G0-4 les 3

GO-4 Les 3
gewasherkenning onkruid open teelt 11-20
1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
gewasbeschermingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

GO-4 Les 3
gewasherkenning onkruid open teelt 11-20

Slide 1 - Diapositive

Hoe ziet komende periode eruit?
29.01
opstart G0-4
05.02
onkruiden open teelt 1 t/m 10
19.02
onkruid open teelt 11 t/m 20
26.02
voorjaarsvakantie
05.03
onkruid open teelt 21 t/m 30
19.03
onkruid open teelt 31 t/m 40
26.03
ziekten en plagen - loonwerk & akkerbouw (aparte lijst)
02.04
goede vrijdag (vrij)
09.04
ziekten en plagen - loonwerk & akkerbouw (aparte lijst) 

Slide 2 - Diapositive

stuur een foto van je stuk grond wat je zwart gemaakt hebt. (week 1)

Slide 3 - Question ouverte

stuur een foto van je stuk grond na 1 week.

Slide 4 - Question ouverte

Cijferopdracht;
- grond van 1 x 1 meter, omspitten / zwart maken.
- doel; Elke week een foto maken en uploaden in de les
- welke onkruiden gaan er groeien?
- welke verschillen zie je elke week?
- vanaf deze week; geen foto in de les --> lager cijfer!

Slide 5 - Diapositive

Ik heb vorige week de oefentoets onkruid herkenning in de studieroute gemaakt
Ja
Nee

Slide 6 - Sondage

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Akkerdistel
Akkerhoornbloem
Akkerwinde
Bastaardwederik
gehoorde klaverzuring

Slide 10 - Question de remorquage

gewone paardebloem
Akkerviooltje
Akkerereprijs
gewone melkdistel
echte kamille

Slide 11 - Question de remorquage

waarom is het belangrijk om te weten hoe je planten moet bestrijden?

Slide 12 - Question ouverte

Gewone Raket
De gewone raket vormt een bladrozet. De samengestelde grondbladeren hebben een grote afgeplatte eindlob. 
Levenswijze De gewone raket is een éénjarig zaadonkruid, dat zowel in het voorjaar als in de herfst kiemt. De plant wordt tot één meter hoog en kan van mei tot september bloeiend worden aangetroffen. De gewone raket komt voor op akkers, in tuinen en plantsoenen, op braakliggende terreinen op vochtige en droge maar over het algemeen voedselrijke gronden. De gewone raket is zeer algemeen, maar levert over het algemeen geen grote problemen op in bedrijfsmatige teelten.  
Maatregelen Niet chemisch Schoffelen, eggen, frezen

Slide 13 - Diapositive

Gewone varkensgras

Het varkensgras is een 5 tot 100 cm brede, éénjarige plant met meestal liggende, vertakte stengels. De stengels zijn donker gestreept. De bladeren zijn kortgesteeld en lijn tot eivormig en zeer verschillend van vorm afhankelijk van de grondsoort. Ze bloeien van mei tot oktober. De kiemplant is herkenbaar aan rechtopstaande smalle kiemlobben en de rode stengels. Levenswijze Varkensgras is een eenjarig zaadonkruid en kiemt in het voorjaar. Het is een algemeen voorkomend onkruid tussen verhardingen op zandgronden en op uitgesleten paden. Het voorkomen van varkensgras wijst op verdichting en een slechte structuur. Maatregelen Niet chemisch Voedingstoestand van de grond verbeteren. Verdichting verbeteren. Verstoringen voorkomen.

Slide 14 - Diapositive

Grote brandnetel
Tweehuizige plant, met mannelijke en vrouwelijke planten, met vierkante stengels tot 150 cm. De mannelijke en vrouwelijke bloemen staan op verschillende planten. De kiemplanten zijn klein, omgekeerd hartvormig, kort gesteeld, licht ingesneden top, ± 5 mm. Levenswijze Grote brandnetel is een overblijvend wortelonkruid. Ze groeien op vochtige plaatsen in graslanden, waterkanten en bossen. Het is een gidssoort voor stikstofrijke gronden. Maatregelen Niet chemisch Regelmatig maaien en maaisel afvoeren. Zorgen voor goede ontwatering

Slide 15 - Diapositive

Grote weegbree
De grote weegbree is een overblijvende plant van 10 - 30 cm hoogte. De brede bladeren staan in een rozet aan en zijn onderaan hartvormig overgaand in een gevouwen bladsteel.  Ze bloeien van mei tot november. Levenswijze Weegbree is een overblijvend onkruid.  Ze komen voor van laagland tot bergen in vele vormen, in weiden, gazons, stortplaatsen en langs wegen. Het is een gidssoort voor voedselrijke, vochtige en periodiek uitdrogende en betreden bodem. Maatregelen Niet chemisch Voedingstoestand van de grond verbeteren. Betreding verminderen. Ontwatering verbeteren.

Slide 16 - Diapositive

Haagwinde
Haagwinde is kaal, of weinig behaard. Grote bladeren met gave bladrand, hartvormig met een spitse top en hoekige tot pijlvormige voet. Levenswijze Haagwinde is een zeer hardnekkig wortelonkruid. De haagwinde vinden we veelal op natte tot vochtige voedselrijke grond. De planten groeien vanaf de perceelsranden het gewas in. Haagwinde slingert zich in het gewas omhoog door met de stengels een draaiende zoekbeweging te maken en linksom windend (tegen de wijzers van de klok in) tegen de plantenstengels op te klimmen. De grootste schade is concurrentie en oogstbelemmering. Maatregelen Niet chemisch In groei vanaf de perceelsranden beperken/voorkomen door regelmatig te maaien. Bij een totale perceelsbesmetting (vooral veroorzaakt door verspreiding van wortelstokdelen) is het inzaaien van (tijdelijk) grasland een mogelijke oplossing.

