1. zoogdieren 14 t/m 17

Zoogdieren
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
DierenSpeciaal OnderwijsLeerroute 1

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Zoogdieren

Slide 1 - Diapositive

Leerdoelen:
Aan het einde van de les 
- weet jij welke dieren zoogdieren zijn.
- Weet jij wat een zoogdier betekend

Slide 2 - Diapositive

Zoogdieren

Slide 3 - Carte mentale

Zoogdieren zijn de hoogstontwikkelde diergroep op aarde. Ze verschenen ongeveer 200 miljoen jaar geleden op onze planeet en waren toen nog zeer klein. Pas na het uitsterven van de dinosaurussen konden ze zich vermeerderen.  Deze warmbloedige dieren konden op veel plekken leven: op het land, in het water en in de lucht.

Slide 4 - Diapositive

Uiers of tepels
Zoogdieren verschillen van andere dieren doordat ze melkklieren hebben. Daarin wordt melk gemaakt waarmee de jongen direct na de geboorte worden gevoed. Bij koeien heten de melkklieren uiers, bij apen, honden en katten noem je ze tepels. 

Slide 5 - Diapositive

Het jong krijgt alle belangrijke voedingsstoffen uit de moedermelk. De melk bevat ook afweerstoffen die het jong tegen ziekten beschermt. Zonder moedermelk zal het jong sterven. De mens kan de melk van koeien, schapen en geiten drinken.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Diapositive

Op vier benen
Alle zoogdieren zijn viervoeters. Bij sommigen zijn de voorste poten armen geworden. Ze kunnen daardoor rechtop staan zoals mensapen.

Zeekoeien, walvissen en dolfijnen hebben vinnen in plaats van armen.

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Walvissen en dolfijnen zijn de intelligentste zeedieren. Hoewel ze geen haar, maar een gladde huid hebben en in zee leven, zijn het zoogdieren. 

Verder hebben alle zoogdieren haar. Hun lichaamstemperatuur blijft zowel bij kou als bij extreme hitte gelijk. Bij de meeste zoogdieren is het hele lichaam behaard zoals de vacht van een beer.

Slide 10 - Diapositive

Zoogdieren kunnen ook als enige diersoort zweten. Ze hebben zweetklieren in hun huid.

Zoogdieren baren levende jongen. Er zijn twee uitzonderingen - Het vogelbekdier en de mierenegels. Deze zoogdieren leggen eieren.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Planteneter - vleeseter - alleseter
De vleeseters onder de zoogdieren kunnen langer zonder eten dan de planteneters. De alleseters hebben het beter getroffen. Ze eten plantaardig en dierlijk voedsel. Een bekende alleseter is het varken, dat soms zelfs zijn eigen jongen opeet. Of een dier een planteneter of vleeseter is, kun je zien aan het gebit.

Slide 13 - Diapositive

Leerdoelen
Weet jij ze nog?
- Welke dieren zijn zoogdieren?
- Wat zijn zoogdieren nu eigenlijk?

Slide 14 - Diapositive

Einde
Maak een Kahoot over zoogdieren.

Slide 15 - Diapositive