Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 30 min
Éléments de cette leçon
WELKOM
WELKOM
Slide 1 - Diapositive
WELKOM
C.B.S. de Levensboom is een christelijke basisschool met de Bijbel; ons rotsvast fundament. Ons team onderwijzers en collega’s dragen hun christelijke identiteit met trots. De Bijbel en onze persoonlijke relatie met God is dan ook leidinggevend voor ons handelen. Bij alles wat wij doen (lessen, thema’s, gesprekken en binnen- / buitenschoolse activiteiten) heeft God de eerste plek en staat Hij centraal.
INHOUDSOPGAVE
Schoolnaam
Missie en Visie
Schoolregels
Ondersteuning en begeleiding
Het geloof een plek op school
Plattegrond
Stellingen
Verwachtingen
Vragen
Slide 2 - Diapositive
INHOUDSOPGAVE
Schoolnaam
Missie en Visie
Normen, waarde en regels
Ondersteuning en begeleiding
Het geloof een plek op school
Plattegrond
Stellingen
Verwachtingen
Vragen
Filmpje
SCHOOLNAAM
Betekenis:
Proces van groei: het opbloeien, het wortelschieten en het vrucht dragen
Symbool voor wijsheid, kracht, overvloed, schoonheid en verlossing
Symboliseert groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling en karakter
C staat voor ‘Christelijke’. Dat zegt iets over waar wij voor staan; voor wat wij geloven.
Dit is bij ons dan ook geen geheim. Op school spreken wij hier dan ook vrijmoedig over en laten wij ons geloof ook zien door onze lessen en onze activiteiten.
B en S staat samen voor ‘BasisSchool’. Dit zegt iets over wat voor school wij zijn en wat voor onderwijs wij bieden.
Wij hebben onze school de naam ‘de Levensboom’ gegeven. Deze naam vat het proces van groei in één woord samen: het opbloeien, het wortelschieten en het vrucht dragen. Ook staat de levensboom symbool voor wijsheid, kracht, overvloed, schoonheid en verlossing. Het symboliseert ook groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling en karakter.
Overigens wordt de levensboom ook gebruiktals metafoor in de Bijbel.
Dat is ook hoe wij kijken naar de ontwikkelen van onze leerlingen. Wij willen graag zien dat onze leerlingen opbloeien en groeien door wat ze leren. Hen zien wortelschieten en gaan staan in hun kennis en talenten. Zo zullen de leerlingen vruchtdragend zijn en andere dingen tot bloei zien komen.
MISSIE
Waarom bestaan wij? - Kernopdracht -
Jozua 24:15b "Maar ik en mijn huis betreft wij zullen de HERE dienen"
Mattheüs 28 "Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn leerlingen te maken"
VISIE
Waarvoor staan wij? - Kernwaarden -
Visie op kinderen (Kinderkunde)
Visie op onderwijs (Didactiek)
Visie op opvoeding (Pedagogiek)
Visie op maatschappij (Maatschappelijk)
Slide 4 - Diapositive
MISSIE
Waarom bestaan wij? - Kernopdracht -
Jozua 24:15b “Maar ik en mijn huis betreft wij zullen de Here dienen”.
Wij zijn een school met onze christelijke identiteit, omdat wij ons bewogen voelen door de bijbel. Wij willen naast het aanbieden van de leerstof vanuit de door de overheid opgestelde kennen en kunnen lijst onze leerlingen ook onderwijzen over de Bijbel, over Jezus en en onze persoonlijke relatie met Hem. Wij zien het overdragen van ons geloof binnen en buiten de school als het in praktijk brengen van Mattheüs 28 “Ga er daarom op uit om alle volken tot mijn leerlingen te maken”.
VISIE
Waarvoor staan wij? - Kernwaarden -
Visie op kinderen (Kinderkunde)
Mattheüs 19:14 “Laat die kinderen toch bij Mij komen. Houd ze niet tegen. Want het Koninkrijk van de hemelen is bestemd voor wie is zoals zij.” Deze uitspraak van Jezus is leidend voor hoe wij kijken naar onze leerlingen. Wij (volwassenen) hebben een voorbeeldfunctie, maar zo geloven wij ook dat onze leerlingen een voorbeeld zullen zijn voor ons waarvan ook wij een hele hoop kunnen leren.
