LB-WW-Deel 2-H4-Straf-Les 6

WW Basis Deel 2 
H2 Straf
les 6
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
LevensbeschouwingMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 2

Cette leçon contient 26 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

WW Basis Deel 2 
H2 Straf
les 6

Slide 1 - Diapositive

Gemaakt huiswerk: 
leerwerk: lezen p.69 t/m 75

maakwerk: maken opdr. 18 t/m 30, p.77

Slide 3 - Diapositive

Opdracht 18, p.72 
- Vroeger werd het verblijf in de gevangenis niet opgevat als de straf zelf, over het algemeen wachtte men daar op zijn straf.

- De gevangenis werd na verloop van tijd zelf de straf, de plaats waar men 'voor straf werd opgesloten; de straf was het kwijtraken van zijn vrijheid. Men werd veroordeeld tot gevangenisstraf. 

Slide 4 - Diapositive

Opdracht 19a, p.73   
Verbanning - Uit de klas gestuurd worden

Vermogensstraf - Mobieltje inleveren
Dwangarbeid - Schoolplein opruimen
Vrijheidsstraf - Op school moeten nablijven
Lijfstraf - Gebruik van het Spaanse riet (niet bij jou op school maar wel tot 1998 in Engeland)
Onterende straf - Tijdens schooltijd schoolplein moeten schoonmaken  




Slide 5 - Diapositive

Opdracht 19b, p.73   
Verbanning - Naar je kamer gestuurd worden 
Vermogensstraf - Een week geen zakgeld 
Werkstraf - Het hele huis moeten stofzuigen 
Vrijheidsstraf - Niet naar buiten mogen 
Lijfstraf - Billenkoek  




Slide 6 - Diapositive

Opdracht 20a, p.73  
  • Actief: uit het veld gestuurd worden, voor een of meer wedstrijden geschorst worden.
  • Passief: stadionverbod voor supporters die zich misdragen hebben: zij worden geweerd uit het stadion of zelfs uit de buurt ervan. Dit verbod kan uitgebreid worden tot een verbanning uit alle sportverenigingen en stadions en zelfs van alle evenementen. 

Slide 7 - Diapositive

Opdracht 20b, p.73 
  • Voor straf naar je kamer: verbannen worden uit het benedenhuis.
  • Personen die hun partner mishandelen of ouders die hun kinderen mishandelen kunnen door de burgemeester een huisverbod opgelegd krijgen. Daartoe is sinds 2009 een wet van kracht: de termijn is in eerste instantie tien dagen met de mogelijkheid om te verlengen tot vier weken. Deze maatregel is bedoeld om escalatie binnen een gezin te voorkomen. 
  • De rechter kan een stalker een straatverbod opleggen. 



Slide 8 - Diapositive

Opdracht 20c, p.73  
Mogelijk de straf voor een leerling die de toegang tot een bepaalde les of tot de kantine ontzegd wordt. Vroeger: voor straf in de hoek van de klas of op de gang moeten staan. 

Slide 9 - Diapositive

Opdracht 20d, p.73  
De Dalai Lama leeft al vele jaren in Ballingschap. Velen overal op de wereld voelen zich zo bedreigd dat ze in zogenaamde vrijwillige ballingschap gaan.

Slide 10 - Diapositive

Opdracht 21, p.74  
1. De doodstraf is niet afschrikwekkend genoeg, slechts 'een akelig ochtendje'. Dwangarbeid 'is bitterder dan de dood zelf.

2. Economische voordelen: uit waardeloze misdadigers kun je economisch rendement halen, had Coornhert voorgerekend. 

Slide 11 - Diapositive

Opdracht 22, p.74  
Daadrecht straft op basis van de daad. De zestienjarige had een daad verricht waarop de doodstraf stond. Maar door naar de zestienjarige als dader (mens, persoon met een levensgeschiedenis en toekomst) te kijken werd hij in het tuchthuis ondergebracht: misschien valt er iets aan het karakter van de dader te verbeteren. Een gedachte die de tijd daarna steeds belangrijker zou worden.  

Slide 12 - Diapositive

Opdracht 23a, p.75  
In westerse landen als Nederland mag iemand alleen gestraft worden door een rechtbank als de overtreding in de wet als strafbaar feit is aangemerkt. Het strafrecht regelt welke feiten strafbaar zijn, welke sancties op het plegen van deze feiten staan en op welke wijze de overheid mag optreden bij misdrijven en overtredingen. 

Slide 13 - Diapositive

Opdracht 23b, p.75  
Volgens Astrid Boon is het van belang dat scholen gaan nadenken over hun eigen straffen. De meeste scholen laten het aan afzonderlijke leraren over wat voor straffen er worden opgelegd en bemoeien zich daar verder niet mee. Dat komt de eenduidigheid van de straffen, en dus ook de effectiviteit ervan, uiteraard niet ten goede. Bovendien weigeren schoolleiders vaak erover na te denken, omdat ze ervan uitgaan dat straffen eigenlijk niet nodig moet zijn, aldus Astrid Boon. 'De onderliggende gedachte is vaak dat kinderen zelf hun verantwoordelijkheid wel nemen, dat ze uit zichzelf gemotiveerd zouden moeten zijn, dat er een dialoog moet ontstaan. Modieuze gedachten. Maar zo werkt het bij pubers helaas niet.' 

