdt in de geheimen van zijn vreemde woonplek.

Slide 9 - Diapositive

Hoofdpersoon: Anne Frank
Thema: onderduiken, verliefdheid, eenzaamheid
Tijd: 1942 - 1945
Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. In maart 1945 stierf ze op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Annes vader Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek gepubliceerd werd. 
In 1947 verscheen Het Achterhuis. Sindsdien is het een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Slide 10 - Diapositive

Hoofdpersonen: Ward en Minke
Onderwerp: vriendschap
Tijd: 1942
Duitsers!
Ward remt. Een rood-wit hek staat dwars over de straat.
Vier soldaten. Twee overvalwagens.

Een van de soldaten wijst op zijn fietstassen. 'Aufmachen.'
Wards handen trillen als hij de riempjes losmaakt.
De tassen zijn leeg, maar als ze hem fouilleren...

September 1942. Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee. Een jongen en een meisje samen zijn minder verdacht.
Wards broer moet onderduiken. Klasgenoten verdwijnen. Een joodse vriendin is in gevaar. De oorlog komt steeds dichterbij. En Minke ook...


Slide 11 - Diapositive

Hoofdpersonen: Ad, Bram, Dorus
Onderwerp: Sinterklaasrazzia
Tijd: 1944 - oorlogswinter
Het is 1944, de Hongerwinter. Drie jongens treffen elkaar in een volkstuintjescomplex op zoek naar iets eetbaars. De broer van Ad is communist en is opgepakt tijdens de Sinterklaasrazzia op 6 december. Bram komt uit een Jehova-gezin. Zijn broer Dirk is ook op transport gezet. Het lijkt of de Duitsers wisten waar ze de jongens konden vinden. Zijn ze verraden? 
Dorus’ oom is NSB’er en zijn broer vecht aan het Oostfront. De andere twee jongens vertrouwen hem niet. Dan duikt Dirk ineens op. De jongens moeten Dorus wel vertrouwen om Dirk te kunnen helpen. Maar daardoor lopen ze zelf gevaar...


Slide 12 - Diapositive

Hoofdpersoon: Rena
Onderwerp: gevangenschap-Oscar Schindler
Tijd: 1944
Rena Finder is pas elf jaar als de nazi's haar en haar familie op transport zetten naar het getto in het Poolse Krakau. Terwijl steeds meer gevangenen om hen heen worden afgevoerd, komen Rena en haar moeder bij Oskar Schindler terecht, een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst heeft. 
Tegen de wil van de nazi's in zorgt Oskar zo goed mogelijk voor zijn mensen. Toch gaat er geen dag voorbij zonder angst en gevaar, en op een dag worden ook Rena en haar moeder gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz... 
Dit boek is het aangrijpende verhaal over de tragedie van de holocaust, maar ook over doorzettingsvermogen, hoop en overleven.


Slide 13 - Diapositive

Hoofdpersonen: Leo, Elsa, Max
Onderwerp: verliefdheid, actie en avontuur
Tijd: 1936 - 1942
Wenen, 1936. Leo, Elsa en Max zijn elkaars beste vrienden en kunnen samen de wereld aan. Ze hebben echter geen idee wat hun te wachten staat. Langzaam maar zeker begint de wereld om hen heen te veranderen, en als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verliezen ze elkaar uit het oog. 
Max moet met zijn vader, een SS-officier, mee naar München, Leo en zijn moeder vluchten naar Engeland en Elsa komt in een concentratiekamp terecht. Het enige wat hen nog verbindt zijn hun herinneringen en de foto waar ze samen op staan. Zullen de drie vrienden elkaar ooit nog terugzien?


Slide 14 - Diapositive

Hoofdpersonage: Noortje
Onderwerp: onderduiken - WO2
Tijd: 1944 - hongerwinter
Winter 1944. Het is de strengste winter in tijden. De oorlog lijkt bijna afgelopen, maar er wordt hevig gevochten om de stad Arnhem. De twaalfjarige Noortje en haar vader worden geëvacueerd en vinden onderdak in een boerderij op de Veluwe. Het leven is daar totaal anders dan ze gewend is – haast warm en gezellig. Maar steeds vaker kloppen er hongerige mensen uit de steden aan, en dan brengt het Duitse leger plots ook soldaten onder op de boerderij. Heel gevaarlijk, want in het bos bij de boerderij ontdekt Noortje dat er Joodse onderduikers verstopt zitten… 

Slide 15 - Diapositive

Hoofdpersonen: Tuur en Maartje
Onderwerp: onderduiken, vriendschap
Tijd: Limburg - 1940-1945
Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters tot de ergste dingen in staat zijn. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verborgen zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook...

Slide 16 - Diapositive

Hoofdpersonen: vrienden van Anne Frank
Onderwerp: vriendschap, onderduiken
Tijd: Tweede Wereldoorlog
Vriendschap was belangrijk voor Anne Frank, in het Achterhuis schreef ze brieven aan een niet-bestaande Kitty en dacht ze regelmatig aan vriendinnen als Jacqueline van Maarsen en Hannah Goslar. Maar van slechts een aantal vrienden is iets meer bekend. Wat is hun verhaal?
Janny van der Molen deed het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar mensen als Peter Schiff, Helmut Silberberg, Juultje Ketellapper, Sanne Ledermann, Mary Bos en Peter van Pels en zet ze op zorgvuldige wijze in hun eigen recht, in plaats van ze alleen figuranten in het verhaal van Anne Frank te laten zijn.

Slide 17 - Diapositive

Alle boeken op een rijtje:
1.  De Tunnel - Anna Woltz
2.  Oorlogswinter - Jan Terlouw
3.  Oorlog zonder vrienden - Evert Hartman
4.  Eigen vuur - Karlijn Stoffels
5.  Elke dag een druppel gif - Wilma Geldof
6.  Scherven in de nacht - Martine Letterie 
7.  De jongen in de gestreepte pyjama - John Boyne
8.  Het Achterhuis - Anne Frank
9.  Gevaarlijk geheim - Jan Heerze
10. Verraad met Sinterklaas - Bies van Ede
11. Een meisje op Schindler's List - Rena Finder en Joshua M. Greene
12. Toen de wereld nog van ons was - Liz Kessler
13. Kinderen van het Achtste woud - Els Pelgrom
14. Oorlogsgeheimen - Jacques Vriens
15. Vergeet mij niet - Janny van der Molen.

Slide 18 - Diapositive