LOB: Communiceren met lichaamstaal

Communiceren
Hoe communiceer je? 
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
BeroepsoriëntatiePraktijkonderwijsLeerjaar 4

Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Communiceren
Hoe communiceer je? 

Slide 1 - Diapositive

Verbale en non-verbale communictie 
  • Verbale communicatie = communiceren waarbij je woorden    gebruikt 

  • Non-verbale communicatie = communiceren zonder               woorden, maar door lichaamstaal. 

Slide 2 - Diapositive

Om succes te hebben zijn er 3 soorten non-verbale communicatie 
Communicatie gaat om verbinding leggen tussen mensen. Als je op een juiste wijze communiceert, geef je anderen een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Je toont hiermee leiderschap. Dit leidt ertoe dat klanten eerder geneigd zijn om met jouw bedrijf in zee te gaan. Jij bent onderdeel van je bedrijf en wat jij uitstraalt, werkt door in hoe klanten jouw bedrijf zien. Als jij altijd met je armen over elkaar loopt en een gespannen gezicht zal dit klanten negatief beïnvloeden. Ook zullen potentiële werknemers terughoudender zijn om bij jouw bedrijf te komen werken. Non-verbaal communiceren draait om anderen boeien en overtuigen met jouw lichaamshouding en communicatie. Het gaat om impact. Besteed dus bijvoorbeeld zeker aandacht aan het geven van een hand. Het is jouw eerste vorm van fysiek contact en kan openheid, terughoudendheid, zenuwachtigheid, dominantie of zelfcontrole prijsgeven.

Slide 3 - Diapositive

Om succes te hebben zijn er 3 soorten non-verbale communicatie: 

1. zelfverzekerdheid/assertief
Zelfverzekerdheid moet niet verward worden met arrogantie. Als je je onzeker voelt, neem je letterlijk en figuurlijk minder ruimte in en laat je ook meer spanningsgedrag zien. Ook sta je vaak minder stabiel. Je herkent het zelf wel, dat je staat te wiebelen, gaat frunniken of plukken aan je kleding. 

Anderen zien deze onzekerheid bij jou en aarzelen dan onbewust of ze met jou in zee moeten gaan. Bij een presentatie of een vergadering is het daarom van belang dat je zelfverzekerd overkomt. Sta niet met je handen in je zakken, maar ondersteun je verhaal met vloeiende gebaren. Daarmee laat je je enthousiasme zien. Of misschien verschuil jij je achter een te zelfzekere houding en flirt je met arrogantie.

 Het volume van je stem is zeker zo belangrijk. Praat jij ook zachter en aarzelender als je onzeker bent? Dat is de reden, waarom je regelmatig het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Als je duidelijk en luid spreekt, zonder te gaan schreeuwen, kom je zelfverzekerder over en zal je boodschap zeker overkomen. Heel belangrijk is dus dat je achter je eigen boodschap staat en dat je gewoon de beste versie van jezelf laat zien.

Slide 4 - Diapositive

2. Gastvrij en toegankelijk
Soms is een assertieve houding niet geschikt. Met onze lichaamshouding willen we kracht uitstralen, maar we willen ook een verbinding maken met de ander. Dit doe je door vriendelijk en gastvrij te zijn en ook op andere niveaus te connecteren. Een glimlach wekt het gelukshormoon endorfine op. Hiermee krijg je een open uitstraling en word je toegankelijker voor anderen. Als je een gesprek aangaat, zorg je voor een open houding door je lichaam en je voeten dezelfde richting uit te laten wijzen als waar de persoon staat met wie je praat. Ook spiegelen is een goede manier om te verbinden. Pas hierbij op dat je de ander niet gaat na-apen. Spiegelen doe je bijvoorbeeld door hetzelfde stemvolume te hanteren of dezelfde intonatie te gebruiken. Mensen voelen zich hierdoor op hun gemak. Ook qua houding kan je spiegelen. We mogen het best een beetje vergelijken met dansen met je gesprekspartner.Steeds meer communicatie vindt online plaats, dat geldt ook voor een eerste indruk. Zorg dan ook voor een gepaste profielfoto op je LinkedIn profiel.

Slide 5 - Diapositive

3. Geruststellend en kalmerend
Op de werkvloer gaat het er niet altijd even ontspannen aan toe. Ook tijdens onderhandelingen is er vaak spanning en weerstand. Wij beschikken over speciale zenuwcellen, spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat we de bewegingen of gezichtsuitdrukkingen die we zien onbewust gaan nadoen. Deze spiegelneuronen maken ons sociaal en invoelend, maar kunnen soms ook problemen opleveren. Als wij vijandig gedrag gaan spiegelen, kan de situatie makkelijker escaleren. Stel je voor dat de partij tegenover jou aan tafel de vuist op tafel legt en jij doet dat ook, dan neemt de spanning in de ruimte enorm toe. Het is belangrijk om te blijven zorgen voor een positieve en open houding. Daarmee laat je zien dat je open staat voor een gesprek. Je kan op deze manier ook de spanning in de ruimte doorbreken. 

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Houding tijdens solliciteren en werken
Je lichaamshouding is zeer belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek of tijdens je werk.  Zit je geconcentreerd of hang je onderuit, geeft een werkgever de indruk dat je wel of juist niet geinteresseerd bent. Dit noemen ze lichaamstaal of lichaamshouding. 

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive







Welke vormen van lichaamstaal zie je hier

Slide 11 - Carte mentale


Welke houding(en) komt goed over?
A
Mevrouw 1
B
Mevrouw 2
C
Mevrouw 3
D
Mevrouw 4

Slide 12 - Quiz

Tips 
  • Behoud oogcontact. Kijk de persoon tegenover je zoveel mogelijk in de ogen.

  • Geef een stevige handdruk. Een slappe hand geeft vaak een  slechte indruk. 


  • Ga rechtzitten tijdens een gesprek, een ingezakte houding geeft aan dat je niet bent geinteresseerd. 

  • Beweeg je hoofd niet te veel, af en toe knikken mag, zo komt het over dat je het gesprek volgt. 

  • Praat langzaam en duidelijk. Zo kom je goed over.  

  • Heel belangrijk: Kom op tijd                                             en zet je telefoon UIT  


Slide 13 - Diapositive

Geef voorbeelden van
een goede lichaamstaal

Slide 14 - Carte mentale

Geef een aantal punten aan die jij zou gebruiken tijdens een gesprek

Slide 15 - Question ouverte

Conclusie
Lichaamstaal zegt 
 meer dan 1000 woorden 

Slide 16 - Diapositive