Slide 14 - Diapositive

Opdracht 24, p.76  
We hebben gezien dat de wijze waarop de doodstraf werd voltrokken niet zo maar met de aard van het vergrijp samenhing maar ook met de maatschappelijke klasse. Onthoofding was de minst onprettige doodstraf maar niet bestemd voor de onderste klassen. Nu kon iedereen van dit 'voorrecht' genieten. Dat men juist de guillotine koos, had te maken met het afwijzen van wrede bloedige taferelen, die niet meer als beschaafd werden ervaren. 

Slide 15 - Diapositive

Opdracht 25, p.76  
De boef (tekening 1), wordt in de gevangenis (tekening 2) gedisciplineerd tot een nette burger (tekening 3). In de gevangenis blijkt dat hij zich schuldig voelt: 'mea culpa' (letterlijk: door mijn schuld).  

Slide 16 - Diapositive

Opdracht 26, p.76  
De gevangenis diende ook dit doel: de omvorming van de misdadiger tot een gedisciplineerd individu dat de gezagsregels in de samenleving voortaan zou accepteren. Pas als ook dat doel is gerealiseerd, is men in zijn opzet geslaagd.

Gevangenisdirecties wilden daarom graag meer bevoegdheid krijgen om straffen te verlengen. De straf alleen koppelen aan de misdaad is een fout principe vonden ze: je moet de kans krijgen iemand te veranderen en dat ligt van geval tot geval anders; of er van verbetering sprake is kan alleen in de gevangenis zelf worden vastgesteld. 

Slide 17 - Diapositive

Opdracht 27b, p.77  
 De politierechter wil de wegpiraat laten inzien wat gevaarlijk rijgedrag kan veroorzaken. In het kort: de straf heeft als doel het verlichtingsideaal 'inzicht'. Het persbericht meldde in dit verband dat het al langer bekend is dat D'Hondt via zijn vonnissen aan heropvoeding wil doen.

Dezelfde rechter strafte overigens een dronken automobilist met 10,5 jaar gevangenisstraf nadat een van de passagiers uit zijn auto was geslingerd en overleed. 

Slide 18 - Diapositive

Opdracht 28, p.77  
1. Lijfstraffen en de doodstraf werden als onbeschaafd ervaren waardoor het iemand zijn vrijheid ontnemen de meest afschrikwekkende straf kon worden.

2. Het ontnemen van iemands vrijheid past het best bij een democratische samenleving waarin weliswaar grote verschillen in inkomen en bezit kunnen bestaan maar iedereen gelijkelijk over de waarde vrijheid beschikt, te gaan en te staan waar je wilt, je te ontplooien enzovoorts.
3. De gevangenis was een plaats waar men voldoende macht meende te hebben over de gestrafte om hem tot een gedisciplineerd en beter mens om te vormen. 

Slide 19 - Diapositive

Opdracht 29, p.77  
Zowel aan de uniformiteit van het straffen (vergelijk paragraaf 4.3 punt 2) als aan vrijheidsberoving als dé manier van straffen (paragraaf 4.4).

1. Vrijheid geldt als de eerste waarde die genoemd wordt in de triade 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap', waarin men de invloed van de Verlichting en de idealen van de Franse Revolutie kan herkennen. Iemand deze waarde ontnemen zal in onze maatschappij als een zware straf worden ervaren.
2. Het democratisch gelijkheidsbeginsel.
3. Het geloof dat een mens verbeterd kan worden (heropvoeding). 


Slide 20 - Diapositive

Opdracht 30a, p.77  
De disciplinerende functie van de gevangenisstraf is hier in het geding: als de gevangene er blijk van geeft zijn karakter verbeterd te hebben, zit de disciplineringsfunctie van de gevangenisstraf er op. 

Slide 21 - Diapositive

Opdracht 30b, p.77  
Het karakter van de dader moet verbeterd worden; het gaat niet puur om die ene daad te bestraffen. 

Slide 22 - Diapositive

Paragraaf 5: Waarom straffen

Slide 23 - Diapositive

Leerdoel:
Je kan de 'zin van straf' uitleggen met behulp van de 'vijf doelen' die mensen toekennen aan straf.

Slide 24 - Diapositive

Deze les werken we aan:
leerwerk: p. 75 t/m 77 bestuderen

maakwerk: opdr. 32 t/m 35 p. 79 en 80 maken én verdiepingsopdr. 8 t/m 11 p. 81 en 82 maken

PO
Werken aan PO #straf


Slide 25 - Diapositive

Huiswerk: 
leerwerk: lezen p. 75 t/m 77

maakwerk: maken opdr. 32 t/m 35 p. 79 en 80 maken én verdiepingsopdr. 8 t/m 11 p. 81 en 82 

PO
Afronden PO #straf:
LB-2THV-PO Straf-2122.docx


Slide 26 - Diapositive