Slavernij

1 / 38
suivant
Slide 1: Vidéo
BurgerschapVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 4

Cette leçon contient 38 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 8 vidéos.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Vidéo

Les 1
Verkenning
Wat weten we van de slavernij?

Slide 2 - Diapositive

Slavernij

Slide 3 - Carte mentale

Slide 4 - Vidéo

Slide 5 - Vidéo

Slavernij

Slide 6 - Carte mentale

Slide 7 - Vidéo

Les 2
Hoe het begon
Voc en de WIC
Tekst
koloniën

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

West Indische Compagnie
Op 3 juni 1621 werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. De WIC had het alleenrecht op alle handel en scheepvaart op West-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Toen de WIC werd opgericht, begon de Nederlandse handel in slaven. Tot 1730 was de WIC de
enige Nederlandse partij die slaven mocht handelen.Rond 1770 was de Nederlandse slavenhandel het grootst. Toen werden er ongeveer 6.000 slaven per jaar vervoerd. Daarna werd het snel minder.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Lien

VOC en WIC

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Lien

Les 1
Verkenning
Wat weten we van de slavernij?

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Diapositive

Een andere blik op de Gouden Bocht
 
Gerrit Berckheyde legde een belangrijk moment in de Amsterdamse geschiedenis vast: de westelijke stadsuitbreiding. Het schilderij toont een van de duurste stukjes van Amsterdam. De enorme grachtenpanden aan de Herengracht zijn net opgeleverd als Berckheyde ze schildert, in 1685. Achter deze gevels wonen dan de rijkste families van de stad. Amsterdam bloeit als nooit tevoren, maar wel tegen een prijs. Sommige Amsterdammers verdienden grof geld aan de verkoop en uitbuiting van mensen aan de andere kant van de wereld.

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Diapositive

In 1482 bouwden de Portugezen in Ghana fort São Jorge da Mina, de eerste Europese nederzetting in West-Afrika. Later werd het omgedoopt tot fort Elmina. In 1637 wisten de Nederlanders het fort op de Portugezen te veroveren. De eeuwen er na zou fort Elmina het centrum van de slavenhandel van de West-Indische Compagnie vormen.

Slide 20 - Diapositive

Fort Elmina
Fort Elmina in Ghana was het centrum van de slavenhandel van de West-Indische Compagnie. De slaven werden er gebrandmerkt en in donkere kelders opgesloten. Als er genoeg slaven waren om een schip mee te vullen, werden ze geboeid aan boord gebracht en in het ruim van het schip gepropt. Er konden ongeveer 300 slaven in een schip. Dan begon een vreselijke reis over zee naar Curaçao. Daar werden ze op de markt verkocht.

Slide 21 - Diapositive

Wat is een kolonie?
Een kolonie is een gebied of land dat onder dwang van een ander land bestuurd wordt. Een kolonie is vaak rijk aan grondstoffen, of ligt op een gunstige plek in een handelsroute.

Slide 22 - Diapositive

Van Nieuw-Zeeland tot Cyprus: de Britten waren verreweg de grootste kolonisator van Europa. Nederland staat op de vijfde plaats met 29 koloniën.

Slide 23 - Diapositive

Wie hadden er Kolonies?

Slide 24 - Carte mentale

Keti Koti Festival
Op 1 juli 1863 schaft Nederland, als een van de laatste landen in Europa, de slavernij af. Dit betekent echter niet automatisch ook vrijheid voor de tot slaaf gemaakten. Velen van hen moeten nog tot 1873 op de plantages werken, tijdens de periode van staatstoezicht. Nu wordt op 1 juli Keti Koti gevierd, dat verbroken ketenen betekent. Op deze feestdag wordt de trans-Atlantische slavenhandel herdacht en het einde van de slavernij gevierd.

Slide 25 - Diapositive

Slide 26 - Diapositive

Les 1
Verkenning
Wat weten we van de slavernij?

Slide 27 - Diapositive

Les 1
Verkenning
Wat weten we van de slavernij?

Slide 28 - Diapositive

verzet

Slide 29 - Diapositive

Slide 30 - Vidéo

Slide 31 - Diapositive

De oudste banjo van de Amerika’s
Deze banjo, de oudste van het Amerikaanse continent, is vervaardigd door tot slaafgemaakten in Suriname. Op sommige plantages was het verboden om trommels en blaasinstrumenten te maken. Daarom werden snaarinstrumenten ontwikkeld. Een kalebas met een schapenvel ervoor gespannen dient als klankkast. De banjo toont dat tot slaafgemaakten ondanks alle ellende mens bleven, dingen maakten en creatief waren. Creativiteit is te beschouwen als actieve daad van verzet.


Slide 32 - Diapositive

 John Gabriel Stedman 
De banjo is verzameld door John Gabriel Stedman (1744 -1797), een Schots-Nederlandse officier.Stedman nam deel aan koloniale strafexpedities tegen de Marrons, gevluchte tot slaafgemaakten die in het bos woonden. Hij schreef een verslag van zijn verblijf. Het boek speelde een grote rol in de Europese bewustwording van de mensonterende behandeling van tot slaafgemaakten.

Slide 33 - Diapositive

Tula
                                               
                                                                   Verzetsheld van Curacao

Slide 34 - Diapositive

Slide 35 - Lien

rascisme

Slide 36 - Diapositive

Slide 37 - Vidéo

Slide 38 - Vidéo