Keuzes maken: bewust en onbewust

Keuzes maken: bewust en onbewust
1 / 15
suivant
Slide 1: Diapositive
LOBMBOStudiejaar 1,2

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Keuzes maken: bewust en onbewust

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat bewuste en onbewuste keuzes zijn, hoe ons geweten werkt en hoe we betere keuzes kunnen maken.

Slide 2 - Diapositive

Introduceer de leerdoelen en bespreek kort wat er van de leerlingen verwacht wordt aan het einde van de les.
Wat weet je al over keuzes maken en ons geweten?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Bewuste en onbewuste keuzes
We maken elke dag keuzes, maar niet al deze keuzes zijn bewust. Sommige keuzes maken we zonder dat we er echt over nadenken, dit zijn onbewuste keuzes.

Slide 4 - Diapositive

Leg het concept van bewuste en onbewuste keuzes uit en geef enkele voorbeelden.
Ons geweten
Ons geweten is ons innerlijke stemmetje dat ons vertelt wat goed en fout is. Het helpt ons om betere keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor onze acties.

Slide 5 - Diapositive

Leg uit wat ons geweten is en waarom het belangrijk is bij het maken van keuzes. Bespreek hoe het geweten ons kan helpen om betere keuzes te maken.
Hoe ons geweten werkt
Ons geweten wordt beïnvloed door onze normen en waarden, onze opvoeding en onze ervaringen. Het kan soms conflicteren met onze emoties en ons verstand.

Slide 6 - Diapositive

Beschrijf hoe ons geweten werkt en hoe het soms conflicten kan veroorzaken. Bespreek hoe we ons bewust kunnen worden van onze normen en waarden om ons geweten te versterken.
Hoe we betere keuzes kunnen maken
Om betere keuzes te maken, moeten we ons bewust zijn van onze normen en waarden, ons geweten en onze emoties. We moeten ook de tijd nemen om na te denken voordat we een beslissing nemen.

Slide 7 - Diapositive

Beschrijf hoe we betere keuzes kunnen maken en geef enkele tips, zoals het nemen van de tijd om na te denken en het overwegen van alle opties.
Interactieve oefening: bewuste keuzes maken
Geef de leerlingen een scenario waarin ze een bewuste keuze moeten maken. Bespreek daarna de keuze en de redenen achter hun beslissing.

Slide 8 - Diapositive

Bereid een scenario voor waarin de leerlingen een bewuste keuze moeten maken. Geef de instructies en bespreek daarna de keuze en de redenen achter hun beslissing.
Voorbeeld: onbewuste keuzes
Laat de leerlingen een video zien waarin ze een aantal onbewuste keuzes moeten maken, zoals het herkennen van gezichtsuitdrukkingen.

Slide 9 - Diapositive

Zoek een video op waarin de leerlingen een aantal onbewuste keuzes moeten maken, zoals het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Bespreek daarna de keuzes en hoe ze hun beslissingen hebben genomen.
Casus: ons geweten in actie
Geef de leerlingen een casus waarin ze moeten beslissen wat ze zouden doen in een moreel dilemma. Bespreek daarna de keuzes en de redenen achter hun beslissingen.

Slide 10 - Diapositive

Bereid een casus voor waarin de leerlingen moeten beslissen wat ze zouden doen in een moreel dilemma. Geef de instructies en bespreek daarna de keuzes en de redenen achter hun beslissingen.
Reflectie: mijn keuzes en geweten
Laat de leerlingen reflecteren op hun eigen keuzes en geweten. Wat hebben ze geleerd en hoe kunnen ze dit toepassen in hun dagelijks leven?

Slide 11 - Diapositive

Laat de leerlingen reflecteren op hun eigen keuzes en geweten. Stimuleer hen om na te denken over wat ze hebben geleerd en hoe ze dit kunnen toepassen in hun dagelijks leven.
Einde van de les
Bedankt voor jullie aandacht! Zijn er nog vragen of opmerkingen?

Slide 12 - Diapositive

Besluit de les en geef de leerlingen de kans om vragen te stellen of opmerkingen te maken.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 14 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 15 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.