Toetsbespreking V5 ges T2 2024-2025

Toetsbespreking T2
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

Cette leçon contient 11 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Toetsbespreking T2
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.

Slide 1 - Diapositive

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven (zie soms commentaar docent)

een punt met een golfje ervoor wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Diapositive

vraag 1          max. 2p
1. VOC - TV6-I
2. stoomschip - TV8-I
3. handel in graan en hout Oostzeegebied - TV5-II
4. rampjaar - TV6-II
5. verbrandingsmotor - TV8-II
6. nieuw ontdekte gebieden - TV5-1
6 - 3 - 1 - 4 - 2 - 5

Slide 3 - Diapositive

VRAAG 2        max. 2p
In 1566 was de beeldenstrom, waarbij Nederlands zich verzette tegen Filips II. Ze waren het niet eens met zijn strenge aanpak en de meeste waren protestants inplaats van katholiek (Filips was katholiek). Hj vervolgde ketters wat leide tot de beeldenstorm. Hij wou in het begin van 1567 dat de edelen weer trouw en hem werden en vond het daarom nodig dat ze opnieuwe de eed van trouw aan hem zouden afleggen.

Slide 4 - Diapositive

vraag 3        max 2p
1- KA: de wetenschappelijke revolutie, want mensen gingen meer zelf onderzoek doen naar mensen en dieren en geloofden niet alles meer uit de oude geschriften.
2- KA: de bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Nederlandse Republiek, want in de Nederlandse Republiek hadden mensen ze vrijheid om kunst te maken over dagelijkse dingen en niet alleen over de koning of vorst.

Slide 5 - Diapositive

vraag 4    max 4p
Andrew Ure vond dat de arbeiders in de fabrieken in de industriële revolutie het goed hebben. Je leest in de bron dat Ure verteld dat de arbeiders bijna geen inspanning hoeven te doen, omdat de machines al het werk al voor hun doen. Ook zegt hij dat de fabriek een gezonde werkplek is die een goed en gegarandeerd inkomen voorziet.
In de fabrieken moesten de arbeiders echter wel hard werken, de machines deden helemaal niet alles voor ze en het was vaak lang en hard werken. Het was ook geen gezonde werkplek, er kwamen veel slechte stoffen in de lucht en arbeiders moesten vaak te lang achter elkaar werken, wat erg slecht voor hun was. Ook krijgen de arbeiders helemaal geen goed en gegarandeerd inkomen, de fabriekseigenaren houden een groot deel van de winst en worden steeds rijker, terwijl de arbeiders erg weinig verdienen.

Slide 6 - Diapositive

vraag 5               max 4p
- Carnegie staat positief ten opzichte van het economisch liberalisme, omdat hij in de bron zegt dat de wereld producten verkrijgt van uitstekende kwaliteit tegen lage prijzen. Het economisch liberalisme pleitte voor een vrijemarkteconomie met zo weinig bemoeienis van de overheid. Hierdoor kon er massaproductie ontstaan, waar Carnegie blij mee is. Hij is dus positief over het economisch liberalisme, omdat er daardoor zulke goedkope, maar goede producten verkregen konden worden.
- De industriële revolutie die in de westerse wereld de basis legde voor een industriële samenleving; deze past bij de bron, omdat er in de bron wordt genoemd over de starre klassen die zijn gevormd. Hiermee wordt de klassensamenleving bedoeld, waar de samenleving op over is gegaan tijdens de Industriële revolutie.

Slide 7 - Diapositive

Vraag 6             max 3p
De onthulling van de beelden past bij het KA: De opkomst van politiek-maatschappelijke stromingen: liberalisme, nationalisme, socialisme, confessionalisme en feminisme. Dit past hier goed bij omdat beide landen met deze standbeelden wouden laten zien dat ze trots waren op het feit dat deze geweldige kunstenaars uit hun land kwamen. Iedereen had in deze tijd sterke nationalsitische gevoelens, dus wouden ze alles doen om te laten zien dat ze trots waren op hun land. Deze beelden zijn dus een goede voorbeeld van nationalisme, en passen daarom bij dit KA.

Dit vond plaats na 1830, omdat in 1830 België zich afscheidde van Nederland. België werd in dat jaar dus een eigen land, omdat niemand in België zich verbonden voelde met Nederland. Om de afscheiding te vieren wou iedereen dus graag laten zien dat ze trots waren op België en dat zij prima een eigen land konden zijn. Hiervoor bouwden bouwden beide landen dus een standbeeld, en natuurlijk deden ze nog veel meer, om te laten zien hoe trots ze waren op hun land




Slide 8 - Diapositive

vraag 7           max 2p
de opdracht van Heutsz sluit aan bij KA: de moderne vorm van imperialisme die verband hield met de industrialisatie. dit komt omdat bij modern imperialisme, de kolonien meer onder controle werden genomen met een indirect of direct bestuur, in plaats van gewoon handelsposten te zijn, ze wouden het land hebben en alle grondstoffen kunnen gebruiken om de industrialisatie in Europa te kunnen voortzetten.

Slide 9 - Diapositive

vraag 8           Max 2p
Antwoord waaruit blijkt dat grote rijken in de kern van het rijk een enorme druk legden op hun omgeving, houtstook, voedselproductie, vleesconsumptie, energie zorgden voor bodemerosie, overbevissing. In de bron komt dat naar voren door een gebrek aan mensen die primaire beroepen beoefenen.

Slide 10 - Diapositive

vraag 9           Max 2p
Door de atoombommen kwam er veel stof en cO2 vrij dit had invloed op het klimaat waardoor het een periode kouder werd dan daarvoor dit zorgde voor problemen met de landbouw en voedsel tekorten.

Slide 11 - Diapositive