De Wereldburger voor docenten

De Wereldburger
voor docenten
"The best teachers are those who show you where to look but don't tell you what to see"
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
Culturele en kunstzinnige vormingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 6

Cette leçon contient 12 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 120 min

Éléments de cette leçon

De Wereldburger
voor docenten
"The best teachers are those who show you where to look but don't tell you what to see"

Slide 1 - Diapositive

Introductie
Centrale onderwerpen in deze les

Wat is De Wereldburger?
[Slide 3 en 4]
Wie is een wereldburger?
[Slide 3]
Waarom tijdens mijn schoolreis?
[Slide 3]
Waar en Wanneer doen we dit?
[Slide 4 en 5]
Hoe ziet mijn rol als docent er uit?
[Vanaf slide 4]

                      
Beste docenten en begeleiders,

Welkom bij De Wereldburger. In deze les zal ik kort uitleggen wat De wereldburger inhoudt, hoe LessonUp (dit programma) werkt en wat uw rol als docent is als u De Wereldburger op schoolreis willen gebruiken. 

Ik hoop dat er na deze les allerlei vragen bij u opkomen. Aarzel niet ze te stellen! Zoals u later zal merken staat nieuwsgierig zijn hoog in ons vaandel.



Slide 2 - Diapositive

De Wereldburger
hierbij centraal. De Wereldburger is een metafoor om dit verhaal visueel te maken:


Jij bent een wereldburger, maar je bent niet de enige. De ingrediënten op jouw burger vertellen iets over je opvoeding, je vrienden en je omgeving. Ze bepalen wie jij bent en hoe jij naar de wereld om je heen kijkt. Anderen hebben vaak andere ingrediënten op hun burger. We zijn tenslotte allemaal uniek. Op reis kom je grotere verschillen tegen. Dat heeft te maken met Natuurlijke, Maatschappelijke en Culturele verschillen. Kun jij de typerende ingrediënten op jouw reislocatie ontdekken? Wat vind je van deze ingrediënten en hoe komt dat? Zitten er ingrediënten tussen die op jouw eigen burger zouden passen?
De Wereldburger is ontwikkeld als ludiek hulpmiddel om de impact van reizen te vergroten. De opdracht is geschikt op iedere locatie en voor elke groep, ongeacht niveau of leeftijd. De Wereldburger wordt het best omschreven als een laag over de schoolreis heen. Het vereist geen aanpassingen in het programma en neemt ook geen volledige dagdelen in beslag. 

De Wereldburger moedigt scholieren aan om met een andere 'attitude' op reis te gaan. Iedereen zal in de rol van reisjournalist kruipen om zo de verborgen ingrediënten van de reislocatie en haar inwoners te ontdekken. Bewustzijn van eigen ingrediënten en nieuwsgierig zijn naar die van een ander staan





Slide 3 - Diapositive

De Wereldburger
Gedurende de reis zullen de scholieren iedere dag één of meerdere vragen stellen over hun onderwerp. Vervolgens gaan ze diezelfde dag op zoek naar de antwoorden op deze vragen. De zoektocht naar antwoorden en het verzamelen van materiaal voor de reissamenvatting kan zowel tijdens de activiteiten als buiten activiteiten om. 

Op enkele momenten na hoeft u als docent niks te doen voor De Wereldburger. LessonUp lessen die u naar leerlingen doorstuurt spreken voor zich en vertellen leerlingen alles wat ze moeten weten. Het is natuurlijk wel leuk om betrokken te blijven in het proces en leerlingen te helpen met het stellen van vragen of het vinden van antwoorden.


Uiteindelijk zullen scholieren een creatief reisverslag maken. Het is belangrijk dat deze reissamenvatting zo leuk mogelijk moet zijn voor de scholieren. Dit houdt in dat het verslag alle denkbare vormen aan mag nemen en dat het scholieren hun eigen onderwerp mogen bepalen. Meer informatie hierover vindt u in volgende lessen. Deze staan ook op ons kanaal. 

1 of 2 weken na de reis stelt u één dagdeel op school ter beschikking zodat alle scholieren hun eindresultaat kunnen presenteren aan de rest. Het is leuk om samen in gesprek te gaan over wat leerlingen tegen gekomen zijn aan ingrediënten, of er veel verschillen waren en wat ze hier van vonden. Geef leerlingen na de reis wat tijd om hun groepsverslag af te ronden.




Slide 4 - Diapositive

Wat is De Wereldburger?
Het schema hieronder geeft het verloop van de opdracht weer. In presentatiemodus kunt u op de rode plusjes klikken voor uitleg. Dit zijn momenten waarop actie van de docent vereist is.
Zorg dat u voor aanvang van de reis de antwoorden van de leerlingen binnen heeft. Deze zijn zichtbaar in LessonUp. Ook hier kom ik nog op terug. De leerlingen geven hierin hun groepje aan en hun gekozen hoofdcategorie. U deelt de vervolgles (Ingrediëntenles) met de leerlingen bij vertrek. Leerlingen hebben een hoofdcategorie gekozen en dienen deze les te ontvangen.
Voordat het hele feest begint deelt de docent de les 'De Wereldburger Algemeen' met alle leerlingen. Hiervoor moeten leerlingen eerst de LessonUp app downloaden, een account aanmaken en door de docent aan een klas worden toegevoegd. Dit is heel eenvoudig en leg ik later uit.
Bij terugkomst is het fijn als de leerlingen een weekje de tijd hebben om hun reissamenvatting af te maken. Iedereen heeft op een onderwerp van eigen interesse gefocust en nu is het tijd dit met alle anderen te delen. Organiseer een dagdeel voor presentaties en een leuke discussie.
De mini-opdracht 'Op zoek naar mijn eigen ingrediënten' kan ook klassikaal uitgevoerd worden. Als u hier geen tijd voor heeft is het handig de leerlingen hier aan te herinneren of het als 'huiswerk' op te geven. In LessonUp kunt u bekijken wie de opdracht al voltooid heeft.
Up-to-date blijven van de voortgang doet u als volgt:

