Het Binnenhof les 1: Google Earth

Wat en waar is dit?
1 / 15
suivant
Slide 1: Question ouverte
AardrijkskundeGeschiedenisBasisschoolGroep 6-8

Cette leçon contient 15 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 20 min

Éléments de cette leçon

Wat en waar is dit?

Slide 1 - Question ouverte

Ik start de les door de volgende vraag te stellen: 'Wat en waar is dit?' met een afbeelding van het Binnenhof erbij. Ik bekijk en bespreek de antwoorden van de kinderen. Ik leg uit wat het Binnenhof is  en waar het Binnenhof is (Het Binnenhof is een plein in het centrum van Den Haag dat omgeven is door diverse gebouwen). Ik leg uit wat de functie is van het Binnenhof (Het Binnenhof is hét symbool voor de Nederlandse democratie. De eeuwenoude gebouwen in het centrum van Den Haag zijn al eeuwenlang dé plek waar politieke beslissingen worden genomen. Het is al meerdere eeuwen oud. Ik vertel dat we het later nog gaan hebben over de geschiedenis van het Binnenhof. 

Slide 2 - Diapositive

Ik vertel waar het Binnenhof ligt in Den Haag. 
Wie is er al wel eens op het Binnenhof geweest?
Ja
Nee
Gezien, maar niet op het Binnenhof geweest

Slide 3 - Sondage

Ik stel de volgende vraag: 'Wie is er al wel eens op het Binnenhof geweest?' om te inventariseren wie er al meer van het onderwerp af zou kunnen weten en wie niet. Ik vraag om de ervaringen van de kinderen die er zijn geweest/het gezien hebben.
Welke gebouwen van het Binnenhof ken je al? Noem er zoveel je weet!

Slide 4 - Question ouverte

Ik stel vervolgens de volgende vraag: 'Welke gebouwen van het Binnenhof ken je al? Noem zoveel je weet!' Ik bekijk en bespreek de antwoorden van de kinderen. Vervolgens...z.o.z.

Slide 5 - Diapositive

...laat ik de kaart zien van het Binnenhof nu. Ik wijs de plekken aan die de kinderen zelf al hadden gegeven als antwoord en benoem de overige plekken nog. 


  • Jullie kunnen de belangrijkste gebouwen op Het Binnenhof (De Ridderzaal, De Eerste Kamer, De Tweede Kamer, Trêveszaal, Het Torentje en evt. de andere gebouwen) herkennen en de (politieke/bestuurlijke) functie ervan benoemen.

  • Jullie kunnen via Google Earth het Binnenhof bekijken om vervolgens een plattegrond van het Binnenhof te tekenen met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.

Slide 6 - Diapositive

Ik vertel het lesdoel (kindniveau) van vandaag:                                                              Jullie kunnen de belangrijkste gebouwen op Het Binnenhof (De Ridderzaal, De Eerste Kamer, De Tweede Kamer, Trêveszaal, Het Torentje en evt. de andere gebouwen) herkennen en de (politieke/bestuurlijke) functie ervan benoemen.
Jullie kunnen een plattegrond van het Binnenhof tekenen met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.

Slide 7 - Vidéo

Met de video maak ik de kinderen nieuwsgierig naar het Binnenhof die nu helemaal wordt verbouwd/gerenoveerd. 
Wat voor toevoeging zou jij geven aan het nieuwe Binnenhof? Geef twee antwoorden: Één vanuit politiek oogpunt en één vanuit esthetisch (mooi) oogpunt.

Slide 8 - Question ouverte

Ik stel de volgende vraag: Wat voor toevoeging zou jij geven aan het nieuwe Binnenhof? Geef twee antwoorden: Één vanuit politiek oogpunt en één vanuit esthetisch (mooi) oogpunt. Ik geef een voorbeeld en uitleg van de moeilijke woorden. Voorbeeld: Een Derde Kamer waar een bestuur met kinderen zit die ook hun mening mogen geven over politieke onderwerpen en een bloemenparkje om het Binnenhof een beetje op te fleuren. 
Esthetisch=mooi, schoonheid, sierlijk

Slide 9 - Lien

Via de link kunnen de kinderen het Binnenhof in 3d verkennen. Ik leg uit dat zij via de kaart de verschillende gebouwen van het Binnenhof kunnen bekijken d.m.v. touchscreen (in- en uit zoomen etc.). Door op de plusjes (+) te klikken kunnen zij informatie lezen over bepaalde onderdelen in de gebouwen/ruimtes. Door rechts onderin op het tekstvakicoon te klikken verkrijgen zij uitleg per gebouw wat het is en wat er gebeurd. De kinderen krijgen zo'n 10 minuten de tijd om het Binnenhof te verkennen. De kinderen mogen met elkaar erover kletsen op een normaal stemniveau. Zij krijgen alvast een blaadje om de belangrijke informatie over de politieke/bestuurlijke functies per gebouw op te schrijven. 
timer
10:00

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

De opdracht
 Teken een plattegrond van het Binnenhof met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven. (Zie het volgende voorbeeld...
binnenhofonline.nl

Slide 11 - Diapositive

Ik leg de opdracht uit. 'Teken een plattegrond van het Binnenhof met daarop de locatie van de belangrijkste gebouwen en een legenda/schema waarin de (politieke/bestuurlijke functies van deze gebouwen worden beschreven.' De kinderen mogen de online verkenningspagina natuurlijk nog gebruiken. 
Vervolgens laat ik een voorbeeld zien ter verduidelijking. 
(Dit is slechts een voorbeeld, dus dit is niet het Binnenhof!)
Denk aan: Legenda, plattegrond, kleuren, omlijningen, vormen, functies (bij het infogedeelte)!

Slide 12 - Diapositive

Ik laat het voorbeeld zien. Ik beduidt de belangrijke punten die onderaan staan. Ik zeg tegen de kinderen dat zij de informatie, dus de politieke/bestuurlijke functies, op hun eigen manier mogen uitwerken. Ik heb het gedaan door middel van tekstballonnetjes, maar de kinderen mogen zelf weten hoe zij het uitwerken. De enige eis is dat de informatie gekoppeld moet kunnen worden aan de legenda/plattegrond. Dit kan je heel simpel doen door bijvoorbeeld kleuren. De kinderen krijgen 20-30 minuten de tijd om dit te maken. Ze werken in twee/drietallen. 
timer
25:00

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Even laten zien...
Is de plattegrond + legenda + informatie goed?

Slide 14 - Diapositive

Ik haal een aantal groepjes naar voren om hun plattegrond + legenda + informatie te laten zien. De kinderen schrijven op hun wisbordje tips en tops. Ik ga eventueel nog verder in op de informatie die zij hebben gevonden (weetjes, belangrijke informatie etc.)

Slide 15 - Diapositive

Ik koppel nog even terug naar de les en in welke tijd dit zich afspeelde. Ik vertel dat we de volgende les terug in de tijd gaan en helemaal naar het begin van het Binnenhof gaan kijken.