De Filmfabriek, gr 3/4, les 7 Filmen

GROEP 3/4
LES 7: Filmen

1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
MediawijsheidBasisschoolGroep 3,4

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Introduction

Het verhaal is klaar, de volgorde van de scenes is gekozen, de rollen zijn verdeeld, de dialogen zijn uitgeschreven, de props liggen klaar, de locaties zijn gekozen: Kortom: we kunnen beginnen met filmen. Want dát is filmen: uitvoering geven aan alles wat in je in voorafgaande tijd had besloten. Natuurlijk: er kan nog wel wat veranderen, maar filmen is zeker geen serie van improvisaties. En dát is nu net de kunst: de film doet de toeschouwer geloven alsof het allemaal heel spontaan tot stand is gekomen. Het is goed om samen met de leerlingen de volgorde van handelingen goed door te nemen. Je kunt hiervoor ook een draaiboek maken. Eerst dit en dan dat. Dat bespaart een onduidelijkheid en daardoor een mogelijke onrust. In de les komt een professionele cameraman aan bod. Hij vertelt over zijn ervaringen. Waar het om gaat zijn de volgende drie keuzes voor elke filmopnames: De kadrering van het beeld (totaal, medium, close up) Het standpunt van de camera (kikkerperspectief, ooghoogte, vogelperspectief) De beweging van het beeld (pan= horizontaal; tilt = verticaal & stil) Deze les herhaalt voor een groot deel deze drie onderdelen die ook al in les 2 aanbod zijn gekomen (de les over het storyboard). De voorgaande lessen komen in deze les ook bijeen: Les 1 verhaal Les 2 storyboard Les 3 art direction Les 4 acteren. Dat vereist veel van iedereen bij het maken van de film. Het is voor de leerkracht van belang het overzicht te behouden. Vandaar ook het advies om voorafgaand aan de les een duidelijk beeld te hebben van wat bij het maken van de film gaat gebeuren.

Instructions

Benodigdheden:

Lesinhoud: - 
Verkenning: inhoud en introductie
Informatie: film opnemen
(- Extra opdrachten: - filmpjes, memory, kleurplaat, thaumatroop)
Afsluiting: evaluatie


Voorbereiding: 
Digibord met geluid, verbonden met het internet
- LessonUp-les ‘De Filmfabriek, gr 3/4, les 7’
- Bijlage 1.2: Werkblad verhaal (gr 1 t/m 8, les 1) ingevuld
- Bijlage 7.1: Begrippenlijst filmen (gr 1 t/m 8, les 7)
- Bijlage 7.2: Filminstructies extern (gr 1 t/m 8, les 7)
- Evt. bijlage 7.3: Memory (gr 1 t/m 4, les 7) kopie per twee tot vier leerlingen
- Evt. bijlage 7.4: Memory variant (gr 3/4, les 7) kopie per twee tot vier leerlingen
- Evt. bijlage 7.5: Werkblad kleurplaat (gr 3 t/m 8, les 7/8) kopie per leerling
- Evt. bijlage 7.6: Werkblad Cinekid thaumatroop (gr 3/4, les 7) kopie per leerling
- Bij bijlage 7.5: tekengerei (kleurpotloden/stiften/wasco/verf)
- Bij bijlage 7.6: één lange satéprikker per leerling + potloden, prikpennen/scharen en
lijm


Bekijk (naast deze lesbeschrijving) de bijbehorende LessonUp-les en informatie en zet deze voor aanvang van de les klaar op het digibord. Zet ‘devices in de klas’ uit (niet aanvinken). Bekijk bijlage 7.1 (begrippenlijst). Zorg ervoor dat er minimaal twee leerkrachten/begeleiders aanwezig zijn tijdens deze les; één persoon die bij de leerlingen aanwezig is tijdens het filmen, en één persoon die bij de leerlingen aanwezig is die op dat moment niks te doen hebben (en bijv. in de klas kunnen gaan werken). Je hebt nog een derde persoon nodig die de film gaat opnemen. Zorg ervoor dat deze van tevoren bijlage 7.2 (filminstructies extern) heeft gelezen en stuur hem/haar jullie filmverhaal toe (de ingevulde bijlage 1.2: werkblad verhaal). Zorg ervoor dat de leerlingen voor aanvang van deze les alle rekwisieten, kleding en accessoires die nodig zijn in de film mee naar school hebben genomen.
Onderstaande benodigdheden heb je nodig voor de leerlingen die niet in alle scènes spelen en zelfstandig gaan werken als hun taak erop zit. Je kunt deze leerlingen uiteraard ook zelf een andere opdracht geven die ze zelfstandig kunnen uitvoeren.
- Print eventueel per twee tot vier leerlingen bijlage 7.3 (memory) en/of bijlage 7.4 (memory variant) op dik papier. Knip de plaatjes uit tot memorykaarten.
- Print eventueel voor alle leerlingen bijlage 7.5 (werkblad kleurplaat) en leg tekengerei klaar.
- Print eventueel voor alle leerlingen bijlage 7.6 (werkblad Cinekid thaumatroop), en zorg voor één lange
satéprikker per leerling en leg potloden, prikpennen/scharen en lijm klaar.