Visie op onderwijs (Didactiek)
Spreuken 22:6 “Leer een kind al vroeg wat hij moet weten, dan zal hij later daarnaar leven.” Wij als vorige generaties hebben van God de opdracht, verantwoordelijkheid gekregen ons te bekommeren over kinderen en hen te leren wie zij zijn, wat hun talenten zijn en om hen klaar maken voor de toekomst en het kunnen functioneren in de maatschappij. Alles wat wij doen en achterlaten aan kennis, gewoontes, etc. is een voorbeeld voor kinderen. Zij nemen het aan en vervolgens nemen ze het mee de toekomst in waar ze het wellicht ook zelf weer zullen overdragen.
Visie op opvoeding (Pedagogiek)
Psalm 127:3 “Kinderen zijn een geschenk van de Here. Hij beloont u met een nageslacht.” Zoals leert de Bijbel ons dat wij geen kinderen nemen, maar dat wij kinderen krijgen. Bij het schenken van kinderen heeft God ons ook een opvoedkundige taak gegeven Efeziërs 6:4 “Ouders, behandel uw kinderen zo dat zij niet dwars en haatdragend worden. Voed ze op dat ze de Here volgen en liefhebben.”
Visie op maatschappij (Maatschappelijk)
Op C.B.S. de Levensboom hebben wij respect, zorg en aandacht voor elkaar en de wereld om ons heen.
Normen, Waarden, EN Regels
Slide 5 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
SCHOOLREGELS
Bekende gedragsregels →
Belangrijke regels/protecollen ↙
Respect
Zorg
Aandacht
Slide 6 - Diapositive
SCHOOLREGELS
Naast de bekende gedragsregels die door de school hangen hebben wij nog een aantal belangrijke schoolregels gehaald uit onze protecollen.
Wij hebben respect voor elkaar. Dat is te zien in hoe we met elkaar omgaan. Er is een respectvolle houding en samenwerking tussen kind, leerkracht en ouder(s)/verzorger(s).
Leerlingen spreken de leerkracht aan met ‘u’ en de ouder(s)/verzorger(s) zijn gelijkwaardig aan de leerkrachten en de leerkrachten gelijkwaardig aan de ouder(s)/verzorger(s).
Wij verwachten dat leerkrachten kritisch kijken welke zorg en aandacht leerlingen nodig hebben en dit ook met ouders/verzorgers bespreken. Het is ook aan de ouders/verzorgers bij zorgen of vragen (over hun kinderen) dit te bespreken met de leerkracht, zodat er aandacht voor is en er samen verder gekeken kan worden naar wat passend is. Mocht er extra zorg en aandacht nodig zijn dan hebben wij binnen onze school verschillende mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding.
Is er extra ondersteuning/gebeleiding nodig? Zo ja welke hoop je dat we je kunnen bieden?
Slide 7 - Carte mentale
Cet élément n'a pas d'instructions
ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING
Onderwijsassistenten
Zorgteam
Dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHD en Autisme
Tweetalige opvoeding
Is er andere maatwerk en ondersteuning nodig? Laat het weten! Wij staan klaar om met ouders/verzorgers mee te kijken naar wat nodig is.
Slide 8 - Diapositive
ONDERSTEUNING EN BEGELEIDING
Zo werken wij met een breed inzetbaar team aan onderwijsassistenten. Zij kunnen helpen bij individuele hulp en aandacht. Ook zijn er verschillende andere mogelijkheden, zoals een zorgteam of dyslexie, dyscalculie, ADD, ADHA en Autisme ondersteuning.
Ook kunnen wij onze leerlingen opvangen die extra begeleiding nodig hebben omdat ze thuis een andere taal spreken en daarom dus een tweetalige opvoeding krijgen.
Bij de nodige maatwerk en andere vormen van ondersteuning staat het onderwijsteam altijd klaar om met ouders/verzorgers mee te kijken naar welke ondersteuning er nodig is, want wij willen het beste voor onze leerlingen en hun ontwikkeling. Het laatste wat wij willen is dat onze leerlingen niet de passende ondersteuning en begeleiding krijgen waardoor ze niet meekomen en niet de kans krijgt zich volledig te ontwikkelen.
