Cette leçon contient 13 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
Tijd van monniken en ridders
Les 3: Het feodale stelsel
Slide 1 - Diapositive
We gaan terug naar de vroege Middeleeuwen ....
Slide 2 - Diapositive
De leerdoelen
1. Je kunt beschrijven hoe het Frankische Rijk werd bestuurd.
2. Je kunt beschrijven hoe het Frankische Rijk zich ontwikkelde vanaf Karel de Grote.
3. Je kunt beschrijven hoe het leenstelsel zich ontwikkelde.
K.A.: het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Slide 3 - Diapositive
Wat weet je al de Karel de Grote?
Slide 4 - Carte mentale
Merovingische Rijk
In West-Europa lagen rond 500 verschillende Germaanse koninkrijken (vaak meer met een stamhoofd). In die tijd breidde Clovis, koning der Franken, zijn rijk uit over België en Frankrijk.
Slide 5 - Diapositive
Hertogen en graven
De Franken namen net als andere Germaanse heersers restanten van het Romeinse bestuurssysteem en recht over. Ook Germaanse koningen benoemden bv. hertogen en graven.
Slide 6 - Diapositive
De Salische wet
Clovis liet het gewoonterecht van zijn volk opschrijven. Hierin stonden verschillende schadevergoedingen bij misdrijven. Ook stond vermeld hoe de erfenis van vaders moet worden verdeeld
Slide 7 - Diapositive
Karel de Grote (747-814)
De Karolingen namen in de 8e eeuw de macht in het Frankenrijk over. Karel de Grote was vanaf 768 koning der Franken en vanaf 800 keizer (gekroond door de paus) van het Heilige Roomse Rijk
Slide 8 - Diapositive
Afschaffing erfdeling
Lang bleef Karels rijk niet bestaan. Na het uitsterven van de Karolingen kwamen de Ottonen op. Koning Otto I nam Karel de Grote als voorbeeld en werd keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Slide 9 - Diapositive
Ridders
Een koning kan niet in zijn eentje oorlog voeren. Daar zijn de lagere heren (edelen) met ruiterlegers voor nodig die daar voor worden beloond. Ridders werden superieur aan het voetvolk.
Slide 10 - Diapositive
Feodalisme
De koning (leenheer) bond de adel ook d.m.v. wederzijdse trouw. Dit was de basis van een nieuw bestuursstelsel: een leenstelsel. De koning gaf bv. gebied/ambt in leen aan een vazal (leenman).
Slide 11 - Diapositive
Erfelijk heersers
Ook hertogen en graven werden vazallen, die zwoeren de koning trouw te dienen. Na de dood van Karel de Grote gingen vazallen hun leen zien als erfelijk bezit. Zelf leenden ze ook uit...