Leerdoel: 
Aan het einde van de les hebben alle leerlingen meegewerkt aan de opname van hun eigen film en weten de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het opnemen van een eigen film.

Voorbereiding filmen:

1. Zorg ervoor dat er minimaal twee leerkrachten/begeleiders aanwezig zijn tijdens deze les; één die bij de leerlingen aanwezig is tijdens het filmen, en één persoon die bij de leerlingen aanwezig is die op dat moment geen directe taak hebben hebben (en bijv. in de klas kunnen gaan werken).
2. Controleer of de leerlingen voor aanvang van deze les alle props, kleding en accessoires die nodig zijn in de film mee naar school hebben genomen. 
3. Kopieer het verhaal voor alle leerlingen en lees het verhaal gezamenlijk nog een keer het filmverhaal door. 


Éléments de cette leçon

GROEP 3/4
LES 7: Filmen

Slide 1 - Diapositive

Vertel dat jullie een les gaan doen uit ‘De Filmfabriek’.
hoihoi
Vraag
Informatie
Opdracht
Kijk
Benodigdheden
Tip

Slide 2 - Diapositive

Behandel de betekenissen van de pictogrammen, die in de lessen voorbij zullen komen.
2
Storyboard
3
Reclame
4
Acteren
5
Art direction
6
Muziek en geluid
7
Filmen
8
Montage
1
Verhaal

Slide 3 - Diapositive

Vertel dat jullie in 8 lessen gaan werken aan het maken van een eigen speelfilm en bespreek kort wat er in elke les aan bod komt. Vertel dat jullie nu les 7 zullen doen (de eigen film opnemen).

Slide 4 - Vidéo

Bekijk de introductievideo. Vertel dat de regisseur bepaalt wat er op welk moment wordt opgenomen. In dit geval zal de leerkracht of degene die de film opneemt de regisseur zijn. De leerlingen moeten daarom goed naar de instructies van die persoon luisteren.
Trek je (verkleed)kleren voor in de film aan en leg de rekwisieten op de juiste plek. 

Luister goed naar je juf/meester en volg de instructies van de cameraman/-vrouw op!

Slide 5 - Diapositive

Laat de leerlingen hun (verkleed)kleren aantrekken en rekwisieten klaarleggen (indien van toepassing). Neem de film per scène op.
Extra opdrachten
1. Filmpjes kijken (zie volgende slides)
2. Memory spelen
3. Kleurplaat inkleuren
4. Thaumatroop maken

Slide 6 - Diapositive

Mochten er leerlingen zijn die niet in bepaalde scènes hoeven te spelen, dan kan je hen in de klas een extra opdracht laten doen.
Filmpjes (slides 7/8):
- Laat de leerlingen de aflevering ‘Projector’ van Buurman & Buurman zien (06:48 min.). Zie het filmpje
op slide 7 of via https://www.youtube.com/watch?v=Wr-4okJqejs.
- Laat de leerlingen de aflevering ‘Fototoestel’ van Buurman & Buurman zien (07:00 min.). Zie het
filmpje op slide 8 of via https://www.youtube.com/watch?v=5gzezD9VNug.
Memory:
Geef per twee tot vier leerlingen de uitgeknipte memorykaartjes van bijlage 7.3 (memory) of bijlage 7.4 (memory variant). Laat de groepjes het spel memory spelen.
De variant is bedoeld voor leerlingen die al simpele woordjes kunnen lezen. De bedoeling is dat zij de woorden aan de plaatjes koppelen.
Kleurplaat:
Laat de leerlingen bedenken welke les ze het leukste vonden/denken te gaan vinden. Geef elke leerling de kleurplaat uit bijlage 7.5 (werkblad kleurplaat). Laat de leerlingen daarop rechts bovenaan hun naam schrijven en laat hen bedenken welke les ze het leukste vonden. Laat ze in steekwoorden opschrijven waarom ze dit vinden. Laat de leerlingen de afbeeldingen inkleuren.
Let op; bewaar deze kleurplaten goed, want die heb ik in de volgende les weer nodig.
Thaumatroop (met dank aan Cinekid):
Geef elke leerling een kopie van bijlage 7.5 (werkblad Cinekid thaumatroop). Laat de leerlingen de twee rondjes (één met het leeuwtje en de ander met de bladeren) inkleuren. Let op; de achtergrondkleur moet op beide rondjes dezelfde kleur zijn! Laat ze de twee rondjes vervolgens uitknippen/prikken. Doe op de twee achterkanten lijm en leg op één daarvan een satéprikker. Plak het andere rondje er vervolgens bovenop. Druk de rondjes met het stokje ertussen goed op elkaar! Droog? Je thaumatroop is klaar! Beweeg het stokje tussen de handen heen en weer. De twee afbeeldingen op de rondjes lijken samen te komen.

Slide 7 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 8 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Afsluiting
Hoe ging het filmen? Wat vond je er van? Ging het goed?

Slide 9 - Diapositive

Bespreek met de leerlingen wat ze van het filmen vonden. Vonden ze het leuk? Ging het goed? Evalueer kort de bevindingen.
Gemaakt door: 







Gefinancierd door:
Met dank aan:

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions