Boekenclub 3 vwo

Fictie periode 2 
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Fictie periode 2 

Slide 1 - Diapositive

Wat ga je doen?
Je krijgt straks 10 verschillende boeken te zien + een korte samenvatting. Je kiest één boek. Die lees je uit voor 15 januari 2024. In een boekenclub bespreek je het boek n.a.v. verschillende vragen.
In de week van 15 januari 2024 krijg je met een groepje van maximaal 4 personen een mondeling voor een cijfer over dit boek. 

Slide 2 - Diapositive

De val van de Berlijnse muur 
Boekfragment
Grensgangers is een boek waarin jonge mensen – letterlijk én figuurlijk – hun grenzen aftasten. Drie verhalen, drie levens, één familie, één stad. 

1961 Julian ondervindt de scheiding van Oost en West door de Berlijnse Muur aan den lijve. Als Oost-Berlijner is hij van de ene dag op de andere volledig afgesneden van zijn West-Berlijnse vriendin, Heike. Maar hij besluit zich niet bij de situatie neer te leggen en te vluchten. 
1977 Voor zijn nichtje Marthe is vluchten geen oplossing. Zij maakt samen met haar broer Florian deel uit van een leesclub, een groepje jongeren dat verboden boeken leest en het regime van binnen uit wil veranderen. Tot ze in het vizier van de Stasi komen... 
1989 Sybille is helemaal niet bezig met politiek. Zij helpt haar grootmoeder met de zorg voor haar demente grootvader. Als haar grootmoeder echter in coma raakt, moet ze allerlei middelen inzetten om haar te redden. Middelen waarvan ze nooit gedacht had dat ze ze zou durven gebruiken. En dan valt de Muur… 

Slide 3 - Diapositive

Zoektocht in Japan 
Boekfragment

'Ik ga naar Japan. Ik moet wel.
Ik volg Alecs kaart, zijn laatste kaart, zijn laatste woorden.'


Hebe reist in de voetsporen van haar overleden broer Alec naar Japan, op zoek naar antwoorden over zijn dood. Alec was professioneel freediver. Hebe kan niet geloven dat hij is verdronken. In zijn laatste woorden leest zij een boodschap, als sporen die ze kan volgen. Die leiden haar naar het bruisende hart van Tokio en ten slotte naar Ishigaki, een eiland in de diepblauwe oceaan…

Op zoek naar wat Alec haar niet kon vertellen ontdekt Hebe hoe het is om alleen te reizen, zich los te maken van alles wat vertrouwd is en zich te redden in een land waar ze niemand kent.


Slide 4 - Diapositive

Streetmaffia in Mexico 
Boekfragment

Smiley neemt je mee in een harde, gewelddadige wereld die weinig mensen kennen, maar die dichterbij is dan je denkt.

De Mexicaanse Julia is veertien als ze verliefd wordt op Dante, een lokale bendeleider van de StreetMaffia, de meest beruchte latinogang van Amerika. Bij haar homeboys en homegirls vindt Julia de familie die ze nooit heeft gehad.
Lid van de gang ben je voor het leven, maar wanneer het geweld meedogenlozer wordt, wil ze eruit. Julia besluit informant te worden voor de FBI. Tot ze onverwachts zwanger raakt, en haar dubbelrol tot een gevaarlijke confrontatie leidt.

Slide 5 - Diapositive

Zoektocht in New York 
Boekfragment
Jimi leeft voor muziek. Na een repetitie met zijn band heeft hij een mysterieuze ontmoeting met een vrouw die hem waarschuwt: als hij de trap op gaat, reist hij terug naar het verleden. Om terug te keren naar het heden zal hij een persoonlijke en intense opdracht moeten vervullen.


Jimi besluit de sprong te wagen en belandt in het New York van 10 september 2001. Met behulp van muzikale aanwijzingen en een onverwachte bondgenoot in de vorm van de kleurrijke Mateo ontdekt Jimi wat hem te doen staat.

Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen? En weet hij de wolkenkrabber op tijd te verlaten?

Slide 6 - Diapositive

Spannend, humoristisch en lekker jongensachtig
Eigenlijk had ik het al honderd keer eerder overwogen, nu moest ik zorgen dat ik alles perfect doordacht. Ik wist best: jongens van zeventien deden dat soort dingen niet en ik kon ervoor in de bak komen. Maar als ik geen fouten maakte, waarom zou het dan niet lukken?

