Week 6 klas 6D

1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Bron: De Gelderlander, 3-2-2021

Slide 2 - Diapositive

8 feb.- klas 6D
Zo nodig afronden examentraining 1: Analyse en structuur
“De prijs van werk”, 2016-tijdvak 1 (link LessonUp, tekst en vragen in magister bij de les van vandaag)

Klaar? lezen (als je nog mondeling hebt)

Klaar? Opdracht bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1 maken, in magister bij de les van vandaag (deze kijken we aan het eind van het uur na)





Slide 3 - Diapositive

Opdracht bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
Vul het schema in, let op evt. signaalwoorden.

(of rond de examentraining af / ga lezen voor je mondeling)
timer
20:00

Slide 4 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
(1) Zoals telkens weer uit onderzoek blijkt, zijn er tal van mensen die denken dat Willem van Oranje tegen de Romeinen in opstand kwam en dat de Eerste Wereldoorlog in 1550 begon. De oorzaak van deze onwetendheid lijkt snel gevonden: het falende onderwijs. Dat verklaart echter niet alles (m.a.w.: er komt nog een oorzaak/argument). In landen die niet hebben gezucht onder Nederlandse eigenaardigheden als Mammoetwet, basisvorming en studiehuis, is het net zo slecht gesteld met het algemene historische besef van de bevolking = argument.

Slide 5 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
In Canada bijvoorbeeld schatte zestien procent van de bevolking het aantal Joodse slachtoffers op minder dan een miljoen. In Engeland beweerde bijna de helft van de Engelsen nog nooit van Auschwitz te hebben gehoord. In Griekenland dacht een student aan de universiteit dat de SS een van de grootste verzetsgroepen was. In de Verenigde Staten waren er studenten die dachten dat de Russische Revolutie in 1970 had plaatsgevonden, dat de eerste atoombom in 1915 was gevallen en dat de slagen in de Verenigde Staten in1835 waren vrijgelaten, hoewel anderen dachten dat dit in 1910 was gebeurd. Ook waren er studenten die dachten dat de Volksrepubliek China in 1790 tot stand was gekomen, Israël in 1810 was opgericht, Napoleon vóór de Franse Revolutie aan het bewind was, maar misschien ook pas in 1880, dat Darwin een auteur was uit de achttiende eeuw en dat vrouwen al in 1810 kiesrecht hadden verworven. Dit zijn allemaal voorbeelden->soort argument=voorbeelden

Slide 6 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
(2) Dit alles wijst er ("dus" kun je hier invoegen) op dat de situatie in Nederland niet uniek is = conclusie. Verder blijkt hieruit dat geschiedenis vooral een veel lastiger vak blijkt te zijn dan doorgaans wordt aangenomen (=oorzaak 2), wat op zich weer dwingt tot een diepgaande bezinning op de didactiek ervan.

Slide 7 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
(3) Een laatste belangrijke oorzaak (signaalwoord!) van het gebrekkige historische besef van de Nederlandse bevolking is dat nogal wat burgers het gevoel hebben dat geschiedenis in het gewone leven er helemaal niet toe doet (=oorzaak 3/stelling). Voor veel leerlingen is geschiedenis een ‘schoolvak’, dat men na het verlaten van de school kan ‘deleten’ (=arg. 1). Dit gevoel wordt versterkt door het vrijwel ontbreken van een historische dimensie in het openbare debat (=arg 2).
[...]
Belangstelling voor de geschiedenis lijkt haast een kwestie van persoonlijke smaak, een hobby voor vitale senioren. En voor de elite lijkt historische kennis eerder een distinctiemiddel:........ (=arg. 3)
 

Slide 8 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
(4) Zolang dat het overheersende beeld is, zolang de politieke belangstelling voor de geschiedenis beperkt blijft tot het bestellen van een canon voor het onderwijs en zolang burgers onverschillig staan tegenover de eigen historische achtergrond (=samenvatting van voorgaande oorzaken) zal het historisch besef van de bevolking niet toenemen (=gevolg 1).  En zonder historisch besef zal er van een nationale identiteit geen sprake zijn. (=gevolg 2)

Slide 9 - Diapositive

Antwoorden bij "Geen nationale identiteit zonder historisch besef" 2011-1
Is het iedereen gelukt het schema in te vullen?


Vragen?

Slide 10 - Diapositive

Deze week dinsdag en vrijdag: laatste mondelingen.

Na de vakantie: debat.

Slide 11 - Diapositive