Slide 17 - Diapositive

Hanepoot
Plant met brede, onbehaarde donkergroene bladeren met veel nerven. Middennerf vaak lichtgekleurd. Bladrand van volgroeide bladeren meestal gegolfd. Het ondereind van de stengel is veelal roodpaars gekleurd terwijl er over de plant vaak een roodachtige gloed ligt.  Levenswijze Hanenpoot is een eenjarig zaadonkruid en kiemt in het voorjaar. Polvormend en laatkiemend (laat in het voorjaar). Komt soms massaal voor op maïsland. Bloeit met vertakte aartjes die veelal paars gekleurd zijn. Veroorzaakt concurrentieschade in maïs. De zaden worden via de mest verspreid en kiemen vaak tegelijkertijd of net voor de maïs. Hanenpoot is waardplant voor diverse virussen, aaltjes en Rhizoctonia solani. In de aardappel- en bietenteelt geven enkele planten per m² al opbrengstderving.

Slide 18 - Diapositive

Heermoes
De akkerpaardenstaart is een tot 40 cm hoog wordend wortelonkruid. In het vroege voorjaar verschijnen van deze paardenstaart eerst de stengels met de sporendragers, later verschijnen de 'gewone'stengels. Levenswijze De vertegenwoordigers van de paardenstaartfamilie zjjn sporenplanten en bloeien dus niet. Heermoes komt vooral voor op braakterreinen, in plantsoenen en randen van percelen, zowel op vochtige als op droge percelen. Het is een zeer diep wortelend onkruid waarvan de wortelstokken wel tot 3 m diep kunen zitten. De plant is gevoelig voor bepaalde groeistoffen, maar omdat er naar verhouding weinig blad is, wordt er weinig middel opgenomen. een bestrijding moet meerdere keren worden uitgevoerd. Maatregelen Mechanische bestrijding werkt alleen als het meerdere keren wordt uitgevoerd en op die manier de wortelstokken verzwakken. Chemische bestrijding moet meerdere keren worden herhaald met bijvoorbeeld mcpa.

Slide 19 - Diapositive

Hennepnetel
De kiemlobben van hennepnetel zijn getand en veel groter dan de kiemlobben van andere lipbloemigen zoals de paarse dovenetel en de hoenderbeet. Hij een meter hoog en doet tijdens zijn bloei denken aan een uit elkaar getrokken witte dovenetel.  Levenswijze De hennepnetel is een eenjarig zaadonkruid, dat vooral in het voorjaar tot kieming komt. Hennep-netels komen vooral voor op bewerkte grond zoals  bouwland-percelen en bewerkte, braakliggende terreinen. De bloemen zijn wit tot witpurper van kleur. Kan samen met andere onkruiden een concurrent zijn voor het gewas. Maatregelen Niet chemisch Alle vormen van mechanische bestrijding, stomen, branden.

Slide 20 - Diapositive

Herderstasje
Herderstasje wordt maximaal 40 tot 50 cm hoog. De kiemplant heeft aanvankelijk nog bijna gave bladeren. In een wat later stadium krijgen de planten hun kenmerkende insnijdingen. De kiemplanten zijn vrijwel altijd door aardvlooien aangeprikt! (Zie foto) Bijna altijd treft men wel een paar blaadjes aan bij het jonge plantje met een aantal kleine gaatjes (venstertjes).  Levenswijze Herderstasje is een veel voorkomend onkruid van vrijwel alle grondsoorten. Het is een meestal een tweejarige plant soms éénjarige plant, die zowel in de herfst als in het voorjaar en de zomer kiemt. Herderstasje is een onkruid, dat in vrijwel alle gewassen tot ontwikkeling kan komen. In jong grasland en op gazons kan het concurrerend zijn voor de jonge grasplantjes. Maatregelen Niet chemisch Schoffelen, eggen, frezen

Slide 21 - Diapositive

Herik
Kenmerkend voor herik zijn de kiemlobben, die vrijwel gelijk zijn aan de kiemlobben van koolplanten zoals boerenkool en bloemkool. Levenswijze Herik is een éénjarig zaadonkruid, dat zowel in de herfst als in het voorjaar kan kiemen. Herik komt vooral voor op de zwaardere, kalkrijke gronden, dus vooral in het rivierkleigebeid en zeekleigebied. Zoals alle koolachtigen zijn de zaden van herik oliehoudend en daardoor waterafstotend. In de grond kunnen de zaden jarenlang kiemkrachtig blijven. Bij bewerken van een perceel kan de herik weer massaal tot kieming over gaan. Herikplanten worden vrij groot en fors en kunnen zich in het voorjaar bij geschikte temperatuur snel ontwikkelen en zijn daardoor concurrerend voor ingezaaide en ingeplante gewassen. Herik is een waardplant voor een aantal ziektes en aantastingen, die in bieten en op kruisbloemige gewassen voorkomen zoals bietenmoeheid (bietencystenaaltjes), aardvlo en knolvoet.

Slide 22 - Diapositive