Otis. Zeventien jaar. Vader onbekend. Moeder knettergek, of in ieder geval een egoïstisch kreng met wie hij leeft in een flat met twaalfhonderd mensen en negentig nationaliteiten. Belangrijkste levensles: je moet het allemaal alleen opknappen. Dan vindt hij in de flat een klein meisje dat is achtergelaten door haar ouders. Wat moet hij doen? Weglopen? Of doet Otis iets wat niemand ooit voor hem gedaan heeft: blijven? Maar hoe passen kinderogen in zijn rauwe leven?





Slide 7 - Diapositive

Het spel 'Zwart' 
Boekfragment

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak `zwart, een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Zo merk je hoe lastig het is om je doel te bereiken terwijl je niet om je heen te kunt kijken.

Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met zn allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met één harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven `zwart zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.

Dit ontroerende verhaal voor jong en oud wordt afwisselend verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson en van de hond.




Slide 8 - Diapositive

‘Als ik voor mijn raam uitkijk over de spierwitte torens van Surdus, denk ik altijd aan vluchten.

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Elke dag leeft ze volgens een strenge leer die haar klaarstoomt voor een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken.

Maar Acht voelt zich anders. Ze voelt zich iemand en dat is een probleem. Want iemand zijn is verboden, en kan haar in groot gevaar brengen. Dan ziet ze haar tussen de anderen en is er voor Acht geen weg meer terug. Ze zal moeten ontsnappen. Samen met haar.

Nadenken voor beelddenkers

Slide 9 - Diapositive

Herinneringen, afkomst, familie
EHet leven van de zestienjarige Jona komt op zijn kop te staan wanneer hij met zijn profielwerkstuk aan de slag gaat. Samen met twee klasgenoten duikt hij in het verleden van zijn oma. Zij heeft beginnende alzheimer en begint steeds over ene Simon, terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. 

Jona’s vader is heel streng en vindt het maar niks dat Jona zijn oma interviewt. Hij vindt dat je het verleden moet laten rusten en eist dat Jona stopt met het project. Waarom mag Jona geen herinneringen ophalen met zijn oma? Welke zaken moeten verborgen blijven?

Slide 10 - Diapositive

Liefde, woede, vertrouwen 
Tot en met de vierde ging alles eigenlijk vanzelf maar sinds ik in de vijfde zit is er een hoop veranderd.
Volgens mijn mentor heb ik TE lange tijd TE hard gewerkt en volgens mijn moeder ben ik TE perfectionistisch.
Jajaja.

Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks.
Maar dan nog.

Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand.
Over liefde bijvoorbeeld.
En hoe stom je bent geweest. 

Slide 11 - Diapositive

Londen, september 1940

Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten.

Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.
WO2 in Londen

Slide 12 - Diapositive

De boekenlijst 
  1. Grensgangers - Aline Sax 
  2. Schaduwbroer - Iris Hannema
  3. Perenbomen bloeien wit - Gerbrand Bakker
  4. De tunnel - Anna Woltz
  5. Otis - Martijn Nijmeijer
  6. Smiley - Lotte Boot
  7. Jona - Anna van Praag 
  8. 1000 en ik - Yorick Goldewijk 
  9. Er is geen vorm waarin ik pas - Erna Sassen
  10. Jimi Fender Johnson - Buddy Tegenbosch 

Slide 13 - Diapositive

Dit boek kies ik:

Slide 14 - Sondage

Keuze gemaakt, en nu?
* Zorg dat je elke maandag het boek bij je hebt! 
* Deze les gaan jullie in je boekenclub de volgende opdrachten doen:
- Stuk in het boek lezen
- Vragen bespreken naar aanleiding van de gelezen tekst
- Jullie houden een logboek bij over het boek. 
* Als je een keer afwezig bent, zorg je dat je de les daarna bij bent met lezen!

Slide 15 - Diapositive

Groepsverdeling
De Tunnel: Groep 1: Justin, Veerle W, Olivier, Diecke 
De Tunnel: Groep 2: Lieke, Boas, Dimas
De Tunnel: Groep 3: Lev, Roos, Sven
Duizend en ik: Silke, Naomi, Myrthe
Smiley: Veerle G. Vivian, Stan, Bart. Isabelle
Schaduwbroer groep 1: Nathan, Xavi, Krav
Schaduwbroer groep 2: Luuk, Liam A, Indy
Grensgangers: Liam B. Marianna, Jilles


timer
25:00

Slide 16 - Diapositive