Overigens hebben we wordt er klassikaal een sociale en emotionele vaardigheden training gegeven. Zo hebben we Kanjertraining in de onderbouw (groep 1 t/m 4) en Rots en Water training in de bovenbouw (groep 5 t/m 8).
Het geloof een plek op school
Dagopeningen
Gebed voor de lunch
Gebedskaartjes
Bijbelstudies
Slide 9 - Diapositive
HET GELOOF EEN PLEK OP SCHOOL
Dagopeningen
Bij elke groep – al vanaf de laagste groepen – word de schooldag begonnen met Bijbellezen en een bijpassende dagopening. Elke groep heeft hiervoor een eigen vorm passend bij het groepsniveau en de leeftijd. Op deze manier leren wij onze leerlingen dat er verschillende manieren zijn om ‘stille tijd’ te houden en God te leren kennen.
Gebed voor de lunch
Elke dag voordat we gaan eten, tussendoor en bij de lunch, gaan we met elkaar bidden en danken. Danken voor het eten dat we hebben en ook nemen we dan de tijd om te bidden voor wat we hebben gezien in het nieuws.
Gebedskaartjes
In elke groep zijn er gebedskaartjes waar leerlingen de hele dag door hun gebedspunten en dankpunten kunnen opschrijven. Een schooldag sluiten we de dag af met gebed waarin deze gebedspunten ook in meegenomen zullen worden.
Bijbelstudies
Wij vinden het belangrijk om met elkaar te leren en te ontdekken wat voor schatten God ons heeft gegeven in Zijn Woord; de Bijbel. Daarom houdt het onderwijsteam elke eerste vrijdag van de maand een Bijbelstudie. Iedereen is van harte welkom om hierbij aan te sluiten.
De Bijbelstudie wordt georganiseerd aansluiten aan de schooldag en omdat de kinderen dan vrij zijn hebben wij tijdens de Bijbelstudies ook een activiteit rondom de Bijbel voor kinderen, zodat ook de kinderen mee naar de bijeenkomst kunnen komen.
Slide 10 - Diapositive
PLATTEGROND
Op school willen wij rust en structuur, zodat de leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Deze basic omgeving is dan ook bevorderend voor de concentratie, de focus en de ontspanning voor, tijdens en na de lessen. Deze sfeer die wij willen neer zetten doen wij door de schepping en de natuur zichtbaar te maken. Waarmee wij onze leerlingen leren goed voor Gods schepping te zorgen.
Mede daarom hebben wij dan ook een eigen moestuin en hiermee hebben wij dan ook onze eigen groente en fruit in de pauzes. De moestuin wordt ook onderhouden door leerlingen zelf. Het hebben van een moestuin is ook goed om leerlingen te leren hoe voedsel groeit, hoe je tuiniert, het beter kennen van fruit, groente en de natuur, maar ook organiseren en samenwerken.
In en rondom onze school hebben wij natuurlijke materialen en natuurlijke kleuren. Wij hebben een speelplein met natuurlijke speeltoestellen.
Overigens hebben wij ook een eigen gymzaal naast onze school. Dit vinden wij erg prettig, zodat wij alle mogelijkheden hebben onze leerlingen voldoende sportlessen te bieden en ook jaarlijkse sportdagen te houden. Deze sporthal wordt ook na de schooldag nog goed besteed doordat we het verhuren aan sportverenigingen. Dit is voor ons als school dan ook weer een bron van inkomsten.
Slide 11 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
Slide 12 - Diapositive
Cet élément n'a pas d'instructions
ONEENS
EENS
Vanaf groep 7 is huiswerk een verplicht onderdeel, maar we er wordt ook huiswerk meegegeven aan andere groepen.
Ouders en leerkrachten moeten leerlingen stimuleren om minimaal één boek in de week te lezen.
Leraren kunnen discussies over 'gevoelige' onderwerpen, zoals geloof en lhbtq+ beter vermijden.