Leerlingen worden gevraagd iedere dag hun vragen met datum in te vullen. Deze zijn zichtbaar voor u als docent. Op deze manier blijft u op de hoogte van de hoeveelheid vragen per groep en of ze bijblijven. Vervolgens kunt u zelf bij scholieren informeren naar hun inzichten op vragen van afgelopen dagen.

Slide 5 - Diapositive

Vragen stellen
Hieronder staat de vragenraden. De leerlingen krijgen deze in hun ingrediëntenles. Door er op te klikken kunnen ze draaien en door 2x naast het rad te klikken verdwijnt het rad weer. De gedraaide woorden combinatie vormt de basis van de vraag. Probeer het uit in 'present mode'! 










           Vraagwoorden                        Werkwoorden
Het stellen van vragen staat centraal binnen De Wereldburger. Naarmate we volwassen worden stellen we (helaas) steeds minder vragen. En dat terwijl het stellen van goede vragen nou juist zo belangrijk is voor onze ontwikkeling. 

Dus... gewoon meer vragen stellen voortaan?
Dat blijkt minder eenvoudig te zijn dan het lijkt. De leerlingen gaan veel vragen stellen deze reis en om dat makkelijker te maken heb ik een aantal hulpmiddelen bedacht:
  • Leerlingen kiezen zelf een leuk onderwerp om het stellen van vragen leuker en makkelijker te maken.
  • Twee vragenraden, één met vraagwoorden, de ander met werkwoorden.
  • Uw hulp en inspiratie wanneer nodig! 

Slide 6 - Diapositive

LessonUp-les
Sommigen zullen niet eerder met LessonUp gewerkt hebben. Deze slides zijn voor u. Ik zal focussen op klassen beheren en de voortgang van scholieren bekijken. 

Mijn uitleg bestaat uit een serie scherm afbeeldingen, gelijk aan de schermen die u zult zien. Ik zal beginnen bij het aanmaken van een klas. Als u nog niet ingelogd bent in LessonUp, raad ik aan dit eerst te doen. Een account aanmaken is heel simpel. Als u dat account heeft klikt u op de bewaar voor later knop. De les komt nu bij uw eigen lessen te staan.
Log hier eerst in
Bewaar voor later knop

Slide 7 - Diapositive

LessonUp-les
Klik om te volgen
U bent nu op uw pagina
Klik op deel met leerlingen
Klik 'maak een nieuwe klas aan'
Klik op OK

Slide 8 - Diapositive

LessonUp-les
Klik 'maak een nieuwe klas'
Geef de klas een naam
Klik op de klas
Klik op 'leerlingen'

Slide 9 - Diapositive

LessonUp-les
De scholieren zijn nu toegevoegd aan de klas die op reis gaat. De volgende afbeeldingen laten op dezelfde manier zien hoe u de lessen met ze deelt en waar resultaten van leerlingen gecheckt kunnen worden.
Klik 'voeg leerlingen toe'
Kies een manier die u prettig vindt
Terug in mijn lessen (linksboven)
klik op les en kies voor 'deel met leerlingen'

Slide 10 - Diapositive

LessonUp-les
De laatste stap is resultaten inzien. Dit gaat als volgt. Ga eerst naar Mijn klassen en klik op de klas.
Zodra u op volgende klikt komen nog twee 
pop-ups naar boven. Doorloop deze door bevestigend te antwoorden. Uw klas heeft 
de les nu op hun eigen account staan.  
Klik op de zojuist gemaakte klas
Klik op lesresultaten
Klik op rapportage voor de resultaten

Slide 11 - Diapositive

LessonUp-les
We wensen u een hele leuke en fijne schoolreis!
Voor verdere vragen zijn we bij TI altijd bereikbaar!
Dat was het! Zoals u eerder deze les heeft kunnen lezen worden acties zoals lessen delen en resultaten inzien op een paar momenten verwacht. 

Een voorbeeld hiervan zijn de Ingrediënten lessen. Nadat de Algemene les met iedereen gedeeld is, zullen in de rapportage van deze les de groepen en Ingrediëntkeuzes verschijnen. U kunt vervolgens de juiste Ingrediëntenles met de juiste groep delen. Als dit te veel werk ik kan er ook voor gekozen worden alle drie de Ingrediënten lessen met alle scholieren te delen. Hierbij moet dan wel specifiek gevraagd worden alleen de gekozen les te gebruiken om dingen in in te vullen.

Slide 12 - Diapositive